W gąszczu przepisów na pierogi bezglutenowe trudno znaleźć ten, który pasuje każdemu. Dlatego teraz, przed Wigilią, w jednym miejscu zebrałam wszystko, co musisz wiedzieć o pierogach bezglutenowych i uszkach.
To duża baza najlepszych przepisów na ciasto do pierogów bezglutenowych, a jednocześnie na uszka, bo to to samo ciasto!
Jedni wolą bardzo elastyczne ciasto na bazie mixów, inni poszukują przepisów na bazie mąk jednorodnych - teraz cała baza jest w jednym miejscu!
Poznaj ją, wybierz najlepszy dla Ciebie przepis na pierogi bezglutenowe i podziel się nim z innymi.
Nie ma znaczenia, jakie wybierzesz nadzienie: ruskie, z kapustą i grzybami, z serem, mięsne, owocowe itd. Każde z podanych poniżej ciast będzie dobre!
A jaka mąka jest najlepsza do pierogów bezglutenowych? Dowiesz się z linku na dole artykułu.
Na filmiku z YouTube (jest poniżej) poznasz też moje life hacki! I koniecznie przeczytacie poniższy poradnik: Jak ulepić pierwsze pierogi bezglutenowe.
Nieważne, czy masz nowy czy starszy model thermomixa lub lidlomix, przepis jest ten sam. Te same składniki, te same funkcje. Przepis na pierogi bezglutenowe z thermomixa jest tak prosty, że zawsze się uda.
Bez bałaganu, w 30 sekund, uzyskasz gotowe, elastyczne, świetnie wyrobione ciasto. Jeśli tylko masz thermomix w domu, śmiało z niego korzystaj do wszystkich przepisów, nie tylko do tych zaprogramowanych w urządzeniu. W linku poniżej znajdziesz instrukcje.
Mieszanki chlebowe niektórych producentów są najlepsze do pierogowego ciasta bezglutenowego, bo zawierają więcej dodatków funkcjonalnych zastępujących gluten, niż mąki uniwersalne. Dlatego uzyskujemy bardziej elastyczne ciasto.
Jeśli lubisz bardzo sprężyste pierogi, ze zwartego (a jednocześnie elastycznego) ciasta, to ten przepis jest dla Ciebie. Tę sprężystość zapewniają aż 3 jajka, które są użyte w przepisie.
To ciasto przygotujesz z mieszanki chlebowej tzw. mix B marek Schär i Balviten. Udadzą się także z mąk jednorodnych, ale będą inne proporcje wody i nieco inny sposób przygotowania.
Pamiętaj, że trening czyni mistrza.
Gdy już dojdziesz do wprawy, będziesz samodzielnie dobierać mąki i uzyskasz idealne ciasto :)
Jajka nie są niezbędne w przepisie na bezglutenowe ciasto pierogowe. Wiele osób ma alergię na jajka, wtedy może zastąpić je aquafabą lub zastępnikiem jaja w proszku, ale można też znaleźć przepisy na pierogi bezglutenowe bez jajek.
W przepisach bezglutenowych na pierogi ważne jest użycie konkretnego rodzaju mąki, bo mix każdego producenta jest inny, a w konsekwencji wymaga innych proporcji mokrych składników.
Ciasto na pierogi bezglutenowe z mieszanki Bread Mix polskiej marki Bezgluten różni się od innych przepisów, bo mieszanka ta zawiera mąkę owsianą, która nadaje dodatkową sprężystość. Dzięki temu lepiej znosi dłuższe wałkowanie, jest bardziej odporne na pęknięcia.
Wiele osób oceniło, że z tego przepisu powstają pierogi bezglutenowe identyczne, jak pszenne. Czy i Wy tak ocenicie?
Chcesz zobaczyć na filmiku moje life hacki o pierogach bezglutenowych? Kliknij poniżej.
To jeden z pierwszych przepisów na pierogi bezglutenowe - z serem. Ciasto nie różni się zbytnio od innych, ale znajdziecie tam składniki i sposób wykonania serowego farszu.
Nic nie stoi przecież na przeszkodzie, by na Wigilię i Boże Narodzenie podać pierogi z serem, w wersji na słodko, prawda? Jeśli dzieci lubią tylko taki smak, po co je katować pierogami z kapustą?
Klasyka Wigilii to pierogi z kapustą i grzybami, wiem, dlatego jest i taki przepis w mojej bazie. I znowu - przepis na ciasto możecie zrobić dowolny z mojej bazy i wypełnić je farszem z kapusty - dokładne składniki i sposób wykonania farszu znajdziecie w linku poniżej.
W moim domu must have są leśne grzyby do pierogów z kapustą, ale spokojnie można też użyć pieczarek lub w ogóle zrezygnować z grzybów, jeśli ktoś ich nie lubi.
To moje ulubione: wyraziste, naturalne, pełne błonnika i wartości odżywczych. Nie lepią się tak idealnie, jak pierogi z mixów, nie znoszą też tak dobrze mrożenia - są po prostu delikatniejsze.
Pierogi bezglutenowe z mąki gryczanej docenią osoby, które cenią zdrowy styl życia i bardziej wyszukane smaki. Pamiętajcie, by użyć do nich mąki gryczanej oznaczonej jako bezglutenowa. Jest dostępna w wielu internetowych sklepach z żywnością gluten-free.
Czy jedliście kiedyś pierogi bezglutenowe z rybą, wędzoną lub pieczoną? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie, bo to naprawdę nieziemski smak, doskonałe połączenie.
Możecie wybrać dowolne ciasto pierogowe i dowolną rybę, taka, którą lubicie. Najprostszym sposobem jest faszerowanie pierogów wędzonym łososiem, pstrągiem lub makrelą - nie trzeba robić żadnego nadzienia.
Jeśli nie zdołacie ulepić pierogów bezglutenowych lub potrzebujecie tylko maleńką porcję i zastanawiacie się, gdzie je kupić, to internetowy Sklep.PizzaNaturalna.pl ma w ofercie kilkanaście rodzajów genialnych, bogato faszerowanych pierogów!
Ciasto na te pierogi bezglutenowe jest tak idealne na stolnicy i w lepieniu, że poradzą sobie z nim nawet dzieci! Chodzi o pierogi z naturalnej mieszanki pełnej błonnika z rzemieślniczej piekarni Dr Żurek Bez Glutenu.
Te mieszanki nie zawierają dodatków funkcjonalnych, żadnych zamienników glutenu, dlatego uzyskane z nich ciasto nie lepi się do miksera ani do rąk.
W tym przepisie genialne i nietuzinkowe jest nadzienie, ciasto możecie wybrać dowolne, lub to podane w linku poniżej. Nie jest tylko dla wegan na diecie bezglutenowej, ale dla wszystkich, bo to bogactwo białka, żelaza i smaku!
Dodajcie dużo pieprzu, natki pietruszki, majeranku - i wszelkie przyprawy, które lubicie. Ja kocham czosnek i zawsze daje go więcej, niż w przepisie.
Zachęcam Was, by nie trzymać się sztywno tradycji i jeśli ktoś z domowników jada wyłącznie pierogi bezglutenowe z mięsem, podajcie je na wigilijna kolację, dlaczegóż by nie? Okraszone zeszkloną cebulką lub po prostu masłem - tak jak lubią dzieci.
Dla mnie pierogi bezglutenowe z mięsem to sposób na przemycenie do diety dziecka wartości odżywczych, zwłaszcza białka i żelaza.
Baw się kolorami, dodawaj do ciasta łuskę gryki, błonnik buraczany, mielone suszone zioła, kurkumę - niech na Twoim wigilijnym talerzu zagoszczą kolory i nowe smaki.
W swojej bazie mam również recepturę na pieczone pierogi bezglutenowe, które powstają z mąk jednorodnych i nie są gotowane.
To genialne pierogi z kruchego ciasta, ale ten przepis jest tylko w moim ebooku - "Boże Narodzenie z Bezglutenową Mamą - dla dzieci i dorosłych".
Co roku mrożone pierogi bezglutenowe Mateo jemy na koloniach u Bezglutenowej Mamy.
Od kilku lat w Polsce mamy dostęp do mrożonych pierogów bezglutenowych marki Mateo, które są dostępne w wielu osiedlowych sklepikach w całej Polsce, a także w sieciach Carrefour, Auchan.
Mają bardzo dobry skład i cenę - około 10 zł za opakowanie. Są regularnie badane na brak glutenu, a ja co roku widzę wyniki.
Od dwóch lat wysyłkowo można też kupić słynne pierogi bezglutenowe z pensjonatu Moje Tatry - na stronie PyszneBezGlutenu.pl. Dostępnych jest wiele smaków, pierogi na mąkach jednorodnych lub na mixach - do wyboru. Jeśli zatem nie planujecie szykować domowych pierogów bezglutenowych, śmiało możecie je zamówić lub kupić w wymienionych tu miejscach. jak co roku pierogi będą też oferować piekarnie bezglutenowe w Poznaniu, Wrocławiu, Gdańsku, a także rzemieślnicza piekarnia Sweet Fit.
Dzięki sprawdzonym przepisom na pierogi przekonasz się, że bezglutenowa Wigilia jest smaczna i można ją przygotować dla całej rodziny, nie tylko wybrane dania dla osoby z celiakią.
Gorąco do tego zachęcam, bo Boże Narodzenie to taki magiczny czas, gdzie każdy z domowników powinien czuć się rodzinnie, bezpiecznie, swobodnie, by widział współbiesiadników zachwyconych jedzeniem bez glutenu.
Podoba Ci się mój artykuł? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)
👇👇👇