Dostałam od znajomych skrzynię orzechów włoskich, a w szafce znalazłam mak. Mrugnęły do mnie okiem i już wiedziałam: muszę upiec bezglutenową babkę piaskową z makiem i orzechami. Mimo, że do bezglutenowego Bożego Narodzenia jeszcze sporo czasu, już pytacie o tradycyjne wypieki na świąteczny stół. Wyszperałam zatem karteczkę z przepisem od mojej Mamy i przygotowałam składniki. Oczywiście świąteczną babkę bezglutenową można upiec również z jednorodnych mąk.  Dla wygody mam, zapracowanych przed Wigilią, proponuję jednak mix do słodkich wypieków, który zastępuje mąkę pszenną. Pozostałe składniki na babkę piaskową z makiem i orzechami to już tradycja: jaja, dobre masło, bakalie oraz proszek do pieczenia, gluten-free oczywiście. takie ciasto ma pewien sekret, który zdążyłam wydobyć od Mamy, gdy jeszcze żyła i krzątała się po swojej kuchni. Otóż glutenowa czy też bezglutenowa piaskowa babka z makiem wymaga cierpliwości. Oznacza to długie wyrabianie ciasta i stopniowe dodawanie jajek. Zarezerwujcie więc czas i jeszcze przed bezglutenowym Bożym Narodzeniem przetestujcie przepis mojej Mamy. 

Składniki na piaskową babkę bezglutenową z makiem

  • 300 g bezglutenowego mixu do słodkich wypieków
    użyłam Mix for Cake Balviten
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 250 g cukru pudru
  • 120 g orzechów włoskich
    bez zawartości glutenu
  • 120 g maku niebieskiego
    użyłam maku bezglutenowego Denver Food
  • 6 jaj
  • 240 g dobrego masła
    miękkiego
  • łyżeczka masła
    do wysmarowania formy
  • łyżeczka mąki bezglutenowej
    do obsypania formy
  • cukier puder
    do dekoracji

Tutaj kupisz

Bezglutenowy proszek do pieczenia

Wykonanie

  1. Masło i jaja wyjmij z lodówki 2-3 godziny przez pieczeniem piaskowej babki bezglutenowej.
  2. Oddziel białka od żółtek. Białka z dwóch jajek przelej do osobnej miski – ubijesz je na końcu na sztywną pianę.
  3. Tradycyjną formę na keksówkę posmaruj masłem i obsyp mąką.
  4. Piekarnik nastaw na 180 stopni C.
  5. Mix for Cake zmieszaj z proszkiem do pieczenia.
  6. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę (około 5-10 minut).
  7. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku i cierpliwie miksuj ciasto. 
  8. Stopniowo dodawaj porcje białka i nadal miksuj. Cierpliwość zostanie nagrodzona – bezglutenowa babka piaskowa z makiem i orzechami upiecze się na medal 🙂
  9. Dodawaj stopniowo mix zmieszany z proszkiem do pieczenia i nadal wyrabiaj ciasto mikserem. 
  10. Do ciasta dodaj mak i orzechy, wymieszaj je łyżką.
  11. W osobnej misce ubij na sztywno odłożone białka z dwóch jaj.
  12. Pianę dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką.
  13. Formę wypełnij ciastem do 2/3 wysokości. Jeśli zostanie Ci trochę ciasta, przełóż je do małej foremki.
  14. Bezglutenową babkę piaskową z orzechami i makiem piecz około 40 minut – do suchego patyczka. Jeśli pieczesz jednocześnie babkę w mniejszej foremce – ją wyjmij po około 20-30 minutach. 
  15. Babkę wyjmij z piekarnika i po 5 minutach delikatnie przełóż na drewnianą deseczkę.
  16. Po ostudzeniu udekoruj cukrem pudrem.

Ta babka to tradycja

Piaskowa babka z orzechami i makiem tradycyjnie pojawiała się na każdej Wigilii w moim rodzinnym domu. Mama piekła ją zawsze w noc poprzedzającą Wigilię. Była tak pyszna, że Tata skradał się nad ranem i w ukryciu kroił maleńki kawałek. Na degustację :). 

W latach 80-tych nie było dostępu do mąk bezglutenowych, więc smak tej babki poznawałam tylko podczas licznych wtedy prowokacji glutenem. Dlatego obiecałam sobie wtedy, że przyjdzie czas, gdy upiekę bezglutenową babkę piaskową z makiem i orzechami i będę się nią objadać o każdej porze roku. Po pierwszych nieudanych próbach – KLIK – doszłam do wprawy. Przyznaję jednak szczerze: bezglutenowa babka piaskowa z makiem i orzechami najlepiej smakuje na Boże Narodzenie.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-12-11T23:13:43+00:006 listopada 2018|