Blog

10

Włoskie pierogi mięsne bez glutenu

11/11/2015

Włoskie pierogi mięsne bez glutenu

11/11/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Doskonałe pierogi bezglutenowe to marzenie dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej. Klucz do sukcesu tkwi w mixie dobrej jakości, choć znam idealne przepisy na pierogi z mąk naturalnych lub z ziaren (o tym kiedy indziej).  Pierogi zdecydowanie nie są smakiem mojego dzieciństwa – 35 lat temu bezglutenowe mamy mogły pomarzyć o takim daniu. Uwielbiam natomiast pierogi z mięsem. oto szybki przepis.

 

pierogi Nutri FreeSkładniki:

  • 300 g bezglutenowej mąki na pierogi (np. Nutri Free Mix per Pasta Fresca lub Mix B Schaer);
  • 3 jaja (u mnie zawsze wiejskie);
  • 10/20 g oliwy (oleju);
  • 40 g letniej wody;
  • szczypta soli;

Farsz:

  • mięso z obiadu, gotowane lub pieczone (w sumie około 300-400 g) – jednego lub różnych gatunków;
  • bezglutenowa bułka;
  • skrojona cebula;
  • 2-3 skrojone ząbki czosnku;
  • olej do podduszenia cebuli;
  • przyprawy wg uznania: majeranek, kurkuma, sól, pieprz, pieprz Cayenne, tymianek (bez śladowych ilości glutenu, np. Dary Natury);

 

 

DSC06619Pozostałe z obiadu mięsa (gotowana wołowina i indyk, pieczona łopatka) zblendowałam na papkę wraz z namoczoną i odciśniętą bułką. Doprawiłam, dodałam podduszoną cebulę i czosnek.  Wymieszałam mąkę z jajkami, solą, wodą i oliwą. Powstała gęsta, zwarta kula. Odstawiłam ciasto na 10 minut. Stolnicę posypałam mąką, rozwałkowałam na niej połowę ciasta (pozostałą część przykryłam folią spożywczą). Ciasto powinno mieć około 2-3 mm.

 

DSC06622Uwaga: wałek musi być suchy i najlepiej posypany mąką (można też posypać rozwałkowywane ciasto). Wykrawałam z ciasta  krążki (można użyć szklanki lub specjalnych maszynek), łyżeczką nakładałam nadzienie i zlepiałam brzegi.

Ciasto miało doskonale ciągliwą konsystencję, nie rwało się, więc mogłam nałożyć naprawdę dużo nadzienia bez obawy, że pieróg popęka w czasie formowania kształtu.

 

DSC06629Zagotowałam wodę z solą i olejem. Wrzuciłam pierogi i gotowałam je parę minut – do wypłynięcia. Serwowałam polane masłem, a następnego dnia podsmażyłam na maśle. Pierogi były tak udane, że nawet Antek, który na co dzień nie jada takich potraw, spałaszował przynajmniej 5 sztuk, gryząc je rękoma jak sztukę mięsa :). Pierogi w wersji mięsnej smakowały również mnie – jadłam je zapominając, że biała mąka nie służy dorosłym ….

 

DSC06637Pierogi z tego ciasta można nadziać dowolnym farszem: rybnym, kapuścianym, grzybowym lub „ruskim” – na Wigilię,  serowo-szpinakowym na obiad czy owocowym na deser. Nie znam konsystencji glutenowego ciasta na pierogi, ale wydaje mi się, że tym razem sięgnęłam ideału. Zaletą tego ciasta była świetna rozciągliwość, a co za tym idzie – możliwość nałożenia naprawdę sporej porcji farszu (a takie właśnie „bogate” pierogi są dla mnie najlepsze).

 

 

Zobacz, jak ulepić pierogi bezglutenowe

KOMENTARZE (10)

Małgorzata 07/12/2016 04:34
Gdzie zaopatruje się pani w mąkę Nutri Free Mix per Pasta Fresca? Szukam w,, internetach,, i nigdzie nie ma a bardzo chciałabym w tym roku zrobić uszka bezglutenowe. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 07/12/2016 08:58
Małgorzato, słyszę właśnie, że ta mąka znika ze sklepów, a importer prawdopodobnie wycofuje się z Polski. Śmiało użyj mąki Mehl Farine Schaer - jest tylko trochę mniej idealna od Pasta Fresca Nutrifree.
anianaj 12/11/2015 11:02
Mam to szczęście, że moja mama robi pierogi bezglutenowe dla mojego synka. Jego ulubione to pierogi z jagodami. Jagody własnoręcznie zbiera moja mama, mrozi je, a potem przez całą zimę lepi pierogi :) Właśnie do odebrania czeka następna partia - 200 szt. Często pierogi mojej mamusi ratują mi życie, gdy trzeba "bezglutkowi" podać szybki obiad. Na pewno wypróbujemy mąkę, którą polecasz.
Bezglutenowa Mama 12/11/2015 15:39
Taka mama to skarb :). Na długo Ci starcza te 200 pierogów?
anianaj 12/11/2015 21:11
Moja mama lepi malutkie pierożki. Pakuję je po 15 sztuk i mrożę. Syn na jeden posiłek zjada ok. 15 sztuk. A więc wychodzi ok. 13 obiadów. Oczywiście pierogi zarezerwowane są wyłącznie dla niego :)
Bezglutenowa Mama 12/11/2015 21:53
No to się mama nalepi. A rezerwacja jest zrozumiała :)
elżbieta 11/11/2015 21:10
Czytałam kiedyś,że odparowuje Pani chleb.Dlaczego?Czy tylko ten pieczony przez siebie czy również ten kupiony w sklepie?
Bezglutenowa Mama 11/11/2015 22:21
Odparowuję kupowany chleb, bo jest suchy i twardawy. Wyjątkiem jest nowa seria Schaer - Vital itp. Te kromki są mięciutkie przez wiele dni. Natomiast domowy chleb odparowuję tylko wtedy, jest to skrobiowy, jasny chleb i stoi 1-2 dni. Wtedy jest podsuszony i wymaga "nawilżenia".
Anna 11/11/2015 15:51
Wyglądają rewelacyjnie!
Bezglutenowa Mama 12/11/2015 15:38
I tak smakują, nie chwaląc się ;)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się