Blog

20

Bezglutenowa babka majonezowa przepis na trudne czasy

14/03/2020

Bezglutenowa babka majonezowa przepis na trudne czasy

14/03/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Można powiedzieć, że majonezowa babka bezglutenowa to ciasto na trudne czasy. Tanie, proste i szybkie, na dodatek pyszne i puszyste. Upiekłam je przed chwilą, jako pomysł na nudę i biedę w związku z epidemią koronawirusa. Bezglutenowa babka majonezowa to zaledwie sześć składników i pięć minut pracy. Przepis dostałam od mamy dziecka z celiakią – to ciasto bezglutenowe w ich rodzinie jest hitem. Już się nie dziwię, sama nie mogę od niego się oderwać…. Majonezowa babka bezglutenowa sprawdzi się również na Wielkanoc, dlatego umieszczam ten przepis w dziale Święta KLIK.

Składniki na majonezową babkę bezglutenową

  • 4 jaja
  • 170 g bezglutenowej mąki ziemniaczanej
    czyli jedna szklanka
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
    lub ksylitolu
  • 100 g majonezu
    1/2 szklanki
  • opcjonalnie – cukier waniliowy
    bez glutenu lub skórka z cytryny

Przygotowanie majonezowej babki bezglutenowej

  • wszystkie składniki mają mieć temperaturę pokojową
  • wymieszaj i przesiej mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra – dół)
  • formę do babki wysmaruj masłem i obsyp bezglutenową bułką tartą
  • w misce ubij mikserem jajka z cukrem lub z ksylitolem, opcjonalnie dodatkowo z cukrem waniliowym
  • stopniowo dodawaj mąkę
  • dodaj majonez i miksuj jeszcze przez chwile ciasto na majonezową babkę bezglutenową
  • ciasto przelej do formy i wstaw do piekarnika
  • piecz około 45 minut, do tzw. suchego patyczka
  • uchyl drzwiczki piekarnika i po około 5 minutach wyjmij formę
  • po około 20 minutach obróć ją do góry dnem na deseczce i wyjmij babkę
  • gdy ostygnie, udekoruj cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą
  • smacznego!

Jak przechowywać majonezową babkę bezglutenową?

Bezglutenowa babka majonezowa jest puszysta i lekko wilgotna, zatem nie przypomina suchej babki bez glutenu, znanej z dawnych czasów, gdy nie mieliśmy dobrych składników i przepisów. Jak ją przechowywać, by nie stała się zbyt szybko czerstwa? Jak wszystkie wypieki bezglutenowe – najlepiej w lnianym worku.

Tak naprawdę to bezglutenowe ciasto nie różni się od glutenowego – bo przepis jest identyczny. Różnica polega na tym, by użyć mąkę ziemniaczaną i cukier bez zanieczyszczenia glutenem, a majonez to w zasadzie każdy jest bezglutenowy. Bezglutenowy proszek do pieczenia nie różni się smakiem ani właściwościami od glutenowego, podobnie z cukrem waniliowym. Nikt więc nie wyczuje, że to ciasto jest „jakieś inne”. W przypadku rodziny z celiakią trzeba jedynie zadbać o składniki, które nie są zanieczyszczone glutenem – a przepis, sposób wykonania, czas pieczenia, smak i konsystencja są identyczne. 

Myślę, że z przepisu na majonezową babkę bezglutenową można upiec również muffinki tak lubiane przez dzieci z celiakią, wtedy jednak czas pieczenia powinien wynieść około 20 minut. Na pewno wiecie już o o ogłoszonym w Polsce stanie zagrożenia epidemicznego oraz o akcji „Zostań w domu” KLIK. Osoby z celiakią są bardziej narażone na powikłania związane z koronawirusem, podobnie jak wszyscy z chorobami przewlekłymi. Dlatego zostańmy w domu i pieczmy pyszności dla całej rodziny ;) A potem nie zapominajmy o ruchu na świeżym powietrzu – oczywiście bez towarzystwa. 

KOMENTARZE (20)

Ania S 29/04/2023 17:53
Dzień dobry. Chciałam zapytać - na którym poziomie piekarnika piec babkę majonezową? Czy jajka z cukrem mają być ubite na ,,puch"? Czy jest możliwe, że dla mojego piekarnika temperatura jest za wysoka? Piekłam ostatnio - mało urosła i zrobił się niewielki zakalec. Pozdrawiam:)
Bezglutenowa Mama 03/05/2023 20:57
Niedługo opublikuję filmik z tym przepisem :) Piecze się na środkowej półce piekarnika; fakt - temperatura piekarnika bywa różna, dlatego trzeba każdy przepis dopasować do swojego urządzenia :) Powodzenia :)
Monika 09/04/2022 15:14
Witam czy można dodać do części ciasta kakao, tak żeby wyszło nam coś Ala babka marmurkowa?
Bezglutenowa Mama 03/05/2023 20:56
Jasne, ale odejmij taka samą część mąki :)
Katarzyna 22/03/2021 12:27
Zrobiłam ta babkę mieszajac 70g mąki ziemniaczanej i 100g mąki z Bezglutenu Multi mix. Babka wyszła prze pyszna. Puszysta, delikatna. Mi wyszła jedna mniejsza baba (mam mniejsza formę) i 5 maluch babeczek. Zniknęła tak szybko jak się piecze
Bezglutenowa Mama 03/05/2023 20:55
Ha, ta babka ma to do siebie, że szybko znika :)
Sylwia 21/10/2020 11:33
Dziękuję tak zrobilam. Pierwszy raz w życiu jajka nie chciały mi się ubić po ubiciu białek dodałam po jednym żółtku i masa zrobiła się rzadka i za cholerę nie dało si ubić. Milion upieczonych ciast i pierwszy raz taka sytuacja.
Bezglutenowa Mama 21/10/2020 20:36
Ale uratowałaś ciasto, czy poszło do kosza?
Sylwia 21/10/2020 10:13
Witam czym mogę zastąpić proszek do pieczenia jeśli mam tylko zwykły nie mam na stanie bezglutenowego. Soda?
Bezglutenowa Mama 21/10/2020 10:23
Sylwio, spróbuj sodę, ale dodaj też wtedy do ciasta sok z 1/2 cytryny, ok?
Brygida 09/04/2020 17:31
Czy zamiast mąki ziemniaczanej może być mikc celiko na ciasto biszkoptowe lub miks mąk bezgluten?
Bezglutenowa Mama 09/04/2020 22:14
Brygido, podejrzewam, że nie, bo maka ziemniaczana to sama skrobia, a mix to mieszanka skrobi i mąk - to może mieć znaczenie, ale jak nie masz wyjścia, to spróbuj, ale potem daj znać w komentarzu :)
Basia 08/04/2020 11:14
Marto, upieklam właśnie babkę. Piekłam w formie keksowej, urosła pięknie, jednak po wyciągnięciu z piekarnika mocno opadła. Po rozkrojeniu okazało się, że jest zakalec... Smak babki - Rewelacja, jest pyszna. Zastanawiam się tylko, dlaczego aż tak opadła... Dlaczego ten zakalec...
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 08/04/2020 12:25
Basiu, przyczyn może być wiele... zerknij do mojego wpisu o udanych babkach: https://bezglutenowamama.pl/babki-bezglutenowe-nie-tylko-na-wielkanoc-najlepsze-przepisy/ Może tutaj znajdziesz odpowiedzi. Przede wszystkim - nie poddawaj się, tylko upiecz ja jeszcze raz, by wyłapać ewentualne błędy :) Powodzenia.
Basia 08/04/2020 08:45
Witaj Marto :) Twoje przepisy nigdy mnie nie zawiodły :) dziękuję Mam pytanie odnośnie tej babki majonezowej, czy można ją zrobić na nutę cytrynową, czy tak próbowałaś? Dziękuję
Bezglutenowa Mama 08/04/2020 11:50
Wiesz, że wczoraj o tym myślałam :) Spróbuje kiedyś :)
Emilia 07/04/2020 07:29
Mąka ziemniaczana z Lidla jest ok?
Bezglutenowa Mama 07/04/2020 09:26
Emilio, tak, ale i tak zawsze sprawdzaj etykietę, gdyż czasem producenci zmieniają dostawcę surowców lub miejsce pakowania.
Natalia 05/04/2020 11:14
Dzień dobry, jaki rozmiar blaszki Pani użyła?
Bezglutenowa Mama 05/04/2020 12:55
Cześć Natalio, tak orientacyjnie: 20 c średnica u góry, wysokość ok 11 m :) Ale tę babkę można też upiec pewnie w keksówce :) Powodzenia i dużo zdrowia!
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się