Blog

Pokochasz od razu! Razowe pierogi bezglutenowe z czerwoną soczewicą

07/09/2023

Pokochasz od razu! Razowe pierogi bezglutenowe z czerwoną soczewicą

07/09/2023

Drukuj
UDOSTĘPNIJ
Liczba osób 4 osoby
Czas 60 minut
Poziom Średnio trudne
Budżet Tanie

Najnowszy przepis: razowe pierogi bezglutenowe, wegańskie i pyszne!

Myślisz, że wegańskie bezglutenowe jedzenie jest niedobre? Poznaj moje razowe pierogi bezglutenowe z czerwoną soczewicą - wegańskie i pyszne, pełne błonnika i białka!

Od niedawna staram się jeść roślinnie bezglutenowo, ograniczam mięso i produkty z hodowli zwierzęcej, dlatego szukam nowych smaków, a jednocześnie zdrowych pomysłów. 

Mój najnowszy przepis, powiem nieskromnie, jest tak genialny, że bije na głowę wszystkie mięsne pierogi. Serio!

Razowe, wegańskie pierogi bezglutenowe ulepiłam z fenomenalnej, naturalnej mieszanki z dodatkiem zakwasu pełnej błonnika - z rzemieślniczej piekarni Dr Żurek bez glutenu. Ciasto wyszło lepsze, niż pszenne! A farsz wymyśliłam też "bogaty": czerwona soczewica, pieczarki, cebula, energetyzujące przyprawy ...

Poczytajcie przepis, nabierzcie apetytu i zerknijcie też na filmik na moim Instagramie (też poniżej). 

Poznaj przepis na klasyczne ruskie pierogi bezglutenowe z mieszanki Dr. Żurka

Składniki ciasta na około 40 pierogów

  • 300 g jasnej lub ciemnej mieszanki naturalnej na chleb bezglutenowy z piekarni Dr Żurek bez glutenu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • około 250 ml wrzątku
  • 3 łyżeczki oleju
  • opcjonalnie 1/4 łyżeczki majeranku
Poznaj skład naturalnej mieszanki bezglutenowej z piekarni Dr Żurek bez glutenu

Składniki farszu

  • 150 g suchej soczewicy bez glutenu
  • + do gotowania: ziele angielskie, liść laurowy, majeranek
  • 500 g pieczarek
  • 1 cebula
  • kilka łyżek oleju

Wykonanie ciasta

  • W dużej misce połącz mąkę z solą
  • Stopniowo dodawaj wrzątek i łyżką mieszaj ciasto.
  • Gdy przestanie parzyć, zagniataj je rękoma.
  • Jeżeli ciasto jest zbyt suche, dodaj więcej wody.
  • Pod koniec dodaj olej i energicznie zagnieć.
  • Owiń ciasto folią spożywczą i odstaw na 30 minut.
weganskie pierogi bez glutenu

Wykonanie farszu

  • Soczewicę wypłucz starannie pod bieżącą wodą
  • W rondelku zalej ją zimną wodą (1 część ziaren, trzy części wody).
  • Dodaj przyprawy (np. liść laurowy, ziele angielskie, majeranek).
  • Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem około 15-20 minut. Zdejmij garnek z ognia. Po kwadransie odsącz soczewicę na sitku.
  • Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na oleju. Cebulę przełóż do miseczki.
  • Pieczarki pokrój w małe kawałki i smaż na tej samej patelni do momentu, aż zaczną się zarumieniać.
  • Pieczarki i warzywa starannie odsącz na sitku.
  • Dodaj ugotowaną soczewicę, sól, pieprz i zioła. Dokładnie wymieszaj.
  • Zblenduj i dopraw solą, pieprzem, majerankiem.

Dlaczego są to razowe pierogi bezglutenowe? Bo powstają z mieszanki bogatej w błonnik i składniki mineralne. 

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez BezglutenowaMama-Glutenfreemom (@bezglutenowamama)

Lepienie pierogów

  • Zagotuj wodę z 3 łyżkami oleju i łyżeczką soli.
  • Rozwałkuj porcję ciasta na grubość około 2-3 mm.
  • Za pomocą szklanki lub foremki wytnij kółka.
  • Na każde kółko nałóż porcję farszu.
  • Złóż ciasto na pół, tworząc pieróg, i dokładnie zlepiaj brzegi.
  • Razowe pierogi bezglutenowe układaj na talerzu, przykryj bawełnianą ściereczką.
  • Wrzuć do wrzątku i gotuj na małym ogniu kilka minut, do miękkości.
  • Silikonową łyżką cedzakową wykładaj na talerz.

Jak podawać?

Razowe, wegańskie pierogi bezglutenowe z soczewicą najlepiej smakują z dodatkiem zeszklonej cebulki, ale idealnie komponują się też z pietruszkowym pesto i z dodatkiem wszelkich warzyw, surowych, gotowanych czy pieczonych. 

Z takimi przepisami, jak ten, wegańska dieta bezglutenowa naprawdę wydaje się bardzo atrakcyjna, prawda? Nawet jeśli lubisz mięso i nie chcesz z niego rezygnować, choćby wypróbuj pierogi bezglutenowe z czerwoną soczewicą i pieczarkami. Może przekonasz się do roślinnego jedzenia?

Jak podawać?

Podoba Ci się przepis? Wypijmy razem dobrą kawę, a Ty przy okazji wesprzesz rozwój portalu Bezglutenowamama.pl

👇

Postaw mi kawę na buycoffee.to

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się