Blog

Bezglutenowa tarta z kremem migdałowym bez mleka, miksów i białka jaj

15/09/2021

Bezglutenowa tarta z kremem migdałowym bez mleka, miksów i białka jaj

15/09/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wzięło mnie na tarty nie na żarty 🥧 Rano wrzuciłam na blog przepis na migdałową tartę bezglutenową z karmelizowanymi gruszkami KLIK PRZEPIS, a teraz mam kolejne cudo: oto przepyszna, bezglutenowa tarta z kremem migdałowymbez mleka, miksów, a nawet bez białka jaj. Sama natura, pyszotka! Jeśli zamienicie cukier buraczany na erytrol, powstanie bezglutenowa tarta bez mleka, miksów, białka jaj i bez cukru. Po prostu bomba, ale prawie bez kalorii 🧁. W zasadzie mogłaby to być wegańska tarta bezglutenowa, gdyby nie te żółtka w składzie (ale można je pominąć i dodać kleik z siemienia lnianego – kto jest na diecie bez jajek, ten wie). Uwaga: jeśli w Waszej diecie jest dozwolony nabiał, użyjcie zwykłego mleka i masła, zamiast zamienników.

Pyszna, bezglutenowa tarta z kremem migdałowym… Przepis jest naprawdę prosty, mimo iż brzmi bardzo luksusowo. Ugotowanie kremu/budyniu migdałowego to fraszka, podobnie jak zmieszanie go z miękkim tłuszczem. Dziecinnie proste jest też przygotowanie spodu na bazie jednorodnych mąk bezglutenowych. Często pytacie mnie o przepisy bezglutenowe bez miksów, dlatego czynię zadość tym prośbom 😍 Jeśli jednak nie macie pod ręką mąk jednorodnych, a marzy Wam się pyszna tarta bezglutenowa z kremem migdałowym, upieczcie spód według innych moich receptur na tarty KLIK. Przepisy na spody do tart mam również w mojej najnowszej bezglutenowej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”.

OK, pogadałam sobie, teraz czas na przepis! Oto moja bezglutenowa tarta z kremem migdałowym – bez mleka, miksów i białka jaj. Dodam jeszcze, że minęły czasy, gdy celiakia i dieta bezglutenowa oznaczały brak pysznego jedzenia!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

Składniki spodu do tarty z kremem migdałowym – bez glutenu, mleka i miksów

keksówka około 30 x 10 

  • 130 g mąki ryżowej bezglutenowej
  • 60 g mąki migdałowej bezglutenowej
    mogą być migdały zmielone w młynku do kawy
  • 60 g skrobi ziemniaczanej bez glutenu
  • szczypta soli
  • 30 g cukru
  • 100 g wegańskiej margaryny – zimnej
    jeśli możesz nabiał krowi, użyj prawdziwego masła
  • 30 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka schłodzonej wegańskiej śmietany lub jogurtu
  • kostka lodu
    lub łyżka bardzo zimnej wody

Obie bezglutenowe marki: Denver Food i Pięć Przemian oferują zarówno migdały, jak i gotową mąkę migdałową. Można je kupić m. in. w sklepie internetowym Friendly Food Shop

Składniki kremu migdałowego do tarty bez glutenu, mleka i miksów

  • 50 ml napoju migdałowego bez glutenu
    lub innego roślinnego
  • 40 g mąki migdałowej bez glutenu
    mogą być migdały zmielone w młynku do kawy
  • 40 g skrobi ziemniaczanej bez glutenu
  • 2 surowe żółtka
  • 350 ml tego samego napoju roślinnego
    jako baza do kremu/budyniu
  • 60 g cukru
  • 150 g miękkiej wegańskiej margaryny
    jeśli możesz nabiał, użyj zwykłego masła
  • 1/2 łyżeczki olejku migdałowego
    naturalnego (drogi) lub syntetycznego (tani)
  • do dekoracji: 3 nektarynki lub brzoskwinie, kilka posiekanych migdałów
  • możesz też użyć suszonych lub świeżych fig, malin – po prostu dowolnych owoców

Jak przygotować spód do bezglutenowej tarty z kremem migdałowym?

  • w misce wymieszaj mąki z solą
  • dodaj wszystkie pozostałe składniki: żółtka, zimną margarynę pokrojoną na kawałeczki, kostkę lodu (lub łyżkę bardzo zimnej wody), wegańską śmietanę, cukier
  • nożem posiekaj składniki i połącz je
  • pod koniec zagnieć ciasto dłońmi, w miarę szybko, by nie ocieplać składników tarty bezglutenowej
  • uformuj je w płaski placek, owiń folią spożywczą i wstaw na 15 minut do zamrażarki (lub na godzinę do lodówki)
  • formę do tarty posmaruj margaryną i oprósz mąką, np. ryżową bezglutenową
  • lodowate ciasto rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia; zdejmij górny papier
  • dolny papier wraz z ciastem włóż do formy  
  • dłońmi uformuj ciasto tak, aby przylegało do naczynia, wyrównaj brzegi np. nożem
  • spód nakłuj widelcem i wstaw tartę na 15 minut do zamrażarki lub na pół godziny do lodówki
  • piekarnik nastaw na 190 stopni C, opcja góra – dół
  • wyjmij formę z zamrażarki i wstaw na środkową półkę piekarnika
  • spód do bezglutenowej tarty bez miksów piecz około 15 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta
  • wystaw formę i zostaw spód do ostudzenia
  • w czasie zamrażania, wałkowania i pieczenia ciasta możesz przygotować bezglutenowy krem migdałowy

Wykonanie bezglutenowego kremu migdałowego do tarty

  • w miseczce połącz mąki z solą, dodaj 2 żółtka; całość wymieszaj z 50 ml zimnego napoju roślinnego (identyczny sposób, jak przy gotowaniu budyniu)
  • na małym ogniu zagotuj cukier z 350 ml napoju roślinnego 
  • gdy płyn zacznie się gotować, wlej przygotowaną wcześniej mieszankę
  • energicznie mieszaj, aby powstał jednolity, bezglutenowy budyń migdałowy
  • dodaj aromat migdałowy i wymieszaj całość
  • zdejmij garnek z ognia, nałóż pokrywkę i ostudź; nie przejmuj się, jeśli gdzieniegdzie będą maleńkie grudki 
  • gdy krem całkowicie ostygnie i zgęstnieje, czas na kolejny etap: mikserem ubij miękką margarynę (około 5 minut), a gdy nabierze lekkiej puszystości, dodawaj po łyżce budyniu i nadal wyrabiaj

Dekorowanie bezglutenowej tarty z kremem migdałowym – bez mleka, miksów i białka jaj

  • z ostudzonego spodu delikatnie zdejmij papier
  • spód ustaw na drewnianej deseczce
  • do wnętrza tarty nakładaj krem migdałowy, całość wyrównaj szerokim nożem
  • owoce obierz i pokrój w plastry
  • posiekaj migdały
  • udekoruj bezglutenową tartę z kremem migdałowym
  • wstaw ciasto do lodówki na 1-2 godziny
  • smacznego!

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę, jakiej jeszcze nie było – 134 sprawdzone przepisy bezglutenowe + ebook na thermomix/lidlomix

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się