• Mamo, jakie to pyszne! – oceniła z podziwem Zosia, pochłaniając dziś rano drugi kawałek cytrynowej babki piaskowej bez glutenu. No, oniemiałam… Taka opinia jest na wagę złota, gdyż nasze dzieci raczej nie przepadają za ciastem. Choć przyznam, że starałam się, by ta bezglutenowa babka cytrynowa rzuciła wszystkich na kolana. Użyłam wyłącznie naturalnych i wysokiej jakości składników, długo ucierałam masło z cukrem i zgodnie z tradycją zadbałam, by podczas pieczenia w domu nie było żadnego mężczyzny. Mój przepis na wielkanocną babkę cytrynową bez glutenu jest prosty, ale przygotowałam go w dwóch wersjach. Jedna wersja jest dla zapracowanych mam i babć – to bezglutenowa babka piaskowa na bazie mixu do słodkich wypieków. Pozostałych zachęcam do wypieku bezglutenowej babki cytrynowej na bazie mąk jednorodnych. Obie są pyszne,  co potwierdzili strajkujący pedagodzy z Leszna. .. 

Składniki na cytrynową babkę piaskową bez glutenu

  • 250 g bezglutenowego mixu do słodkich wypieków
    użyłam Mix for Cake Balviten
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 200 g cukru pudru
  • opakowanie bezglutenowego cukru waniliowego
  • 6 jaj
  • 240 g dobrego masła
    miękkiego
  • skórka z 2 cytryn
  • 50 g soku z cytryny
  • 10 g masła
    do wysmarowania formy
  • łyżeczka bezglutenowej bułki tartej
    do obsypania formy
  • szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny
    na lukier

Tutaj kupisz

Bezglutenowy cukier z wanilią

Składniki na cytrynową babkę piaskową bezglutenową     Z MĄK JEDNORODNYCH

  •  50 g mąki gryczanej bezglutenowej
  • 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 100 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 200 g cukru pudru
  • 6 jaj
  • 240 g dobrego masła
    miękkiego
  • skórka z 2 cytryn
  • około 50 g soku z cytryny
  • 10 g masła
    do wysmarowania formy
  • łyżeczka mąki bezglutenowej
    do obsypania formy
  • szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny
    na lukier