Blog

34

Idealne naleśniki ryżowe

19/12/2016

Idealne naleśniki ryżowe

19/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Każda bezglutenowa mama w którymś momencie dojrzewa do ograniczenia w swojej kuchni gotowych mixów. Wtedy przepisy na dania z mąk naturalnie bezglutenowych są na wagę złota. Oto idealne bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej. Elastyczne, delikatne w smaku, doskonałe również na drugi dzień.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było!

Składniki na 7 naleśników

  • 120 g mąki ryżowej
    bezglutenowej 
  • 2 czubate łyżki tapioki lub skrobi ziemniaczanej
    bez glutenu
  • 240 ml gazowanej lub zwykłej wody
  • 3 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oleju

Przygotowanie ciasta i smażenie

Mąki wymieszaj i przesiej. Jajka z solą ubij mikserem na pianę (1-2 minuty). Powoli dodawaj mąkę, a następnie, ciągle miksując, wlewaj powoli wodę. Na końcu dodaj olej i jeszcze chwilę miksuj. Odstaw ciasto na kwadrans. Patelnię rozgrzej i wlej na nią łyżkę oleju. Zamieszaj ciasto i porcję ciasta wlej na patelnię. najlepiej, by naleśniki były cieniutkie. Smaż na średnim ogniu. Po około minucie przełóż na drugą stronę. Nie smaż zbyt długo, bo naleśniki staną się sztywne i trudne do nadziewania farszem.

Te bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej są delikatne w smaku i niezwykle elastyczne. Doskonale komponują się z wszelkimi nadzieniami: wytrawnymi, słodkimi, z rybą, mięsem czy warzywami. Przykryte folią spożywczą i zostawione na blacie w kuchni w bardzo dobrym stanie przetrwają do następnego dnia. Pozostaną elastyczne, delikatne i łatwe do rolowania.

Ryżowe naleśniki bezglutenowe są alternatywą dla osób, które nie chcą w swojej kuchni bezglutenowych miksów. Sprawdzą się również w diecie osób unikających kukurydzy. Ich dodatkową zaletą jest to, że nie zawierają mleka.

Tapioka czy skrobia ziemniaczana?

Gdy nie macie pod ręką tapioki, śmiało możecie użyć skrobi ziemniaczanej (sprawdźcie na etykiecie, czy nie ma ostrzeżenia o śladowych ilościach glutenu). Takie naleśniki będą się jednak nieco różniły od tych z tapioką. Nie są aż tak elastyczne, ale też nie są bardzo podatne na łamanie. Ciasto, przygotowane z tych samych proporcji, jest bardziej gęste.  W efekcie nie udaje się smażyć tak cieniutkich naleśników ryżowych, jak w przypadku ciasta zawierającego tapiokę (można dolać trochę wody). Naleśniki ryżowe z mąką ziemniaczaną są bardziej wyraziste w zapachu i smaku. Podsumowując: naleśniki z tapioka dostają szóstkę, a te ze skrobią ziemniaczaną (na zdjęciu poniżej) – czwórkę z plusem. Oba rodzaje sprawdzą się w przygotowaniu bezglutenowych krokietów na wigilię.

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (34)

DZUJENKA 12/10/2024 21:40
Mam pytanie czy to ma być mąka czy skrobia z tapioki, bo to są dwa różne produkty i nie wiem który dodać.
Ewa 10/02/2024 17:24
Mam mąkę b/g owsianą, ryżową i kukurydzianą, czy można z takich wykonać naleśniki?
Bezglutenowa Mama 10/02/2024 22:58
No jasne, zachęcam do takich eksperymentów :) Najlepiej zmieszaj wszystkie 3 w równych proporcjach, tylko będzie inna porcja wody - do konsystencji :)
KATJA 19/08/2023 07:42
Jaki olej będzie najzdrowszy ?
AGA 30/10/2023 15:28
najzdrowszy oej do smażenia to oliwa z oliwek albo masło klarowane. Olej rzepakowy , słonecznikowy i inne sa najgorsza opcją z możliwych. Unikać jak ognia
Znawca ;] 11/09/2024 20:09
Niestety nie ma Pani racji tzn. połowicznie masło klarowane tak, oliwa tylko na zimno...
Bezglutenowa Mama 23/10/2023 22:26
Są różne opinie, ja używam rafinowany rzepakowy :)
Ania 27/05/2023 22:14
Dziękuję za wszystkie Pani przepisy. Ratują mi życie. Proste, łatwe w przygotowaniu. Często z nich korzystam
Bezglutenowa Mama 30/05/2023 08:48
Aniu, bardzo się cieszę, polecam się i życzę smacznego :)
jack 23/03/2023 17:47
nie było przepisu jak zrobić
Bezglutenowa Mama 25/03/2023 19:54
Nie bardzo rozumiem :( Nie wyświetlił Ci się przepis? Jest w tym linku :)
Mikołaj 19/11/2022 11:01
Bardzo dobre naleśniki
Bezglutenowa Mama 20/11/2022 16:56
Cieszę się, że smakowało :)
Mikołaj 19/11/2022 11:00
Bardzo dobre naleśniki
Daga 02/01/2022 19:10
Najlepsze naleśniki jakie kiedykolwiek smażyłam. Nie rwią się na patelni i są cieniutkie. Plecak niezdecydowanym.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 13/01/2022 22:58
dzieki za miłe słowa :) Tak, to też mój ulubiony przepis :)
Monika 17/05/2021 01:11
Dziekuje za rewelacyjny przepis. Uzylam maki Plain White Flour Free From Gluten by Doves Farm ( mieszkam w Irlandii Polnocnej ) i wyszly niesamowite nalesniki. Probowalam wczesniej innych przepisow, ale ten jest najlepszy. Nalesniki sie nie dra, nie krusza, sa elastyczne, a przy tym smaczne. Pozdrawiam goraco z deszczowej krainy :) Monika
Monika 17/05/2021 01:14
Jeszcze dodam, ze uzylam mleka migdalowego zamiast wody. Posypalam cukrem, posmarowalam maslem klarowanym i byla pycha kolacja dla mojego 8-latka.
Bezglutenowa Mama 17/05/2021 07:47
Moniko, wiem, że tam macie głównie dostęp do mąk Doves Farm, są znakomite, u nas niestety rzadko bywają w sklepach. Cieszę się, że naleśniki sprawdziły się w Waszym menu :) Pozdrawiam słonecznie z równie deszczowej w maju Polski, choć dziś mamy wyjątkowo słońce :)
Anka 24/09/2019 13:08
czy ktos z was moze polecic przepis bez jajek i mleka krowiego na mace bezglutynowej?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 12/10/2019 11:00
Aniu, jasne: https://bezglutenowamama.pl/weganskie-nalesniki-bezglutenowe/
An 07/03/2019 23:23
Bez oleju też wyszły pyszne:) Polecam, mniej tłuszczu a pycha!
Bezglutenowa Mama 08/03/2019 10:31
Super :) A smażyły się dobrze?
Barbara 16/06/2018 19:47
Z ziemniaczaną. A dziś robiłam znowu i zamiast wody gazowanej całej szklanki dałam pół na pół z maślanką! Pycha!
Bezglutenowa Mama 17/06/2018 07:39
Spróbuje i ja z maślanką :)
Barbara 10/06/2018 18:52
Bardzo fajny przepis. Jak pomieszalam już wszystkie składniki ze sobą i otrzymałam gotowe ciasto to wydawało mi się tak śmiesznie rzadkie że zwątpiłam.. Czy w ogóle wyjdzie? Jednak już po pierwszym naleśniku przekonałam się! Są ekstra i nawet mężowi smakowało! :) Polecam robić je jak najcieńsze, i tak się nie rozwalą a będą fajniejsze i bardziej porównywalne do tych z glutenem którego tak mi brakuje.
Bezglutenowa Mama 10/06/2018 20:11
Tak, cienkie najlepsze :). Robiłaś je z tapioką czy z mąką ziemniaczaną?
Aldona 13/02/2017 21:13
A jakiś przepis bez jajek może ? Bo u mnie dziecko nie toleruje jajek
Bezglutenowa Mama 14/02/2017 16:32
Jasne, zerknij tutaj: https://bezglutenowamama.pl/nalesniki-bez-jajek-i-glutenu/ albo tutaj: https://bezglutenowamama.pl/weganskie-nalesniki-bezglutenowe/
Ireneusz 26/12/2016 17:50
Bardzo bobry przepis. Polecam!
Bezglutenowa Mama 27/12/2016 10:43
Cieszę się, że się sprawdził i w twojej kuchni. Użyłeś tapioki czy mąki ziemniaczanej?
Michalina_MiejskoWiejsko 21/12/2016 13:34
Super przepis :) Ja sama często robię naleśniki z mąki ryżowej i mam baaardzo podobny przepis :) Uwielbiamy! ;)
Bezglutenowa Mama 21/12/2016 13:50
Ich zaletą jest m. in. delikatność, choć mnie smakują również bardziej wyraziste, z innych mąk;
Gosa 20/12/2016 09:57
Witam! A oto mój przepis na idealne naleśniki. Znaleziony gdzieś w internecie i przeze mnie poprawiony. 2 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka maki jaglanej, 1 szkl maki ryżowej, 1 łyżka czubata maki z tapioki, 2 łyżki mielonego lnu złocistego, 1 jajko, 0,5 szklanki oleju, sól. Wszystko zmiksować, zostawić na ok 15 minut do zgęstnienia . Gdy za gęste dodać wody gazowanej lub mleka. Smażyć na rozgrzanej patelni posmarowanej lekko olejem- u mnie pędzelkiem. Niestety te naleśniki lubią olej. Bez niego są suche - to właśnie mój wkład oraz jajko :)) Na drugie dzień tez są pyszne. Aha lubią tez sporo soli. Ale ja daję na oko. Syn na diecie od 1,5 roku - znowu zaczął jeść naleśniki - dzięki temu przepisowi. Robiłma i na słodko i zawijałam do krokietów - wszystkim smakowało - nawet mojej wybrednej glutenowej córce.
Bezglutenowa Mama 20/12/2016 13:01
Świetnie, że sama udoskonaliłaś przepis, a jeszcze świetniej, że te naleśniki smakują Twoim dzieciom :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się