Wielkanoc już za nami, ale przepis na bezglutenowego baranka drożdżowego dla dzieci przyda się na przyszły rok. Można go przygotować na słodko jako babkę piaskową lub jako biały chlebek – nasza Zosia lubi obie wersje. Ale nasza celiaczka jest też miłośniczką tradycyjnego ciasta drożdżowego – dlatego w pierwszej kolejności dopracowałam przepis na drożdżowego baranka bezglutenowego. Jest biały, mięciutki i puszysty nawet na drugi dzień, co jest rzadkością w drożdżowych ciastach bezglutenowych. To zasługa nowego mixu bezglutenowego – Mix B – Mix Bread Dr. Schär, który świetnie sprawdza się we wszystkich drożdżowych wypiekach bezglutenowych.

Składniki na drożdżowego baranka bezglutenowego

Wykonanie drożdżowego baranka bezglutenowego

Mąkę wymieszaj z drożdżami. Zmiksuj 1/2 jajka z cukrem pudrem na puszystą masę. Miksując dodawaj mleko i mąkę zmieszaną z drożdżami oraz skórkę startą z cytryny. Ma powstać dość rzadkie ciasto. W razie potrzeby dodaj trochę mleka lub mąki bezglutenowej. Gdy powstanie jednolita masa, przykryj ją wilgotną ściereczka i odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Metalową formę na baranka posmaruj masłem i obsyp bezglutenową bułką tartą. Przełóż do niej ciasto, mokrą łyżką wgnieć je w zagłębienia. Wyrównaj powierzchnię, przykryj formę ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nastaw na na 190 stopni C. Wstaw formę na dolną blachę piekarnika, z obu stron zabezpiecz ją po bokach pustymi foremkami, by się nie przewróciła. Bezglutenowego baranka drożdżowego na Wielkanoc piecz około 40-45 minut – do suchego patyczka. Pod koniec pieczenia przykryj wyrośnięte ciasto folią aluminiową, by nie przypaliło się. Formę wystaw z piekarnika, otwórz ją po około 10 minutach. Studź na metalowej kratce lub na drewnianej desce. Przechowuj w lnianym worku na pieczywo. Krój po ostudzeniu. Smacznego 🙂

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-04-24T00:16:34+00:0023 kwietnia 2019|

    Zostaw komentarz