Dużymi krokami zbliża się Wielkanoc, która dla wielu z Was będzie pewnie pierwszą Wielkanocą bez glutenu. Jak przygotować świąteczny stół, jak zaplanować wielkanocne menu i bezglutenowe zakupy na Wielkanoc? No i wreszcie: jak spędzić bezglutenową Wielkanoc w gościach? Zerknijcie też do wpisu: Najlepsze przepisy na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ. Oto kilka podpowiedzi od Bezglutenowej Mamy.

Bezglutenowa Wielkanoc na bogato 🙂

Z doświadczenia 40 lat na diecie bezglutenowej wiem, że wielkanocny bezglutenowy stół niczym nie różni się od stołu glutenowego. Naprawdę. Możemy przygotować wszystkie tradycyjne dania wielkanocne, ale z bezglutenowych składników. Na stole mogą więc zagościć: bezglutenowy żurek z białą kiełbasą, pasztety bezglutenowe, szynki, rolady mięsne, faszerowane jaja, pieczone kaczki, gęsi i indyki, kolorowe sosy, słodkie babki, paschy, mazurki, serniczki, ciasta drożdżowe, chałki…. Po prostu wszystko. By przejść do moich przepisów na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ.

Większość wielkanocnych dań uda się przygotować dokładnie według receptury otrzymanej od rodziny czy znajomych, zastępując glutenowy składnik – bezglutenowym. Wyjątek stanowią ciasta drożdżowe, które najlepiej przygotować według konkretnych przepisów na ciasta bezglutenowe, na bazie miksów bezglutenowych. A jeśli chcemy serwować bezglutenowy żur, kilka dni wcześniej musimy przygotować bezglutenowy zakwas na żurek. Od niedawna można też kupić gotowe koncentraty żuru bezglutenowego, np. z firmy KOWALEWSKI BIO. Szukajcie ich w sklepikach eko, ale też w Kauflandzie czy Intermarche.

Bezglutenowe zakupy na Wielkanoc

Trzeba pamiętać, by kupując składniki na wielkanocne dania bezglutenowe, dokładnie czytać etykiety i upewnić się, że dany produkt nie zawiera glutenu ani jego śladowych ilości. Należy kupić m. in. bezglutenową bułkę i bułkę tartą (np. do pasztetów), a do ciast – bezglutenowy proszek do pieczenia. Wybierzcie sodę, żelatynę, cukier waniliowy i drożdże – bez śladowych ilości glutenu, bezpieczny chrzan w słoiczku (lub zróbcie własny), bakalie i kakao bez śladowych ilości glutenu, ciasteczka bezglutenowe jako spód do ciast itp.

Pamiętajcie, że gluten może czaić się wszędzie, nawet w produktach, w których się go nie spodziewamy (kostki rosołowe, przyprawy, masy bakaliowe, cukier wanilinowy). Tutaj przeczytasz więcej o tym, co dobrego kupić na bezglutenową Wielkanoc – KLIKNIJ. A, przy okazji – bezglutenowa masa krówkowa na mazurek to kajmak ze Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.

Bezglutenowe wędliny – gotowe lub domowe

Wielkanocny stół obfituje w wędliny, ale tu nie ma zmartwienia. W sklepach, marketach i dyskontach możemy znaleźć wiele gatunków bezglutenowych wędlin. Kupimy znakomite, bezglutenowe białe kiełbaski delikatesowe Drobimexu (Netto), bezglutenową kiełbasę śląską (Biedronka i Netto), sporo bezglutenowych kiełbas i szynek Balcerzak i Spółka, a także najlepsze wędliny bezglutenowe (100% mięsa) z Nik-Polu. W sklepach znajdziemy też bezpieczne bezglutenowe wędliny innych firm: Żywiec Dobija, Prosiaczek itp. Ważne, by kupować wyłącznie paczkowane wędliny bezglutenowe, oznaczone wyraźnym napisem „produkt bezglutenowy”. Proszę – nie korzystajcie z wędlin krojonych na miejscu w sklepie. Wyjątek – świeżo umyta krajalnica.

Zobacz na filmie, jak przygotować bezglutenową święconkę

Bezglutenowa święconka – jak ją przygotować?

Jeśli wybieracie się do święconki, najlepiej przygotować ją w wersji bezglutenowej dla wszystkich domowników. Dzięki temu unikniecie pomyłek, a różnicy w smaku i wyglądzie i tak nikt nie zauważy. W koszyczku mogą się znaleźć gotowane jajka, kawałek bezglutenowej kiełbaski, sól i pieprz, masło, bezglutenowy chlebek do święconki oraz porcja bezglutenowego ciasta lub bezglutenowej babki drożdżowej. Zachęcam do przygotowania w 100% bezglutenowej święconki, bo sprawi szczególną frajdę dzieciom na diecie bezglutenowej. Będą mogły bezpiecznie i na równych prawach sięgać do talerza ze święconką bez pytania mamy, co jest dla nich bezpieczne.

Bezglutenowa Wielkanoc poza domem – w gościach

Jeśli osoba z celiakią i na diecie bezglutenowej zamierza spędzić Wielkanoc poza domem, ma dwie możliwości: albo przyjdzie w gości z własnymi bezglutenowymi potrawami, albo porozumie się wcześniej z gospodarzami. Można ustalić, które dania są w stanie przygotować dla wszystkich w wersji naturalnie bezglutenowej, np. sałatkę warzywną, pasztet, faszerowane jajka, pieczone mięso. Można podpowiedzieć gospodarzom, jakie mają kupić bezglutenowe wędliny i jak przygotować wielkanocne śniadanie, by nie doszło do zanieczyszczeń krzyżowych glutenem. Ważne jest wskazanie, by bezglutenowych kiełbas nie gotować wspólnie z glutenowymi, by bezglutenowego pieczywa czy ciast nie układać na tym samym półmisku, co glutenowe. Wspólne biesiadowanie jest naprawdę możliwe, warunkiem jest jednak zrozumienie współbiesiadników. KLIK – przeczytaj poradnik Zielona szkoła i wycieczka na diecie bezglutenowej.

Bezglutenowy Zajączek – co włożyć do koszyczka dla dziecka?