Baba drożdżowa to królowa wielkanocnego stołu, także bezglutenowego. Bez dwóch zdań. Każdy z nas musi sam zadbać o taką babę, bo w sklepach raczej nie kupimy takiego wypieku w wersji bezglutenowej. Zapewniam, że w bardzo prosty sposób upieczecie babę drożdżową bezglutenową. Puszystą i pachnącą pomarańczami, z dodatkiem wiśni, wiórków kokosowych i rodzynek. Po prostu babę na bezglutenową Wielkanoc.

Składniki (forma do baby z kominem, u mnie o średnicy u podstawy 16 cm, o wysokości 8 cm)

  • 2 opakowania ciasta bezglutenowego drożdżowego Celiko
    ( w sumie 400 g mąki)
  • 4 jaja
  • 300 ml mleka
  • 60 g roztopionego masła
  • 2 łyżeczki bezglutenowego cukru wanilinowego Celiko
  • 4 łyżki dżemu wiśniowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
    bez śladowych ilości glutenu
  • 3 łyżki rodzynek niesiarkowanych
    bez śladowych ilości glutenu
  • skórka starta z wyparzonej pomarańczy
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Składniki na polewę cytrynową

  • 2 białka z wyparzonych jaj
  • 80 cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie

Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Wystaw je z lodówki przynajmniej 2-3 godziny przed planowanym pieczeniem. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier wanilinowy, wbij jaja i wlej mleko. Wyrabiaj mikserem przez 3 minuty, aż powstanie gładka, jednolita masa. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj mikserem jeszcze przez  2 minuty. Przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Pomarańczę umyj i sparz wrzątkiem, zetrzyj skórkę. Podgrzej dżem i przetrzyj przez sito. Do dżemu dodaj wiórki, rodzynki i skórkę pomarańczową. Odstaw do ostygnięcia. Wyrośnięte ciasto wyrób łyżką i ponownie zostaw do wyrośnięcia na kwadrans. Formę na babkę wysmaruj tłuszczem, obsyp bułką tartą. Ciasto podziel na cztery części. Jedną część umieść na dnie formy. Na cieście rozprowadź 1/3 masy owocowej. Kolejno wykładaj pozostałe porcje ciasta na przemian z masą owocową. Ostatnią warstwą ma być ciasto. Posmaruj wierzch olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.

Na bezglutenową Wielkanoc

Piekarnik nastaw na 180 stopni C (góra-dół). Wstaw formę i piecz babę drożdżową bezglutenową przez około 50 minut. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier puder i cytrynę i utrzyj. Wystudzoną babę drożdżową bezglutenową udekoruj lukrem, opcjonalnie posyp kolorowymi, cukrowymi ozdobami bezglutenowymi.

Przepis na tę babę wielkanocną pochodzi od naszej rodziny z Wolsztyna. Baba jest tradycyjnie przygotowywana tylko raz w roku, oczywiście ze składników glutenowych, zawsze przez tę samą osobę. W tym roku postanowiłam wreszcie zmierzyć się z przepisem i zmodyfikować go do wersji bezglutenowej. Chciałam, by i nasze bezglutenowe dzieci skosztowały takiego wypieku. 

Baba drożdżowa bezglutenowa ozdobi Waszą bezglutenową Wielkanoc i z pewnością mile zaskoczy biesiadników. Jest puszysta i aromatyczna, lekka i delikatnie słodka. Pamiętajcie, że każde bezglutenowe ciasto drożdżowe czerstwieje zdecydowanie szybciej, niż wypieki glutenowe. Taka baba drożdżowa bezglutenowa z pewnością będzie idealna przez dwa dni, ale będzie cieszyć podniebienie również w kolejnych dniach.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:03:06+00:001 marca 2017|

    4 komentarze

    1. Ewa 8 marca 2017 w 12:35 - Odpowiedz

      Czy zamiast mleka można po prostu użyć wody, a zamiast zwykłego masła, masło klarowane?

      • Bezglutenowa Mama 8 marca 2017 w 15:34 - Odpowiedz

        Ewo, nie jestem pewna, jak wyjdzie ciasto drożdżowe na maśle klarowanym, choć na margarynie raczej na pewno ta babka się uda. Co do mleka – można je zastąpić wodą, ale zdecydowanie szybciej taka babka sczerstwieje. Na pewno będzie dobra przez kilka godzin po wypieku.

    2. Ilona 23 marca 2018 w 14:28 - Odpowiedz

      Weszłam na blog w poszukiwaniu mądrych przepisów bezglutenowych a tu takie rozczarowanie. Wszystkie przepisy oparte są o gotowe mieszanki pełne sztucznych dodatów. No przecież z gotowca każdy potrafi zrobić, to nie jest prawdziwe jedzenie:(

    Zostaw komentarz