Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Dużymi krokami zbliża się Wielkanoc, która dla wielu z Was będzie pewnie pierwszą Wielkanocą bez glutenu. Jak przygotować świąteczny stół, jak zaplanować wielkanocne menu i bezglutenowe zakupy na Wielkanoc? No i wreszcie: jak spędzić bezglutenową Wielkanoc w gościach? Zerknijcie też do wpisu: Najlepsze przepisy na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ. Oto kilka podpowiedzi od Bezglutenowej Mamy.

Bezglutenowa Wielkanoc na bogato 🙂

Z doświadczenia 40 lat na diecie bezglutenowej wiem, że wielkanocny bezglutenowy stół niczym nie różni się od stołu glutenowego. Naprawdę. Możemy przygotować wszystkie tradycyjne dania wielkanocne, ale z bezglutenowych składników. Na stole mogą więc zagościć: bezglutenowy żurek z białą kiełbasą, pasztety bezglutenowe, szynki, rolady mięsne, faszerowane jaja, pieczone kaczki, gęsi i indyki, kolorowe sosy, słodkie babki, paschy, mazurki, serniczki, ciasta drożdżowe, chałki…. Po prostu wszystko. By przejść do moich przepisów na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ.

Większość wielkanocnych dań uda się przygotować dokładnie według receptury otrzymanej od rodziny czy znajomych, zastępując glutenowy składnik – bezglutenowym. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe, które najlepiej przygotować według konkretnych przepisów na ciasta bezglutenowe, na bazie miksów bezglutenowych. A jeśli chcemy serwować bezglutenowy żur, kilka dni wcześniej musimy przygotować bezglutenowy zakwas na żurek. Od niedawna można też kupić gotowe koncentraty żuru bezglutenowego, np. z firmy KOWALEWSKI BIO. Szukajcie ich w sklepikach eko, ale też w Kauflandzie czy Intermarche.

Bezglutenowe zakupy na Wielkanoc

Trzeba pamiętać, by kupując składniki na wielkanocne dania bezglutenowe, dokładnie czytać etykiety i upewnić się, że dany produkt nie zawiera glutenu ani jego śladowych ilości. Należy kupić m. in. bezglutenową bułkę i bułkę tartą (np. do pasztetów), a do ciast – bezglutenowy proszek do pieczenia. Wybierzcie sodę, żelatynę, cukier waniliowy i drożdże – bez śladowych ilości glutenu, bezpieczny chrzan w słoiczku (lub zróbcie własny), bakalie i kakao bez śladowych ilości glutenu, ciasteczka bezglutenowe jako spód do ciast itp.

Pamiętajcie, że gluten może czaić się wszędzie, nawet w produktach, w których się go nie spodziewamy (kostki rosołowe, przyprawy, masy bakaliowe, cukier wanilinowy). Tutaj przeczytasz więcej o tym, co dobrego kupić na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ. A, przy okazji – bezglutenowa masa krówkowa na mazurek to kajmak ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.

Bezglutenowe wędliny – gotowe lub domowe

Wielkanocny stół obfituje w wędliny, ale tu nie ma zmartwienia. W sklepach, marketach i dyskontach możemy znaleźć wiele gatunków bezglutenowych wędlin. Kupimy znakomite, bezglutenowe białe kiełbaski delikatesowe Drobimexu (Netto), bezglutenową kiełbasę śląską (Biedronka i Netto), sporo bezglutenowych kiełbas i szynek Balcerzak i Spółka, a także najlepsze wędliny bezglutenowe (100% mięsa) z Nik-Polu. W sklepach znajdziemy też bezpieczne bezglutenowe wędliny innych firm: Żywiec Dobija, Prosiaczek itp. Ważne, by kupować wyłącznie paczkowane wędliny bezglutenowe, oznaczone wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy”. Proszę – nie korzystajcie z wędlin krojonych na miejscu w sklepie. Wyjątek – świeżo umyta krajalnica.

Zobacz na filmie, jak przygotować bezglutenową święconkę

Bezglutenowa święconka – jak ją przygotować?

Jeśli wybieracie się do święconki, najlepiej przygotować ją w wersji bezglutenowej dla wszystkich domowników. Dzięki temu unikniecie pomyłek, a różnicy w smaku i wyglądzie i tak nikt nie zauważy. W koszyczku mogą się znaleźć gotowane jajka, kawałek bezglutenowej kiełbaski, sól i pieprz, masło, bezglutenowy chlebek do święconki oraz porcja bezglutenowego ciasta lub bezglutenowej babki drożdżowej. Zachęcam do przygotowania w 100% bezglutenowej święconki, bo sprawi szczególną frajdę dzieciom na diecie bezglutenowej. Będą mogły bezpiecznie i na równych prawach sięgać do talerza ze święconką bez pytania mamy, co jest dla nich bezpieczne.

Bezglutenowa Wielkanoc poza domem – w gościach

Jeśli osoba z celiakią i na diecie bezglutenowej zamierza spędzić Wielkanoc poza domem, ma dwie możliwości: albo przyjdzie w gości z własnymi bezglutenowymi potrawami, albo porozumie się wcześniej z gospodarzami. Można ustalić, które dania są w stanie przygotować dla wszystkich w wersji naturalnie bezglutenowej, np. sałatkę warzywną, pasztet, faszerowane jajka, pieczone mięso. Można podpowiedzieć gospodarzom, jakie mają kupić bezglutenowe wędliny i jak przygotować wielkanocne śniadanie, by nie doszło do zanieczyszczeń krzyżowych glutenem. Ważne jest wskazanie, by bezglutenowych kiełbas nie gotować wspólnie z glutenowymi, by bezglutenowego pieczywa czy ciast nie układać na tym samym półmisku, co glutenowe. Wspólne biesiadowanie jest naprawdę możliwe, warunkiem jest jednak zrozumienie współbiesiadników. KLIK – przeczytaj poradnik Zielona szkoła i wycieczka na diecie bezglutenowej.

Bezglutenowy Zajączek – co włożyć do koszyczka dla dziecka?

Jeśli w rodzinie lub w gronie przyjaciół jest dziecko z celiakią, przed wami przygotowanie bezglutenowego Zajączka z łakociami. Słuchajcie, macie ogromne pole do popisu. Możecie kupić słodycze specjalistycznych firm bezglutenowych (Balviten, Glutenex, Dr Schar, Incola), ale i sporo tańsze zwykłe słodycze, które są również bezglutenowe. Zanim jednak sięgniecie po któryś produkt z poniższej listy, za każdym razem przeczytajcie etykietę i upewnijcie się, że w składzie nie ma mąki pszennej, płatków owsianych czy słodu jęczmiennego i wielu innych glutenowych składników (hydrolizowane białko roślinne, zboża, ziarna itp.). Pamiętajcie też, że nie wszystkie słodycze danej zwykłej marki są bezglutenowe. Przykład: tylko kilka czekolad Goplany jest bezglutenowych, nie wszystkie Merci i Kinderki są bez glutenu.

Bywa też, że firma zmienia skład produktu, dotąd uznawanego za bezglutenowy. Jeśli więc na etykiecie nie ma przekreślonego kłosa lub wyraźnego oznaczenia „produkt bezglutenowy”, skrupulatnie czytajcie skład. Sprawdzajcie również, czy na opakowaniu nie ma ostrzeżenia, że produkt może zawierać śladowe ilości zbóż czy glutenu. Osobom chorym na celiakię i będącym na diecie bezglutenowej z przyczyn zdrowotnych takich produktów się nie kupuje. 

Oto przykłady zwykłych słodyczy, bezpiecznych dla osób na diecie bezglutenowej:

  • wiele rodzajów chrupek kukurydzianych (Netto, Lidl, Biedronka)
  • baton Snickers
  • większość rodzajów bombonierek Merci
  • cukierki czekoladowe Toffino
  • Tic Tac
  • żelki Jelly Bean w Rossmannie i Empiku
  • batony Bounty
  • czekoladki Toffifi
  • większość rodzajów Kinder Chocolate (ale uwaga, bądźcie czujni)
  • kilka rodzajów czekolady Goplana
  • gumy Mamby i Maomam

 

Zerknijcie też do wpisu, w którym opowiadamy co prawda o bezglutenowych słodyczach na Mikołajki, ale większość sprawdzi się też na bezglutenowego Zajączka. 

Kupicie również dziesiątki innych słodyczy bezglutenowych, które nie sposób tu wymienić. Aby upewnić się, że dana słodkość jest bezpieczna dla bezglutenowego malucha, najlepiej zadzwońcie do jego rodziców i poproście o radę. Lepiej bowiem wtajemniczyć rodziców w niespodziankę, niż sprawić zawód dziecku wypakowującemu zakazane słodycze z koszyczka….

Zobacz filmik bezglutenowej Zosi o słodyczach gluten free