Blog

Babki bezglutenowe nie tylko na Wielkanoc najlepsze przepisy

07/04/2020

Babki bezglutenowe nie tylko na Wielkanoc najlepsze przepisy

07/04/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Niektórzy mówią, że nie ma Wielkanocy bez białej kiełbasy, a inni, że nie liczą się święta bez baby, bezglutenowej rzecz jasna. Dlatego zebrałam tu moje najlepsze przepisy na babki bezglutenowe na każdą okazję. Masz do wyboru: bezglutenową babkę cytrynową, piaskową, z makiem, z orzechami, z bakaliami, bez miksów, majonezową, marmurkową, czekoladową, gryczaną, drożdżową…. Niektóre są bajecznie proste, inne wymagają więcej zachodu, ale łączy je jedno: są pyszne. Wiem też, że każda moja babka bezglutenowa, dosłownie każda, smakuje osobom z celiakią i glutenożercom. Pomijam zakalce z czasów, gdy nie mieliśmy jeszcze dobrych mąk do bezglutenowych wypieków… Dziś upieczenie wielkanocnej jest naprawdę proste. Jeśli nie pracujesz w czasie epidemii koronarusa, masz czas na eksperymenty w kuchni. Po prostu przeczytaj przepis i upiecz dowolną, bezglutenową babę wielkanocną. na przekór zarazie i pandemii. A jeśli nie masz czasu, zdążysz jeszcze zamówić np. babeczki bezglutenowe do święconki z piekarni Dr Żurek bez glutenu czy drożdżową babę z Putka Bez Glutenu. 

Sekrety babki bezglutenowej

Na początek kilka rad: jak upiec babkę bezglutenową? Celowo nie dodaję przymiotników w stylu: doskonałą, najlepszą, idealną. Nie dajmy się zwariować – każdy domowy wypiek jest lepszy od kupionego i wcale nie musi być idealny. Co z tego, że babka nierówno wyrośnie, albo nie będzie miała równych wzorków z kakao? A jeśli przypali się co nieco z wierzchu, wystarczy odciąć warstwę ciasta, ozdobić czekoladą lub cukrem pudrem i … nikt się nawet nie zorientuje, że coś poszło nie tak 😍

Jeśli chcesz upiec po prostu dobrą babkę bezglutenową na Wielkanoc, ale i na każdą inną okazję, pamiętaj:

  • wszystkie składniki muszą mieć jednakową, pokojowa temperaturę, dlatego przygotuj je 2-3 godziny wcześniej
  • jeśli pieczesz babkę dla osoby z celiakią, wszystkie składniki muszą być oznaczone jako produkty bezglutenowe (proszek do pieczenia, cukier waniliowy, cynamon itd.)
  • użyj tylko bezpieczne bakalie, znanej firmy, bez zanieczyszczeń glutenem (np. Kresto, Makar) albo bakalie bezglutenowe specjalistycznych  producentów, np. Pięć Przemian, Denver Food
  • do wypieku babek bezglutenowych służą specjalnie opracowane mieszanki – tzw. mix Cake – mix C (marki Dr. Schär i Balviten)
  • babka bezglutenowa uda się również na bazie mąk jednorodnych, ale pamiętaj, by zmieszać kilka mąk (np. do wyboru: jaglaną, ryżową, gryczaną, ziemniaczaną, tapiokową, z ciecierzycy, z komosy ryżowej, z migdałów lub orzechów, najmniej kokosowej bo chłonie dużo płynów) 
  • nie ma szans (jeśli się mylę, napiszcie to w komentarzu pod wpisem), by babka bezglutenowa udała się z samej mąki ryżowej lub kukurydzianej lub z mieszanki tylko tych dwóch mąk; jeśli jednak dysponujesz tylko mąką ryżową i kukurydzianą, nic straconego – dodaj jeszcze skrobię ziemniaczana lub tapiokową i powinno się udać 😍
  • jeśli nie tolerujesz jajek, możesz użyć wodę z gotowania ciecierzycy lub zastępnik jaja w proszku (kupisz go w sklepach internetowych z bezglutenową żywnością)

Uwaga, to ważne!

  • znaczenie ma kolejność dodawania składników. Najpierw na wyższych obrotach utrzyj masło do puszystej konsystencji, potem dodawaj stopniowo cukier. Następnym składnikiem są jajka – dodawaj po jednym i cały czas miksuj. W sumie ten etap powinien trwać nawet 10-15 minut. Potem zmniejsz obroty i dodawaj  pozostałe składniki, nie musisz już tak długo wyrabiać ciasta.
  • bakalie przed dodaniem do ciasta muszą być umyte, osuszone i obtoczone w mące
  • idealna temperatura wypieku babki bezglutenowej (i każdej innej) to 160-170 stopni C, nigdy nie ustawiaj termoobiegu, bo ją wysuszysz
  • nie otwieraj piekarnika przed upływem wyznaczonego czasu
  • jeśli wierzch babki zbytnio się przypieka, możesz nakryć ją folią aluminiową, ale drzwiczki piekarnik uchyl w tym celu dopiero po koło 30 minutach, by babka nie opadła
  • wyjmowanie babki z formy to też sztuka 😁 Aby się udała, foremka musi być natłuszczona masłem i obsypana bezglutenową bułka tartą. Babkę trzeba przestudzić kilkanaście minut, obrócić na deseczce do góry dnem, lekko postukać i gotowe 
  • bezglutenowa baba może czerstwieć szybciej, niż pszenna, dlatego przechowuj ją w lnianej ściereczce z kawałkiem jabłka

Ekspresowa wielkanocna baba bez glutenu

To jeden z moich pierwszych przepisów na blogu. Powstał przed Wielkanocą 2014 r. Nie zdążyłam jeszcze odmłodzić szaty graficznej tego wpisu, ale przepis jest przetestowany i ciągle aktualny.

Do wypieku polecam mix C – specjalną mieszankę bezglutenową do słodkich ciast (osobom z celiakią zastępuje tortową mąkę pszenną) albo własną mieszankę 3 lub 4 mąk jednorodnych. Pamiętajcie, by cierpliwie ucierać składniki – tylko wtedy babka będzie puszysta. 

Puszysta babka cytrynowa bez glutenu

Orzeźwiający smak i zapach cytrynowej skórki – obok tego nie można przejść obojętnie… Dlatego bezglutenowa babka cytrynowa bardzo zasmakowała naszej Zosi – choć współczesne dzieci zazwyczaj nie przepadają za domowymi ciastami. Tę babkę możesz upiec zarówno na bazie miksu, jak i mąk jdnorodnych – obie wersje są zaprezentowane w przepisie na blogu. 

Bezglutenowa babka majonezowa – tania

Majonezowa babka bezglutenowa to ciasto na trudne czasy. Tanie, proste i szybkie, na dodatek pyszne i puszyste. Bezglutenowa babka majonezowa to zaledwie sześć składników i pięć minut pracy. Majonezowa babka bezglutenowa sprawdzi się również na Wielkanoc, dlatego umieszczam ten przepis w dziale Święta KLIK.

Czekoladowa babka bezglutenowa pełna bakalii

Jest pyszna, długo świeża i powstaje z bardzo dobrych składników. Dla mnie to bardzo ważne, by w gąszczu przetworzonej żywności bezglutenowej wybierać produkty jak najbardziej naturalne i zdrowe.

Właśnie kilka dni temu dopracowałam dawny przepis – tak powstała najlepsza na świecie czekoladowa babka bez pszenicy, bez glutenu, która smakuje wszystkim, dosłownie wszystkim. Kto upiecze tę czekoladową babkę bezglutenową – ten zasłuży na tytuł króla wypieków. Ale o tym trzeba się przekonać samemu 😍

Bezglutenowa babka piaskowa z makiem i orzechami

Spieszcie się kochać ludzi, tak szybko odchodzą…. Moja Mama odeszła nagle 3 lata temu i nie zdążyłam poznać wielu Jej cudownych przepisów. Kilka jednak mam, jednym z nich jest babka piaskowa z makiem i orzechami. Można ją upiec z jednorodnych mąk. lub z mixu C. Pamiętajcie, że bezglutenowa piaskowa babka z makiem wymaga cierpliwości. Oznacza to długie wyrabianie ciasta i stopniowe dodawanie jajek. Ale warto, zapewniam!

Baba drożdżowa na Wielkanoc, z nadzieniem

Baba drożdżowa to królowa wielkanocnego stołu, także bezglutenowego. W bardzo prosty sposób upieczecie babę drożdżową bezglutenową, pod warunkiem, że będziecie się trzymać przepisu, ale  też dopilnujecie konsystencji ciasta. Upieczecie ciasto puszyste i pachnące pomarańczami, z dodatkiem wiśni, wiórków kokosowych i rodzynek. Po prostu pyszną babę na bezglutenową Wielkanoc. A jeśli zdecydujeciesię na gotowe ciasta na Wielkanoc, bezglutenową babę drożdżową z rodzynkami znajdziecie w e-sklepie piekarni Putka Bez Glutenu KLIK

Ta prosta, dwukolorowa babka marmurkowa może powstać z dodatkiem kakao lub z jego zamiennikiem, czyli karobem. To opcja dla dzieci lub dorosłych z celiakią, a jednocześnie z nietolerancją kakao. U mnie powstał przepis na babkę marmurkową z karobem, bo swego czasu i Zosia i Antek nie mogli jeść kakao. Przysięgam, że nikt wtedy, ani nigdy potem, nie wyczuł braku kakao…. Babka marmurkowa bez glutenu, dzięki dodatkowi skórki pomarańczowej, jest jeszcze ciekawsza w smaku. W jej składzie są same dobre składniki (no, oprócz cukru). A jeśli z różnych względów nie zdołacie jej upiec, a marzycie o bezglutenowej babce marmurkowej – możecie ją zamówić w piekarni internetowej Dr Żurek bez glutenu KLIK (na zdjęciu poniżej).

Bezglutenowa babka     z bakaliami czyli świąteczny keks

Jako dziecko nie cierpiałam ciast z bakaliami, z owocami, a z rodzynkami w szczególności.  Wybierałam wszystkie dodatki, co do jednego. W dorosłości zmieniłam zdanie. Polubiłam babki z suszonymi owocami, z orzechami i skórką cytrynową, pachnące świętami. Jakiś czas temu, na prośbę koleżanki z Warszawy, stworzyłam przepis na keks bezglutenowy na bazie mąk jednorodnych, bez miksów. Pełen bakalii (niesiarkowanych, z dobrego źródła) i oczywiście skórki cytrynowej. Sprawdzi się jako babka z bakaliami na Wielkanoc bez glutenu. Ozdobiona lukrem lub czekoladą choć trochę osłodzi te niecodzienne święta  koronawirusem….

Gryczana babka czekoladowa – z resztek kaszy z obiadu 😍

Ten przepis jest genialny. Po pierwsze – babka czekoladowa powstaje z kaszy gryczanej, której teraz, w czasie epidemii koronawirusa, wszyscy mamy w szafach pod dostatkiem. Po drugie – zawiera same dobre składniki (jajka, masło, żurawinę) oraz jednorodne mąki bezglutenowe. Na bazie tego przepisu możesz przygotować czekoladową, bezglutenową babkę gryczaną bez cukru. Jajka ubij z ksylitolem (uda się, zapewniam), użyj czekoladę deserową słodzoną ksylitolem lub maltitolem (KLIK), dodaj żurawinę bez cukru, słodzoną naturalnym sokiem jabłkowym KLIK. Gotowe! 

Drożdżowy baranek bezglutenowy

Gdy moje dzieci były małe, jakoś nie wpadłam na to, by kupić specjalną formę do baranka wielkanocnego. Dopiero niedawno w sklepie AGD wypatrzyłam specjalną formę do wypieku ciasta – bezglutenowego baranka drożdżowego lub piaskowego. Szybko wymyśliłam przepis – to zwykłe, drożdżowe ciasto bezglutenowe na bazie mleka, jaj, cukru pudru oraz specjalnej mieszanki bezglutenowej do wypieków drożdżowych – mix B. taki sam baranek może powstać z ciasta na babkę piaskową – trzeba tylko zmniejszyć porcje poszczególnych składników. 

Bezglutenowa babeczka do święconki

Z powodu pandemii koronawirusa tegoroczna Wielkanoc będzie inna. Z uwagi na kwarantanne narodową nie pójdziemy do święconki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować koszyczek ze świątecznymi, tradycyjnymi potrawami. Właśnie po to, by tradycji stało się zadość. Na przekór koronawirusowi. W koszyczku nie może oczywiście zabraknąć babeczki – małej, słodkiej, ozdobionej lukrem, czekoladą lub cukrem pudrem. Nie ma znaczenia, w jakiej formie upieczesz babkę bezglutenową do święconki – w postaci muffinek czy w specjalnych, silikonowych foremkach do babeczek. Pamiętaj, że wielkanocna baba zapewnia dobrobyt rodzinie, a takie życzenia bardzo są nam teraz potrzebne…. Dobrobyt wróży nawet kupiona baba – do czwartku 9 kwietnia można zamówić słodkie babeczki (na zdjęciu poniżej) do święconki w e-sklepie www.chlebbezglutenowy.eu KLIK. Są tak dobre, że smakują glutenożercom 😍

Pewnie tak jak ja – z powodu narodowej kwarantanny – masz kłopot, by zdobyć konkretne, bezglutenowe produkty do przygotowania Wielkanocy. Mimo to warto odpuścić bieganie po sklepach. Po co narażać bliskich i siebie na złapanie koronawirusa? Lepiej chyba zrezygnować z jakiejś potrawy, niż chodzić od sklepu do sklepu i zbierać zarazki…

Więcej o bezglutenowej Wielkanocy w czasach zarazy KLIK. Przeczytaj i zostań w domu. Również w święta – spędź je tylko z domownikami, zrezygnuj z odwiedzin czy wyjazdów do rodziny. Ja tak zrobię, choć nie będzie mi łatwo ze świadomością, że mój 73-letni Tata spędzi święta zupełnie samotnie. Wiem jednak, że to niezbędne, by zatrzymać pandemię i ocalić życie wielu ludzi (sorki za patos). 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się