Blog

4

Bezglutenowe pierogi bez jajek

14/12/2016

Bezglutenowe pierogi bez jajek

14/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wreszcie je przetestowałam: bezglutenowe pierogi bez jajek. Wykonałam je z powszechnie dostępnego (np. w Rossmannie) bezglutenowego mixu. Uzyskałam elastyczne, bardzo rozciągliwe ciasto, które dało się „nadziać” porządną porcją farszu. Ugotowane pierogi smakowały wyśmienicie: mięciutkie ciasto o delikatnym smaku. Jest jedna coś, co odróżnia je od pierogów przygotowanych z ciasta z dodatkiem jajek. A przed pracą w kuchni polecam poradnik Jak ulepić pierwsze pierogi bezglutenowe na Wigilię i nie tylko.  TUTAJ ZOBACZ MÓJ FILM O LEPIENIU PIEROGÓW BEZGLUTENOWYCH.

Składniki na ciasto pierogowe (15-20 szt)

  • 150 g bezglutenowej mąki mix B Schaer
  • około 1/2 szklanki gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Tutaj kupisz

Mix i przyprawy bezglutenowe

Składniki na farsz

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula posiekana
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma, tymianek
    bez śladowych ilości glutenu
  • w razie potrzeby 1-2 łyżki bezglutenowej bułki tartej

Zobacz, jak ulepić doskonałe pierogi bezglutenowe

Wykonanie farszu

Kapustę poszatkuj i wrzuć do niewielkiej ilości wrzątku z kurkumą, tymiankiem, zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem (przyprawy można dobrać dowolnie, według upodobań). Gotuj na małym ogniu.

Cebulę pokrój drobniutko i zeszklij na oliwie. Gdy po około 1,5 godzinie kapusta zmięknie, wymieszaj ją z cebulą, dopraw solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bezglutenowej bułki tartej. Ostudź farsz, odcedź go i przełóż do miseczki. Przygotuj ciasto na bezglutenowe pierogi bez jajek.

Wykonanie ciasta i pierogów

Mąkę przesiej z solą. Dodaj połowę porcji  gorącej wody (może być wrzątek) i zagnieć ciasto. Stopniowo dodawaj więcej wody, aż do uzyskania ciasta o gęstej, ale plastycznej konsystencji – w razie potrzeby dodaj nieco więcej wody, niż w przepisie. Pod koniec wyrabiania ciasta dodaj olej. Odstaw je na 15 minut, przykryte folią. Zagotuj wodę z 1/4 łyżeczki soli i łyżką oleju. Na stolnicy rozsyp nieco bezglutenowej mąki. Wałkiem posypanym mąką rozwałkuj część ciasta (pozostałą część przykryj ściereczką, by nie wyschła). Szklanką wycinaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi.

Mała podpowiedź

Uwaga: w tym przepisie najlepiej lepią się pierogi z jeszcze gorącego/ciepłego ciasta, ale przestudzone też jest w porządku. farsz nakładaj na tej stronie kółeczka, która nie stykała się ze stolnicą i z mąką – dzięki temu pierogi łatwej się zlepią. Układaj na talerzu i przykrywaj ściereczką. Wrzuć do wrzątku. Gotuj porcjami na małym ogniu. Wyjmuj pierogi cedzakową łyżką i układaj na talerzu posmarowanym olejem. Część surowych pierogów możesz zamrozić.

Te pierogi trochę się różnią

Bezglutenowe pierogi przygotowane z ciasta bez jajek smakują świetnie. Różnią się jednak od tych, które przygotowywałam latami, z ciasta zawierającego jajka (przepis TUTAJ – Kliknij). Są bardziej delikatne: po ugotowaniu trzeba je nieco ostrożniej przekładać na talerz. Łatwiej się też kroją. Po ugotowaniu, a potem odsmażeniu na maśle nie uzyskują chrupiącej skórki.

Poza tym nie różnią już niczym i śmiało można je serwować na bezglutenowej Wigilii wszystkim gościom: glutenowym, bezglutenowym uczulonym na jajka i nie uczulonym….

Kliknij przycisk edytuj aby zmienić ten kod.

KOMENTARZE (4)

Jola 05/12/2020 17:11
Witam serdecznie, mam pytanie, czy mogłabym pierogi przygotować wcześniej i je zamrozić? Jeśli tak to przed ugotowanie czy po ugotowaniu? Z góry dziękuje i pozdrawiam Jola
Bezglutenowa Mama 07/12/2020 08:36
Cześć Jolu, jasne, można mrozić, tu znajdziesz wskazówki: https://bezglutenowamama.pl/jak-ulepic-pierwsze-bezglutenowe-pierogi-na-wigilie-i-nie-tylko/
Agnieszka 23/12/2019 20:05
Dziękuję! jestem nowicjuszką i trochę się obawialam jak to będzie na Wigilię. Pierozki wyszly super i smakują tez wspaniale! Pozdrawiam i oczywiscie najlepsze zyczenia Świateczne
Bezglutenowa Mama 27/12/2019 20:18
Agnieszko, nawet nie wiesz, jak się cieszę z Twojego małego sukcesu :) Na początku przygody z dietą bezglutenową wszystko wydaje się trudne, ale jak przetrwasz ten etap, to będziesz szefem kuchni :) Trzymam kciuki i wszystkiego dobrego na Nowy Rok :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się