Masz dość męczarni z bezglutenowymi pierogami, które pękają, nie chcą się sklejać, wałkować ani dobrze gotować? Zatem mój najnowszy przepis na pierogi bezglutenowe jest stworzony dla Ciebie!
Pierogi bezglutenowe na Wigilię i nie tylko, lepię od lat i nie sądziłam, że coś mnie jeszcze zaskoczy. A jednak. Wczoraj, z nowego w mojej kuchni Bread Mix marki Bezgluten, przygotowałam niezwykle elastyczne ciasto na pierogi bezglutenowe. Jest niemal tak rozciągliwe, jak pszenne! Serio! Pierogi w czasie lepienia, gotowania czy podsmażania nie pękają, nie zmieniają kształtu, są po prostu idealne! Podczas przechowywania w lodówce czy na blacie kuchennym te pierogi bezglutenowe nie sklejają się, lecz zachowują tak, jak pszenne, szok! Ciasto jest nieco twardsze niż to z mixu B Balviten czy Dr. Schär, ale nadal świetne.
Moja Zosia jest zachwycona i choć ostatecznie i tak za najlepsze uznała moje dotychczasowe pierogi bezglutenowe (z cieniutkiego, aksamitnego i mega delikatnego ciasta – przepis jest w mojej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”), to dzisiejszy przepis będzie doskonały dla początkujących, którzy nie mają jeszcze wprawy w lepieniu. Bo to idzie jak po maśle! Podejrzewam, że konsystencja moich nowych pierogów bezglutenowych też bardziej przypomina te pszenne, dlatego i glutenożercy będą zachwyceni.
Tak jak wspomniałam na wstępie – ciasto z mixu Bread Bezglutenu jest genialne. To zasługa mąki owsianej obecnej w mieszance. Tego składnika nie mają mixy B Balvitenu ani Schara. Ale dzięki mące owsianej ciasto na pierogi bezglutenowe wychodzi bez szwanku z wielu potyczek. Można je mocniej wałkować, nie pęka w czasie zlepiania, jest mega rozciągliwe. W czasie gotowania pierogi zachowują kształt, nie rozwarstwiają się. Gdy część ugotowanych pierogów bezglutenowych odłożyłam na jutro (leżały na talerzyku, przykryte drugim talerzem), przetrwały noc w idealnym stanie. Nie skleiły się, dzięki czemu nie musiałam ich rozrywać, ale mogłam bez problemu podsmażyć.
Czegoś takiego z pierogami bezglutenowymi jeszcze nie doświadczyłam. A z Mix Bread Bezglutenu dotąd nie korzystałam, bo przyzwyczaiłam się do mieszanek Balvitenu i Dr. Schär. A tu proszę, taka niespodzianka! jednak człowiek uczy się przez całe życie ….
Aby uzyskać zielony kolor ciasta (jak na zdjęciu poniżej), do mąki wystarczy dosypać 4 łyżeczki suszonej natki pietruszki, zmielonej w młynku do kawy.