Blog

24

Bezglutenowe pierogi na Wigilię

09/12/2016

Bezglutenowe pierogi na Wigilię

09/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Słyszę zewsząd, że polecana przeze mnie pierogowa, bezglutenowa mąka Nutrifree jest już niedostępna w sklepach. Święta tuż, tuż, a Wy dopytujecie o zamiennik. Szybko więc przetestowałam inną mąkę. W wielu marketach (m. in. w Rossmannie) bez kłopotu kupicie mix B Schaer. Właśnie ulepiłam z niej pierogi z kapustą i nie mam zastrzeżeń. Nawet jeśli to twoja pierwsza bezglutenowa Wigilia, zachęcam do lepienia. Przed gotowaniem zerknijcie do poradnika Jak ulepić pierwsze bezglutenowe pierogi na Wigilię i nie tylko. I zerknijcie na FILMIK o pierogach gluten- free.

Szybka zamiana mąki

Nadal uważam, że najlepszą mąką na bezglutenowe pierogi jest Mix per Pasta Fresca Nutrifree. Nie wiadomo, czy produkt wróci do sklepów, ale w imieniu wszystkich bezglutenowych pierogożerców mam nadzieję, że wkrótce znów się pojawi w sprzedaży. Na razie jednak musimy sobie poradzić inaczej.

Dziś przetestowałam bezglutenową mąkę, której zwykle używam do pieczenia bezglutenowych ciast drożdżowych, a także chleba i bułek: mix B firmy Schaer. To powszechnie znana mąka, którą można kupić w wielu sieciach, a także w sklepach internetowych.

Do przygotowania ciasta użyłam tych samych składników i proporcji, co wcześniej w przypadku mąki Nutrifree. Oczywiście różnica była widoczna: ciasto nie było tak idealnie rozciągliwe, ale bez kłopotu mogłam je rozwałkować i lepić pierogi (trzeba tylko nakładać nieco mniej farszu). Pierogi z tej mąki nie rozpadły się podczas gotowania, pozostały sprężyste i zachowały lekką konsystencję ciasta. Świetnie smakują także na zimno i usmażone na maśle. Zdaniem glutenowego Daniela smakują identycznie, jak glutenowe. Zatem: do dzieła, bo bezglutenowa Wigilia już wkrótce! A jeśli potrzebujesz szybkiego, sprawdzonego przepisu na bezglutenowe pierogi bez jajek, KLIKNIJ TUTAJ.

Składniki na ciasto pierogowe

  • 300 g bezglutenowej mąki mix B Schaer
  • 3 jajka
  • 45 ml gorącej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Alergeny są podane pogrubioną czcionką

Składniki na farsz

  • 30 dag kapusty kiszonej
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula posiekana
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkuma, tymianek
    bez śladowych ilości glutenu
  • w razie potrzeby 1-2 łyżki bezglutenowej bułki tartej

Zobacz, jak ulepić doskonałe pierogi bezglutenowe

Wykonanie farszu

Kapustę poszatkowałam i wrzuciłam do niewielkiej ilości wrzątku z kurkumą, tymiankiem, zielem angielskim, liściem laurowym i kminkiem (przyprawy można dobrać dowolnie, według upodobań). Gotowałam na małym ogniu.

Cebulę pokroiłam drobniutko i zeszkliłam na oliwie. Gdy po około 1,5 godzinie kapusta zmiękła, wymieszałam ją z cebulą, doprawiłam solą i pieprzem. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki bezglutenowej bułki tartej. Ostudziłam farsz, odcedziłam go i przełożyłam do miseczki.

Wykonanie ciasta

Mąkę przesiej, dodaj sól, jajka i wodę. Zagnieć ciasto (gdy wydaje się zbyt twarde, można dodać parę łyżek wody)  i zostaw na 15-20 minut. Zagotuj wodę z 1/4 łyżeczki soli i łyżką oleju. Na stolnicy rozsyp nieco bezglutenowej mąki. Wałkiem posypanym mąką rozwałkuj część ciasta (pozostałą część przykryj ściereczką, by nie wyschła). Szklanką wycinaj krążki, nakładaj farsz i zlepiaj brzegi. Uwaga: farsz nakładaj na tej stronie kółeczka, która nie stykała się ze stolnicą i z mąką – dzięki temu pierogi łatwej się zlepią. Układaj na talerzu i przykrywaj ściereczką. Wrzuć do wrzątku. Gotuj porcjami na małym ogniu. Wyjmuj pierogi cedzakową łyżką i układaj na talerzu posmarowanym olejem. Część surowych pierogów możesz zamrozić.

Przepis na bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami znajdziesz TUTAJ.

KOMENTARZE (24)

Bezglutenowa Mama 27/12/2019 20:22
Karolu - zgadza się, ten przepis na blogu i przepis filmowy to dwa zupełnie inne przepisy - ale tak ma być :) mam na blogu wiele przepisów na pierogi, jednym z ich jest przepis z jajkami, innym - przepis bez jajek. Stąd różnice w proporcjach wody - gdy są jajka, wody wystarczy mniej; gdy rezygnujemy z jajek - wody trzeba więcej. Oba przepisy są świetne i wychodzą tysiącom ludzi. Zachęcam do wypróbowania :)
Misiek 21/12/2019 23:30
Przepis opisany i przepis w filmiku są różne, to prawda, ale zrobiłam wg jednego z nich - tego bez jajek. Nie wyszło zupełnie - sucho, ciasto pęka. Dodanie jaj pomogło. Polecam dodać jajka, bo one jakoś ten gluten nieszczęsny zastąpią. No i warto skorygować film.
Bezglutenowa Mama 27/12/2019 20:24
Misiek - pierogi z przepisu bez jajek zawsze się udają :) Powiedz, jaką użyłeś mąkę? Czy wystarczająco intensywnie zagniatałeś ciasto? Ono musi być tal elastyczne, jak dobrze wyrobiona plastelina. Odstawiasz pod przykryciem na 15 minut i lepisz partiami musi się udać :) Zachęcam do ponownej próby :)
Karol 21/12/2019 17:32
Czy może się pani odnieść do różnicy w proporcjach, różnych składnikach pomiędzy wersją tekstową a wersją z filmiku. Mam wrażenie, że są tutaj dwa wykluczające się przepisy.
Marlena 01/08/2019 16:23
Już od kilku lat gotuję potrawy bez glutenu i bez laktozy ale pierogi zawsze były dla mnie wyzwaniem. Za każdym razem coś tam wychodziło, ale kosztowało mnie to mnóstwo czasu i jeszcze więcej nerwów. Przy każdym podejsciu testowałam inny przepos... ale dzisiaj znalazlam ideał! Dziękuję! Cała rodzina jest zachwycona. Ciasto robi sie szybko, jest elastyczne i łatwo sie skleja. Teraz pierogi będą jeszcze częstszym gościem na naszym stole a ja znowu będę mogla czuć radość z ich robienia :) Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 03/08/2019 09:12
Marleno, bardzo się cieszę i kibicuję kolejnym próbom kulinarnym :) Smacznego :)
Asia 01/01/2018 17:41
Przepraszam za literówki :-)
Asia 01/01/2018 17:40
Super ciasto :-) i to be jajek i to z jajkami :-) robiłam już kilka razy pierogi z innej mieszanki, i muszę powiedzieć że to ciasti jest najbardziej elastyczne :-) przy "produkcji" pierogów nie wałkuję i nie wycinam krążków z cista, tylko metodą mojej Babci urywam kawałki cista i z nich rozgniatam w palcach placuszki, do których nakładam nadzienie :-) zatem elastyczność ciasta jest dla mnie największą zaletą :-) nie mówiąc już o tym że pierogi są super smaczne i mają duuuuuuzo farszu :-) dziękuję i pozdrawiam, Asia
Bezglutenowa Mama 02/01/2018 08:26
babcine sposoby są najlepsze :)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 19/12/2017 09:31
Oczywiście Kamilo, podsuwam nawet przepis: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-pierogi-bez-jajek/
Kamila 19/12/2017 00:03
Wlasnie skonczylam lepic uszka bezglutenowe z Pani innego przepisu i teraz znalazlam ten przepis na pierogi ktore jutro bede z corka lepic. Tylko mam pytanie nie mozna na pierogi zrobic takiego ciasta jak na uszka lepi sie doskonale i mniej zachodu?! Pozdrawiam
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 19/12/2017 09:31
Oczywiście Kamilo, podsuwam nawet przepis: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-pierogi-bez-jajek/
Agnieszka 09/12/2017 20:38
Pani Marto! 2 miesiące temu stwierdzona u mnie celiakia a ja dzisiaj zrobiłam pierogi ( zapas na Święta) z Pani przepisu! Glutenowy Mąż posmakował i...się zakochał :) Dziękuję za pomoc:* Pani Blog to bezglutenowy niezbędnik!
Magdalena 26/11/2017 20:43
Dzięki wielkie za polecenie tego przepisu :-) W tym roku wypróbuję, ale mam dylemat, czy zamiast mieszanki MIX B, można użyć mieszanki Bauck Hoff Mix Universal (skład: skrobia kukurydziana*, pełnoziarnista mąka ryżowa*, pełnoziarnista mąka z prosa*, zagęstnik: guma guar*)? Z powodu problemów tarczycowych nie mogę jeść konwencjonalnej kukurydzy, tylko bio i szukam zastępnika mieszanki z powyższego przepisu). Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie, Magdalena.
Bezglutenowa Mama 27/11/2017 07:55
Dawno nie pracowałam na BauckHoff, więc trudno mi ocenić. Spróbowałabym na maleńkiej porcji, np. na 50 g mąki - na próbę. Nawet nie szykuj specjalnie nadzienia - zobaczysz po prostu, czy ciasto daje się wałkować, wykrawać, zawijać i zlepiać. Oczywiście podziel się potem opinią :)
Kasia 03/04/2017 09:57
Jestem szczęściarą :) udało mi się zdobyć makę Nutri Free Mix w niemieckim sklepie ze zdrową żywnościa online :)
Bezglutenowa Mama 03/04/2017 22:11
Ukłony :) - brawo za determinację :) To doskonała mąka, powinnaś być zadowolona z efektu. Daj proszę znać, jak ulepisz pierwsze pierogi :)
Magda 19/12/2016 15:59
Na ile pierogow mniej wiecej wystarczy ciasta?
Kasia 14/12/2016 23:10
Zrobiłam dziś po raz pierwszy w życiu pierogi i to od razu bezglutenowe. Super przepis i próba generalna przed Świętami zakończona pełnym sukcesem! Dziękuję i pozdrawiam serdecznie!
Edyta 14/12/2016 10:40
Udało mi się zdobyć mąkę Nutrifree i mam pytanie. Czy z tej mąki mogę zrobić pierogi bez jaj? Tylko z wodą, oliwą i solą? Pozdrawiam Edyta Chrzanowska
Bezglutenowa Mama 15/12/2016 07:54
Oczywiście - musisz tylko dać więcej wody. Na porcję 300 g mąki około 1/2 szklanki wrzątku. Tak jak w tym przepisie: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-pierogi-bez-jajek/
Bezglutenowa Mama 14/12/2016 13:09
Oczywiście, tu są podane proporcje, które sprawdza się też w zdobytej przez Ciebie mące: https://bezglutenowamama.pl/bezglutenowe-pierogi-bez-jajek/
Anna 11/12/2016 22:18
Pytając o tą mąkę w sklepie usłyszałam że firma wycofuje się z rynku polskiego więc mąka się już raczej nie pojawi :(
Bezglutenowa Mama 11/12/2016 22:25
A ja mam informację z pierwszej ręki, że nie jest to jeszcze pewne :) Czekamy zatem :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się