Blog

6

Ciasto na bezglutenowe pierogi na Wigilię z thermomixa

21/12/2018

Ciasto na bezglutenowe pierogi na Wigilię z thermomixa

21/12/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Koniec z ręcznym zagniataniem ciasta na pierogi bezglutenowe! Ucieszą się posiadacze thermomixa – ten robot w 30 sekund wyrobi ciasto na wegańskie i bezglutenowe pierogi na Wigilię. Nie trzeba nic zagniatać ręcznie – wszystko zrobi za nas maszyna. Pierogi bezglutenowe z thermimixa smakują tak samo, jak przygotowane tradycyjnie. Cieniutkie ciasto i bogata porcja farszu :). Ale to wszyscy wiedzą: przepisy bezglutenowe z thermomixem zawsze się udają i są dobrze opracowane. Jest i gorsza wiadomość: robot nie ulepi za nas pierogów, a jedynie wymiesza ciasto… No i noże oblepiają się ciastem, więc gospodyni namęczy się trochę przy myciu maszyny. Mam na to radę: gdy ciasto będzie „odpoczywa” w folii spożywczej, to najlepszy czas na umycie robota, ale ZIMNĄ WODĄ. Zapraszam na sprawdzony przepis na wegańskie i bezglutenowe pierogi z thermomixa. 

Składniki na pierogi bezglutenowe na Wigilię (około 30 sztuk)

Wykonanie w thermomixie farszu na wigilijne pierogi bezglutenowe

  1. Z wyprzedzeniem przygotuj dowolny farsz.
  2. Do naczynia miksującego wsyp 300 g bezglutenowego mixu chlebowego i szczyptę soli.
  3. Zamknij pokrywę i przez otwór wlej 250 g wrzącej wody oraz olej.
  4. Wyrabiaj ciasto przez 30 sekund, obroty 6.
  5. Przy pomocy kopystki wyjmij ciasto na folie spożywczą i szczelnie je owiń. Odstaw na około 15 minut. 
  6. Stolnicę obsyp mąka bezglutenową i lep pierogi na Wigilię.

ZOBACZ FILM – KROK PO KROKU JAK ULEPIĆ PIEROGI BEZGLUTENOWE

KOMENTARZE (6)

EwaS 15/11/2024 20:51
To chyba pomylka, podaje pani obroty "6" wydaje mi sie ze ciasto w thermomiksie miesza sie tylko na"interwale" tzw. klosie.
Bezglutenowa Mama 18/11/2024 22:35
Nie, to nie błąd :) Już uspokajam :) Ja sama tworzyłam ten przepis w TM i zauważyłam, że początkowe szybkie obroty, a potem wolne, dają lepszy efekt :) nie powstają żadne mini grudki :)
MoniR 17/12/2023 09:57
Czy takie pierogi można mrozić?
Bezglutenowa Mama 17/12/2023 10:36
jasne, ja zawsze mrożę surowe, potem wrzucam do dużej porcji wrzątku i gotuję na malutkim ogniu :)
izabella_k 23/11/2023 10:43
Ile gotujemy takie pierogi? :)
Bezglutenowa Mama 23/11/2023 14:19
To zależy o grubości ciasta; generalnie na malutkim ogniu i od chwili wypłynięcia na powierzchnię jeszcze 2-3 minuty, ale najlepiej w połowie tego czasu wyjąc jeden pieróg i sprobować :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się