Bezglutenowa mąka ryżowa jest powszechnie dostępna w dyskontach (Netto, POLO market), sieciach handlowych, czasem w osiedlowych sklepikach. Jest neutralna w smaku, naturalna i zazwyczaj bardzo dobrze tolerowana przez osoby z celiakią (wyjątek: alergia na ryż lub zaparcia). Po mąkę ryżową w przepisach bezglutenowych sięgają często osoby, które dopiero zaczynają przygodę z dietą bezglutenową. I niestety ponoszą często porażki. Bo z samej mąki ryzowej nic się nie uda!
Co do ceny, to ... dobre miksy bezglutenowe są o wiele tańsze i dają gwarancję udanego, puszystego wypieku, ale nie wszyscy chcą z nich korzystać (z powodu zamienników glutenu i dodatków funkcjonalnych). Ceny mąki ryżowej różnych producentów (jesień 2022 r. ) zobaczycie na dole artykułu.
Problem w tym, że niektórzy nie wiedzą, co ugotować lub upiec z mąki ryżowej, jak ją wykorzystać w przepisach bezglutenowych. Bo sprawa nie jest łatwa. Mąka ryżowa jest sypka i w przepisach nie da się nią zastąpić mąki pszennej. Nie nadaje się do zagęszczania sosów, wypieku chleba czy bułek, do gofrów ani ciasteczek. W przepisach nie zastąpi popularnych miksów bezglutenowych. gdy damy jej za dużo, chleb lub ciasto będą się kruszyć, nie wyrosną. Ale już w połączeniu ze skrobią ziemniaczaną i / lub mąką kukurydzianą, można z niej stworzyć cuda w kuchni bezglutenowej. Kluczem do sukcesu są również naturalne zagęstniki. Poznajcie moje przepisy bezglutenowe z mąką ryżową, bo to dobry sposób na dzisiejszą drożyznę.
Uwaga: osoby z celiakią mogą używać tylko mąki ryżowej wyraźnie oznaczonej na etykiecie jako BEZGLUTENOWA. Uwaga! "Zwykła" mąka ryżowa, bez tego określenia, jest zanieczyszczona glutenem. Jest oczywiście znacznie tańsza od tej gluten-free, ale nie warto ryzykować uszkodzeniem kosmków jelitowych. Już lepiej szukać promocji na bezglutenową mąkę ryżową i zrobić zapas.
Uwaga: nie róbcie z samej mąki ryżowej bułek, ciasteczek, pączków, naleśników, ciasta drożdżowego itd.!
Czy mąka ryżowa jest wartościowym składnikiem wypieków i dań bezglutenowych? Czy dostarcza organizmowi cenne minerały, witaminy i wartości odżywcze?
Niezupełnie ... Jest bowiem wytwarzana z białego, zupełnie oczyszczonego ryżu, więc jest w niej niewiele tego, co ważne w codziennej diecie osoby z celiakią (dla przykładu: mąka gryczana czy amarantusowa zawierają dużo białka, żelaza, witamin z grupy B). Ale dzięki temu "ubóstwu" mąka ryżowa ma ogromną zaletę: jest lekkostrawna, sprawdza się np. u osób z celiakią i z refluksem, z biegunkami itp. Wypieki z mąki ryżowej są też łatwo przyswajalne.
Czy bezglutenowa mąka ryżowa jest tania? Niekoniecznie. Czasem - np. w Glutenexie - kosztuje prawie 20 zł za kg, a dobre mixy B marek Dr. Schär czy Balviten to wydatek tylko 13-14 zł
Bardzo Was zachęcam do korzystania z przepisów bezglutenowych z mąką ryżową. Wypieki na bazie wielu jednorodnych mąk, w tym ryżowej (zwłaszcza tej pełnoziarnistej), mają dużo wartości odżywczych, dużej zachowują świeżość, są smaczne i zdrowe.
Z kolei miksy bezglutenowe gwarantują puszysty, udany wypiek i na pewno są łatwiejsze w użyciu, przede wszystkim dla nowicjuszy na diecie bezglutenowej.
KOMENTARZE