Blog

Przepisy bezglutenowe z mąką ryżową - czy są najtańsze?

26/10/2022

Przepisy bezglutenowe z mąką ryżową - czy są najtańsze?

26/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Bezglutenowa mąka ryżowa - jak ją zastosować w przepisach bezglutenowych?

Bezglutenowa mąka ryżowa jest powszechnie dostępna w dyskontach (Netto, POLO market), sieciach handlowych, czasem w osiedlowych sklepikach. Jest neutralna w smaku, naturalna i zazwyczaj bardzo dobrze tolerowana przez osoby z celiakią (wyjątek: alergia na ryż lub zaparcia). Po mąkę ryżową w przepisach bezglutenowych sięgają często osoby, które dopiero zaczynają przygodę z dietą bezglutenową. I niestety ponoszą często porażki. Bo z samej mąki ryzowej nic się nie uda!

Co do ceny, to ... dobre miksy bezglutenowe są o wiele tańsze i dają gwarancję udanego, puszystego wypieku, ale nie wszyscy chcą z nich korzystać (z powodu zamienników glutenu i dodatków funkcjonalnych). Ceny mąki ryżowej różnych producentów (jesień 2022 r. ) zobaczycie na dole artykułu. 

Problem w tym, że niektórzy nie wiedzą, co ugotować lub upiec z mąki ryżowej, jak ją wykorzystać w przepisach bezglutenowych. Bo sprawa nie jest łatwa. Mąka ryżowa jest sypka i w przepisach nie da się nią zastąpić mąki pszennej. Nie nadaje się do zagęszczania sosów, wypieku chleba czy bułek, do gofrów ani ciasteczek. W przepisach nie zastąpi popularnych miksów bezglutenowych. gdy damy jej za dużo, chleb lub ciasto będą się kruszyć, nie wyrosną. Ale już w połączeniu ze skrobią ziemniaczaną i / lub mąką kukurydzianą, można z niej stworzyć cuda w kuchni bezglutenowej. Kluczem do sukcesu są również naturalne zagęstniki. Poznajcie moje przepisy bezglutenowe z mąką ryżową, bo to dobry sposób na dzisiejszą drożyznę. 

Przepis na ryżowy chleb bezglutenowy bez miksów

Uwaga: osoby z celiakią mogą używać tylko mąki ryżowej wyraźnie oznaczonej na etykiecie jako BEZGLUTENOWA. Uwaga! "Zwykła" mąka ryżowa, bez tego określenia, jest zanieczyszczona glutenem. Jest oczywiście znacznie tańsza od tej gluten-free, ale nie warto ryzykować uszkodzeniem kosmków jelitowych. Już lepiej szukać promocji na bezglutenową mąkę ryżową i zrobić zapas. 

Jak używać mąkę ryżową w przepisach bezglutenowych?

  • należy ją łączyć z innymi mąkami bezglutenowymi
  • mąka ryżowa nie powinna stanowić głównego składnika takiej domowej mieszanki (wagowo)
  • dodatek naturalnych zagęstników pomoże "skleić" mąkę ryżową w przepisie
  • do tych dodatków zaliczamy: gumę guar, gumę ksantan, kleik z mielonych nasion siemienia lnianego lub nasion chii, błonnik psylium, łuska babki jajowatej
Jak używać mąkę ryżową w przepisach bezglutenowych?

Uwaga: nie róbcie z samej mąki ryżowej bułek, ciasteczek, pączków, naleśników, ciasta drożdżowego itd.!

Mąka ryżowa w przepisach bezglutenowych

  • Samodzielnie, bez dodatku innych mąk i skrobi, nie sprawdzi się w kuchni
  • Naleśniki z mąki ryżowej, zawierające nieco skrobi ziemniaczanej lub tapiokowej będą genialne i tanie! - do krokietów, wytrawnego farszu, na słodko
  • Udział mąki ryżowej w wypiekach i daniach gwarantuje ich jasny kolor, tak ważny dla dzieci z celiakią
  • Z mąki ryżowej, wody i soku z cytryny powstaje świetny bezglutenowy zakwas ryżowy (na zdjęciu obok) do wypieku pizzy, chleba, bułeczek
  • Mąka ryżowa nadaje się jako jeden ze składników ciasta kruchego na ciasteczka lub na tartę - przepis
  • Idealna do podsypywania stolnicy przy lepieniu pierogów, ciasteczek, ciast drożdżowych itd.
  • W przepisach bezglutenowych mąka ryżowa sprawdza się jako składnik kruszonki
Mąka ryżowa w przepisach bezglutenowych
Przepis na naturalne drożdżówki bezglutenowe bez miksów, z mąką ryżową
przepisy bezglutenowe z mąką ryżową
Przepis na elastyczne i tanie, bezglutenowe naleśniki ryżowe

Czy mąka ryżowa jest wartościowym składnikiem wypieków i dań bezglutenowych? Czy dostarcza organizmowi cenne minerały, witaminy i wartości odżywcze?

Niezupełnie ... Jest bowiem wytwarzana z białego, zupełnie oczyszczonego ryżu, więc jest w niej niewiele tego, co ważne w codziennej diecie osoby z celiakią (dla przykładu: mąka gryczana czy amarantusowa zawierają dużo białka, żelaza, witamin z grupy B). Ale dzięki temu "ubóstwu" mąka ryżowa ma ogromną zaletę: jest lekkostrawna, sprawdza się np. u osób z celiakią i z refluksem, z biegunkami itp. Wypieki z mąki ryżowej są też łatwo przyswajalne.

Dowiedz się więcej: zamienniki mąki pszennej w zdrowej diecie bezglutenowej
bezglutenowa maka ryzowa w przepisach bez glutenu

Czy bezglutenowa mąka ryżowa jest tania? Niekoniecznie. Czasem - np. w Glutenexie - kosztuje prawie 20 zł za kg, a dobre mixy B marek Dr. Schär czy Balviten to wydatek tylko 13-14 zł

Najdroższa bezglutenowa mąka ryżowa Glutenexu

Ceny bezglutenowej mąki ryżowej (500 g) w sklepach internetowych producentów:
  • Glutenex - 9,43 zł
  • Balviten - 9,27 zł
  • Sano Gluten Free - 8,13 zł
  • Bezgluten - 7,99 zł
  • Pięć Przemian - biała 6,35 zł, pełnoziarnista 7,30 zł
  • Grano bez glutenu  - 5,90 zł
  • Semco - 5,24 zł
Najdroższa bezglutenowa mąka ryżowa Glutenexu

Ceny bezglutenowej mąki ryżowej innych marek

  • Semco - 5,24 zł
  • BiaMar - 5,74 zł
  • Look Food ( w sieci Netto) - 7,99 zł
  • Incola (w sklepie Jedzbezglutenu.pl) - 8 zł
  • NaturAvena pełnoziarnista - 8,08 zł
  • Probio - 9,70 zł
  • Caputo - 10,80 zł
Ceny bezglutenowej mąki ryżowej innych marek
Przepis: bezglutenowa tarta migdałowa na mące ryżowej
Przepis: pyszne ciasto kasztanowe z mąką ryżową
Przepis: ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie, bez miksów
Przepis: ryżowe naleśniki bezglutenowe z pieczoną dynią
Przepis: bezglutenowe chruściki bez miksów, z mąką ryżową

Bardzo Was zachęcam do korzystania z przepisów bezglutenowych z mąką ryżową. Wypieki na bazie wielu jednorodnych mąk, w tym ryżowej (zwłaszcza tej pełnoziarnistej), mają dużo wartości odżywczych, dużej zachowują świeżość, są smaczne i zdrowe. 

Z kolei miksy bezglutenowe gwarantują puszysty, udany wypiek i na pewno są łatwiejsze w użyciu, przede wszystkim dla nowicjuszy na diecie bezglutenowej.  


KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się