Jeśli nie wierzycie, że istnieją faworki czy chrusty bezglutenowe, to zapewniam, że są i to całkiem pyszne. Kilka dni temu przygotowałam chrusty bezglutenowe z mąk naturalnych, bez miksów i jakichkolwiek zagęstników. Przypominają nieco mój dawny przepis na razowe chruściki bezglutenowe, ale tym razem użyłam inne mąki, m. in. z ciecierzycy i kukurydzianą. Byłam akurat po zakupach w Friendly Food i zaopatrzyłam się w mąki jednorodne w nowych, wygodnych opakowaniach (w czerwonym kolorze, co dodatkowo mnie ujęło). Wracając do razowych chrustów bezglutenowych: nie są tak lekkie i puszyste, jak faworki bezglutenowe z mixu Cake, ale chrupią nieziemsko, smakują niebiańsko, a pachną bosko. Czego chcieć więcej? 😍

Składniki  na chrusty bezglutenowe dla 4 osób 😍

  • 100 g mąki gryczanej 
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g maki ryżowej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka miękkiego masła
  • łyżka octu lub spirytusu
  • opcjonalnie: płaska łyżeczka imbiru
    suszonego lub świeżo startego
  • opcjonalnie 30 g cukru
  • 2-3 litry oleju do smażenia faworków bezglutenowych
  • do dekoracji: cukier puder 
    lub zmielony ksylitol

Przygotowanie ciasta na chruściki bezglutenowe

  • mąki przesiej z solą
  • dodaj żółtka, miękkie masło, cukier, spirytus i imbir
  • zagnieć ciasto energicznie na stolnicy lub w misce (uwaga: ciasto nie lepi się tak mocno, jak przy mixie bezglutenowym) aż do połączenia wszystkich składników
  • uformuj płaski placek, owiń go szczelnie folią i wstaw do lodówki na co  najmniej 2 godziny (może być nawet 2-4 dni)
  •  zimne ciasto jest gotowe do lepienia chrustów bezglutenowych
  • w garnku o dużej średnicy rozgrzej olej
  • stolnicę i wałek obsyp dowolną mąką bezglutenową
  • porcję ciasta rozwałkuj na grubość 1-2 mm; jeśli się kruszy, zagnieć je w dłoniach i ponownie rozwałkuj na stolnicy obsypanej mąką
  • nożem wycinaj prostokąty i długości około 10 cm i szerokości 3-4 cm
  • każdy prostokąt natnij na środku i przełóż jeden koniec (zobacz to na filmie na profilu Bezglutenowej Mamy na YouTube)
  • chruściki bezglutenowe układaj na desce obsypanej lekko mąką i przykrywaj ściereczką, aby nie wysychały w oczekiwaniu na smażenie

Jak smażyć bezglutenowe chrusty?

Po zagnieceniu ciasta i ulepieniu chrustów bezglutenowych ich smażenie to już bajeczka 😍 Olej rozgrzej w garnku o szerokiej średnicy  – wstaw go na ogień jeszcze przed lepieniem faworków bezglutenowych,by zdążył osiągnąć wysoką temperaturę. Jak sprawdzić, czy jest dobrze rozgrzany? Kawałeczek ciasta wrzuć do garnka – jeśli wypłynie i zacznie skwierczeć, to znak, że jest OK. 

Porcjami wrzucaj bezglutenowe chruściki i smaż z obu stron na złoty kolor (tak jak pączki). Odsączaj je na papierowych ręcznikach, a gdy ostygną, posyp cukrem pudrem. Faworków się nie mrozi, ale można je przechowywać w metalowym lub plastikowym pudełku lub pod bawełnianą ściereczką. Przetrwają tam kilka dni. Dlatego śmiało można je przygotować kilka dni przed bezglutenowym Tłustym Czwartkiem, a potem zapakować do szkolnej śniadaniówki. 

Zobacz na filmie, jak Bezglutenowa Mama lepi i smaży chrusty bezglutenowe

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!