Dużymi krokami zbliża się Wielkanoc, która dla wielu z Was będzie pewnie pierwszą Wielkanocą bez glutenu. Jak przygotować świąteczny stół, jak zaplanować wielkanocne menu i bezglutenowe zakupy na Wielkanoc? No i wreszcie: jak spędzić bezglutenową Wielkanoc w gościach? Zerknijcie też do wpisu: Najlepsze przepisy na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ. Oto kilka podpowiedzi od Bezglutenowej Mamy.

Bezglutenowa Wielkanoc na bogato 🙂

Z doświadczenia 40 lat na diecie bezglutenowej wiem, że wielkanocny bezglutenowy stół niczym nie różni się od stołu glutenowego. Naprawdę. Możemy przygotować wszystkie tradycyjne dania wielkanocne, ale z bezglutenowych składników. Na stole mogą więc zagościć: bezglutenowy żurek z białą kiełbasą, pasztety bezglutenowe, szynki, rolady mięsne, faszerowane jaja, pieczone kaczki, gęsi i indyki, kolorowe sosy, słodkie babki, paschy, mazurki, serniczki, ciasta drożdżowe, chałki…. Po prostu wszystko. By przejść do moich przepisów na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ.

Większość wielkanocnych dań uda się przygotować dokładnie według receptury otrzymanej od rodziny czy znajomych, zastępując glutenowy składnik – bezglutenowym. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe, które najlepiej przygotować według konkretnych przepisów na ciasta bezglutenowe, na bazie miksów bezglutenowych. A jeśli chcemy serwować bezglutenowy żur, kilka dni wcześniej musimy przygotować bezglutenowy zakwas na żurek. Od niedawna można też kupić gotowe koncentraty żuru bezglutenowego, np. z firmy KOWALEWSKI BIO. Szukajcie ich w sklepikach eko, ale też w Kauflandzie czy Intermarche.

Bezglutenowe zakupy na Wielkanoc

Trzeba pamiętać, by kupując składniki na wielkanocne dania bezglutenowe, dokładnie czytać etykiety i upewnić się, że dany produkt nie zawiera glutenu ani jego śladowych ilości. Należy kupić m. in. bezglutenową bułkę i bułkę tartą (np. do pasztetów), a do ciast – bezglutenowy proszek do pieczenia. Wybierzcie sodę, żelatynę, cukier waniliowy i drożdże – bez śladowych ilości glutenu, bezpieczny chrzan w słoiczku (lub zróbcie własny), bakalie i kakao bez śladowych ilości glutenu, ciasteczka bezglutenowe jako spód do ciast itp.

Pamiętajcie, że gluten może czaić się wszędzie, nawet w produktach, w których się go nie spodziewamy (kostki rosołowe, przyprawy, masy bakaliowe, cukier wanilinowy). Tutaj przeczytasz więcej o tym, co dobrego kupić na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ. A, przy okazji – bezglutenowa masa krówkowa na mazurek to kajmak ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.

Tutaj kupisz