Blog

16

Ciasto na pierogi bezglutenowe niemal identyczne, jak pszenne

18/11/2021

Ciasto na pierogi bezglutenowe niemal identyczne, jak pszenne

18/11/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Masz dość męczarni z bezglutenowymi pierogami, które pękają, nie chcą się sklejać, wałkować ani dobrze gotować?  Zatem mój najnowszy przepis na pierogi bezglutenowe jest stworzony dla Ciebie! 

Pierogi bezglutenowe na Wigilię i nie tylko, lepię od lat i nie sądziłam, że coś mnie jeszcze zaskoczy. A jednak. Wczoraj, z nowego w mojej kuchni Bread Mix marki Bezgluten, przygotowałam niezwykle elastyczne ciasto na pierogi bezglutenowe. Jest niemal tak rozciągliwe, jak pszenne! Serio! Pierogi w czasie lepienia, gotowania czy podsmażania nie pękają, nie zmieniają kształtu, są po prostu idealne! Podczas przechowywania w lodówce czy na blacie kuchennym te pierogi bezglutenowe nie sklejają się, lecz zachowują tak, jak pszenne, szok! Ciasto jest nieco twardsze niż to z mixu B Balviten czy Dr. Schär, ale nadal świetne.

Moja Zosia jest zachwycona i choć ostatecznie i tak za najlepsze uznała moje dotychczasowe pierogi bezglutenowe (z cieniutkiego, aksamitnego i mega delikatnego ciasta – przepis jest w mojej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”), to dzisiejszy przepis będzie doskonały dla początkujących, którzy nie mają jeszcze wprawy w lepieniu. Bo to idzie jak po maśle! Podejrzewam, że konsystencja moich nowych pierogów bezglutenowych też bardziej przypomina te pszenne, dlatego i glutenożercy będą zachwyceni. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki około 30 pierogów bezglutenowych

  • 300 g bezglutenowej mieszanki chlebowej
    mix B – tutaj użyłam Bread Mix z Bezglutenu KLIK
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 200 ml wrzątku
    lub 250 ml w razie pominięcia jajka
  • 3 łyżki oleju
  • bezglutenowa mąka ryżowa do podsypywania

Zobacz filmik o a’la pszennych pierogach bezglutenowych

 Jak wykonać ciasto na pierogi bezglutenowe identyczne jak pszenne?

  • połącz mieszankę Bread Mix z solą
  • dodaj jajko i wymieszaj łyżką
  • wlewaj wrzątek i wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez 2-3 minut
  • jak wyrobić ciasto pierogi bezglutenowe w thermomixie/lidlomixie? KLIK
  • pod koniec dodaj olej
  • następnie zagniataj ciasto ręcznie przez około 30 sekund
  • ciasto ma być gęste, ciężkie, a jednocześnie elastyczne
  • owiń je folią spożywczą i odstaw na 15 minut, by odpoczęło
  • stolnicę oprósz mąką ryżową
  • wykładaj porcje ciasta na pierogi bezglutenowe i wałkuj je cienko
  • szklanką wycinaj kółeczka, nakładaj farsz i zlepiaj, mocno dociskają brzegi pieroga (zobacz to na filmiku powyżej lub na moim Instagramie)
  • pierogi możesz od razu ugotować albo zamrozić

To ciasto na pierogi bezglutenowe identyczne jak pszenne jest … genialne

Tak jak wspomniałam na wstępie – ciasto z mixu Bread Bezglutenu jest genialne. To zasługa mąki owsianej obecnej w mieszance. Tego składnika nie mają mixy B Balvitenu ani Schara. Ale dzięki mące owsianej ciasto na pierogi bezglutenowe wychodzi bez szwanku z wielu potyczek. Można je mocniej wałkować, nie pęka w czasie zlepiania, jest mega rozciągliwe. W czasie gotowania pierogi zachowują kształt, nie rozwarstwiają się. Gdy część ugotowanych pierogów bezglutenowych odłożyłam na jutro (leżały na talerzyku, przykryte drugim talerzem), przetrwały noc w idealnym stanie. Nie skleiły się, dzięki czemu nie musiałam ich rozrywać, ale mogłam bez problemu podsmażyć.

Czegoś takiego z pierogami bezglutenowymi jeszcze nie doświadczyłam. A z Mix Bread Bezglutenu dotąd nie korzystałam, bo przyzwyczaiłam się do mieszanek Balvitenu i Dr. Schär. A tu proszę, taka niespodzianka! jednak człowiek uczy się przez całe życie ….

Aby uzyskać zielony kolor ciasta (jak na zdjęciu poniżej), do mąki wystarczy dosypać 4 łyżeczki suszonej natki pietruszki, zmielonej w młynku do kawy.  

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (16)

MALGORZATA 14/11/2024 12:42
Witam! Wczoraj zrobiłam pierogi z mąki "Bred mix" naprawdę rewelacja, zmieniłam tylko kolejność: najpierw zaparzyłam mąkę, a po przestygnięciu okolo 40°C dodałam jajko, bo bałam się, że białko się zetnie. Dziś zrobię drugą porcję. Brawo BEZGLUTENOWA MAMA
Bezglutenowa Mama 18/11/2024 22:49
Małgosiu, nawet nie wiesz, jak się cieszę, że zrobiłaś - domyślam się że pierwsze w życiu - pierogi bezglutenowe :) Gratulacje :) Białko by się nie ścięło, ja zawsze robię wg kolejności w przepisie, ale Twój sposób tez jest OK :)
Monika 13/11/2024 11:56
czy ten mix jest odpowiedni na samym początku bezglutenowej przygody ? Czeka mnie drugi dzień gotowania do przedszkola i już pierogi 🙈
Bezglutenowa Mama 18/11/2024 22:23
Tak, jasne, naprawdę dobrze się z niego lepi pierogi :) Lepiłas kiedyś pszenne, znasz konsystencję ciasta? Nie może być zbite, ale takie mięciutkie elastyczne; w razie potrzeby dodajemy albo 2-3 łyżki wrzątku albo 1-2 łyżki mąki :) Na YT na moim kanale masz dokładnie pokazane robienie pierogów, jest też nowy filmik na instagramie :)
Weronika 17/01/2024 18:28
Wow, jestem pod wrażeniem z łatwości lepienia a córka szczęśliwa z jedzenia. Dziękuję, cudowny przepis. PS. Gotujemy na parze, żeby nie ryzykować rozklejeniem :)
Bezglutenowa Mama 19/01/2024 09:22
Szczęście Twojej córki i Twoje udziela się i mnie :) Nie gotuj na parze, nie ma takiej konieczności :) Śmiało, do wody :)
Aleksandra 29/12/2023 10:11
Dzień dobry ,pierwszy raz robiłam pierogi z Pani przepisu i wyszły przepyszne .Mąż stwierdził że dużo lepsze niż normalne .I ja mogłam się w końcu ich smakiem .
Bezglutenowa Mama 05/01/2024 09:55
O widzisz, mój mąż też twierdzi, że bezglutenowe pierogi są lepsze od pszennych :)
Agnieszka 18/12/2023 06:12
Robiłam dwa razy. Pierwszy z mieszanki schara pierogi po ugotowaniu trochę twarde jakby kukurydziane ale kupiłam mąkę bezgluten i rewelacja :) Jak pszenne :) mam pytanie o przechowywanie. Czy po zrobieniu można je bez gotowania przechować czy lepiej ugotować? Przed świętami ledwo co mieszczę w lodówce a zamrażalnik pęka w szwach 🙈 dziękuję za przepis córka zachwycona :)
Bezglutenowa Mama 05/01/2024 09:55
Agnieszko, bardzo się cieszę, że zajadaliście pyszne pierogi :) Ja zawsze mrożę surowe pierogi; można je też ugotować i zamrozić, ale wtedy lepiej ich nie gotować (bo podwójnie gotowane stracą część smaku, mogą popękać), tylko odmrozić i podsmażyć na masełku;
Ania 11/11/2023 20:54
Musiałam dolać troszkę wody. Być może jajko było nie za duże. Wyszło 50 pierogów z falbanką. Dziekuję. Przepis do zapamiętania .
Bezglutenowa Mama 13/11/2023 08:17
Brawo! To były Twoje pierwsze pierogi bezglutenowe? Świetnie sobie poradziłaś z dodaniem wody :)
Joanna 09/12/2022 21:32
Zrobiłam dziś pierogi z Twojego przepisu, dodałam tylko dodatkowo łyżeczkę gumy guar. Ciasto wyszło elastyczne, miękkie. Całkiem dobrze się kleiło pierogi. Czasem robiły się delikatne dziurki, ale już wiem, że rozwałkowanego ciasta nie należy naciągać, wtedy uniknie się tego kłopotu. Córka uwielbia pierogi, także ucieszona czeka na święta. Nie będzie musiała przy swojej ścisłej diecie (bezglutenowej, bez kazeiny i jajek) omijać pierogów :) Dziękuję i pozdrawiam serdecznie 🙂
Bezglutenowa Mama 13/12/2022 22:50
Asiu, bardzo się cieszę, że odważyłaś się lepić pierogi bezglutenowe :) Zastanawiam się, co zmienił dodatek gumy guar? Czy znasz konsystencję ciasta bez gumy i umiesz to porównać? Już teraz życzę Wam pyszności na święta :)
Katarzyna 13/12/2021 10:18
Czy mąka mix it uniwersal z schara też będzie się nadawała do tego przepisu?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/12/2021 18:31
Moim zdaniem tak, ewentualnie dodasz odrobinę maki lub zimnej wody, by uzyskać właściwą konsystencję. Powodzenia :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się