Można powiedzieć, że majonezowa babka bezglutenowa to ciasto na trudne czasy. Tanie, proste i szybkie, na dodatek pyszne i puszyste. Upiekłam je przed chwilą, jako pomysł na nudę i biedę w związku z epidemią koronawirusa. Bezglutenowa babka majonezowa to zaledwie sześć składników i pięć minut pracy. Przepis dostałam od mamy dziecka z celiakią – to ciasto bezglutenowe w ich rodzinie jest hitem. Już się nie dziwię, sama nie mogę od niego się oderwać…. Majonezowa babka bezglutenowa sprawdzi się również na Wielkanoc, dlatego umieszczam ten przepis w dziale Święta KLIK.

Składniki na majonezową babkę bezglutenową

  • 4 jaja
  • 170 g bezglutenowej mąki ziemniaczanej
    czyli jedna szklanka
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
    lub ksylitolu
  • 100 g majonezu
    1/2 szklanki
  • opcjonalnie – cukier waniliowy
    bez glutenu lub skórka z cytryny

Przygotowanie majonezowej babki bezglutenowej

  • wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową
  • wymieszaj i przesiej mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra – dół)
  • formę do babki wysmaruj masłem i obsyp bezglutenową bułką tartą
  • w misce ubij mikserem jajka z cukrem lub z ksylitolem, opcjonalnie dodatkowo z cukrem waniliowym
  • stopniowo dodawaj mąkę
  • dodaj majonez i miksuj jeszcze przez chwile ciasto na majonezową babkę bezglutenową
  • ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika
  • piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka
  • uchyl drzwiczki piekarnika i po około 5 minutach wyjmij formę
  • po około 20 minutach obróć ją do góry dnem na deseczce i wyjmij babkę
  • gdy ostygnie, udekoruj cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą
  • smacznego!

Jak przechowywać majonezową babkę bezglutenową?

Bezglutenowa babka majonezowa jest puszysta i lekko wilgotna, zatem nie przypomina suchej babki bez glutenu, znanej z dawnych czasów, gdy nie mieliśmy dobrych składników i przepisów. Jak ją przechowywać, by nie stała się zbyt szybko czerstwa? Jak wszystkie wypieki bezglutenowe – najlepiej w lnianym worku.

Tak naprawdę to bezglutenowe ciasto nie różni się od glutenowego – bo przepis jest identyczny. Różnica polega na tym, by użyć mąkę ziemniaczaną i cukier bez zanieczyszczenia glutenem, a majonez to w zasadzie każdy jest bezglutenowy. Bezglutenowy proszek do pieczenia nie różni się smakiem ani właściwościami od glutenowego, podobnie z cukrem waniliowym. Nikt więc nie wyczuje, że to ciasto jest „jakieś inne”. W przypadku rodziny z celiakią trzeba jedynie zadbać o składniki, które nie są zanieczyszczone glutenem – a przepis, sposób wykonania, czas pieczenia, smak i konsystencja są identyczne. 

Myślę, że z przepisu na majonezową babkę bezglutenową można upiec również muffinki tak lubiane przez dzieci z celiakią, wtedy jednak czas pieczenia powinien wynieść około 20 minut. Na pewno wiecie już o o ogłoszonym w Polsce stanie zagrożenia epidemicznego oraz o akcji „Zostań w domu” KLIK. Osoby z celiakią są bardziej narażone na powikłania związane z koronawirusem, podobnie jak wszyscy z chorobami przewlekłymi. Dlatego zostańmy w domu i pieczmy pyszności dla całej rodziny 🙂 A potem nie zapominajmy o ruchu na świeżym powietrzu – oczywiście bez towarzystwa.