Doskonałe pierogi bezglutenowe to marzenie dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej. Klucz do sukcesu tkwi w mixie dobrej jakości, choć znam idealne przepisy na pierogi z mąk naturalnych lub z ziaren (o tym kiedy indziej). Pierogi zdecydowanie nie są smakiem mojego dzieciństwa – 35 lat temu bezglutenowe mamy mogły pomarzyć o takim daniu. Uwielbiam natomiast pierogi z mięsem. oto szybki przepis.
Farsz:
Pozostałe z obiadu mięsa (gotowana wołowina i indyk, pieczona łopatka) zblendowałam na papkę wraz z namoczoną i odciśniętą bułką. Doprawiłam, dodałam podduszoną cebulę i czosnek. Wymieszałam mąkę z jajkami, solą, wodą i oliwą. Powstała gęsta, zwarta kula. Odstawiłam ciasto na 10 minut. Stolnicę posypałam mąką, rozwałkowałam na niej połowę ciasta (pozostałą część przykryłam folią spożywczą). Ciasto powinno mieć około 2-3 mm.
Uwaga: wałek musi być suchy i najlepiej posypany mąką (można też posypać rozwałkowywane ciasto). Wykrawałam z ciasta krążki (można użyć szklanki lub specjalnych maszynek), łyżeczką nakładałam nadzienie i zlepiałam brzegi.
Ciasto miało doskonale ciągliwą konsystencję, nie rwało się, więc mogłam nałożyć naprawdę dużo nadzienia bez obawy, że pieróg popęka w czasie formowania kształtu.
Zagotowałam wodę z solą i olejem. Wrzuciłam pierogi i gotowałam je parę minut – do wypłynięcia. Serwowałam polane masłem, a następnego dnia podsmażyłam na maśle. Pierogi były tak udane, że nawet Antek, który na co dzień nie jada takich potraw, spałaszował przynajmniej 5 sztuk, gryząc je rękoma jak sztukę mięsa :). Pierogi w wersji mięsnej smakowały również mnie – jadłam je zapominając, że biała mąka nie służy dorosłym ….
Pierogi z tego ciasta można nadziać dowolnym farszem: rybnym, kapuścianym, grzybowym lub „ruskim” – na Wigilię, serowo-szpinakowym na obiad czy owocowym na deser. Nie znam konsystencji glutenowego ciasta na pierogi, ale wydaje mi się, że tym razem sięgnęłam ideału. Zaletą tego ciasta była świetna rozciągliwość, a co za tym idzie – możliwość nałożenia naprawdę sporej porcji farszu (a takie właśnie „bogate” pierogi są dla mnie najlepsze).