Wzięło mnie na tarty nie na żarty 🥧 Rano wrzuciłam na blog przepis na migdałową tartę bezglutenową z karmelizowanymi gruszkami KLIK PRZEPIS, a teraz mam kolejne cudo: oto przepyszna, bezglutenowa tarta z kremem migdałowym – bez mleka, miksów, a nawet bez białka jaj. Sama natura, pyszotka! Jeśli zamienicie cukier buraczany na erytrol, powstanie bezglutenowa tarta bez mleka, miksów, białka jaj i bez cukru. Po prostu bomba, ale prawie bez kalorii 🧁. W zasadzie mogłaby to być wegańska tarta bezglutenowa, gdyby nie te żółtka w składzie (ale można je pominąć i dodać kleik z siemienia lnianego – kto jest na diecie bez jajek, ten wie). Uwaga: jeśli w Waszej diecie jest dozwolony nabiał, użyjcie zwykłego mleka i masła, zamiast zamienników.
Pyszna, bezglutenowa tarta z kremem migdałowym… Przepis jest naprawdę prosty, mimo iż brzmi bardzo luksusowo. Ugotowanie kremu/budyniu migdałowego to fraszka, podobnie jak zmieszanie go z miękkim tłuszczem. Dziecinnie proste jest też przygotowanie spodu na bazie jednorodnych mąk bezglutenowych. Często pytacie mnie o przepisy bezglutenowe bez miksów, dlatego czynię zadość tym prośbom 😍 Jeśli jednak nie macie pod ręką mąk jednorodnych, a marzy Wam się pyszna tarta bezglutenowa z kremem migdałowym, upieczcie spód według innych moich receptur na tarty KLIK. Przepisy na spody do tart mam również w mojej najnowszej bezglutenowej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”.
OK, pogadałam sobie, teraz czas na przepis! Oto moja bezglutenowa tarta z kremem migdałowym – bez mleka, miksów i białka jaj. Dodam jeszcze, że minęły czasy, gdy celiakia i dieta bezglutenowa oznaczały brak pysznego jedzenia!
Składniki spodu do tarty z kremem migdałowym – bez glutenu, mleka i miksów
keksówka około 30 x 10
KOMENTARZE