Blog

Na trudne czasy bezglutenowe naleśniki ryżowe z pieczoną dynią

02/04/2020

Na trudne czasy bezglutenowe naleśniki ryżowe z pieczoną dynią

02/04/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

To chyba najdziwniejsze danie, jakie dotąd jadłam: bezglutenowe naleśniki ryżowe z pieczoną dynią, a raczej z gęstą zupą dyniową… A było tak: najpierw usmażyłam naleśniki ryżowe 100 % (mąka i skrobia ryżowa). Jednocześnie ugotowałam zupę z pieczonej dyni, cebuli i czosnku. Gęstą, aromatyczną, z dodatkiem curry. Spojrzałam na obie potrawy i …. tak powstały naleśniki ryżowe z pieczoną dynią, hojnie obsypane zieleniną. Idealne dla osoby na diecie bezglutenowej. Ponieważ uwielbiam warzywa w każdej postaci, dla mnie był to znakomity obiad. Powstał w czasie pandemii koronawirusa, gdy dieta bezglutenowa powinna być szczególnie bogata w warzywa, które budują odporność. Jeśli i Wy eksperymentujecie w kuchni, opiszcie w komentarzach swoje najdziwniejsze potrawy na czas koronawirusa.

Składniki na bezglutenowe naleśniki ryżowe (dla 4 os)

  • 110 g bezglutenowej mąki ryżowej
    użyłam mąkę pełnoziarnistą
  • 30 g bezglutenowej skrobi ryżowej
    lub z tapioki lub ziemniaczanej
  • 3 jajka
    lub zastępnik jaja w proszku
  • 1/2 łyżeczka soli
  • 240 ml gazowanej wody
  • 3 łyżki oliwy
  • opcjonalnie 1/3 łyżeczki kurkumy da dodania koloru

Składniki na farsz

  • 1 dynia piżmowa
    lub około 700 g innej dyni
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
    bez glutenu
  • 1 łyżeczka curry
    bez glutenu
  • 100-200 g wody
  • opcjonalnie przyprawy: tymianek, pieprz Cayenne 
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie bezglutenowych naleśników ryżowych i farszu

  • piekarnik nastaw na 200 stopni C, najlepiej funkcja grill lub termoobieg
  • dynię obierz, pokrój na kawałki i wyłóż na blachę piekarnikową, obsyp ziołami i skrop oliwą
  • wymieszaj i wstaw blachę do piekarnika na około 20 minut, w połowie tego czasu zamieszaj warzywa
  • cebulę i czosnek posiekaj, zeszklij na oliwie
  • zblenduj wszystkie warzywa jak na zupę – krem, dodaj trochę wody – im mniej, tym lepiej
  • dla urozmaicenia można przygotować farsz bez blendowania – jeśli chcesz, po prostu pomiń ten krok
  • dopraw do smaku farsz – zupę dyniową i zostaw do przestudzenia
  • zmieszaj mąki z solą
  • mikserem ubij jajka przez 2 minut, stopniowo dodawaj suche składniki i ciągle miksuj
  • stopniowo wlewaj wodę, a na końcu olej
  • odstaw ciasto na 15 minut
  • smaż cieniutkie naleśniki ryżowe na patelni nieprzywierającej
  • ciepłe naleśniki obłóż farszem, zawiń w dowolny sposób
  • możesz je podpiec przez 5 minut w 180 stopniach C
  • ciepłe naleśniki skrop dobrą oliwą i posyp obficie zieleniną
  • nie żałuj innych warzyw surowych lub gotowanych: dzieci i dorośli z celiakią powinni ich jeść naprawdę sporo

Pożywne, wartościowe i tanie danie bezglutenowe

W czasie pandemii koronawirusa lepiej gotować posiłki z tego, co jest pod ręką, zamiast biegać codziennie do sklepu i narażać się na złapanie wirusa. „Zostań w domu” – to teraz nasza najlepsza broń, jak twierdzą specjaliści. Dlatego nie bójcie się eksperymentować w kuchni. Niektóre dania może będziecie musieli zjeść samo, bo dzieci ich nie tkną, ale macie też szansę stworzyć unikalne potrawy dla całej rodziny. Takie, jak bezglutenowe naleśniki ryżowe z pieczoną dynią 😍 albo z innymi pieczonymi warzywami.

Jeśli macie pod ręką więcej dyni, upieczcie od razu wszystko, bez patrzenia na wagę podaną w przepisie. Część farszu, niewykorzystanego do naleśników, można podać jako aromatyczną zupę dyniową, z grzankami, pestkami dyni (porcja cynku – ważne), natka pietruszki i dobrą oliwą z oliwek. Będą dwa obiady w jednym.

Wracając do bezglutenowych naleśników ryżowych. Powstały z pełnoziarnistej mąki ryżowej oraz ze skrobi ryżowej, którą odkryłam dzięki marce SANO. Są to zatem 100% naleśniki ryżowe, ale o niskim indeksie glikemicznym, zatem polecane osobom jednocześnie z celiakią i cukrzycą. Można je podawać z dowolnym farszem, ja uwielbiam je z mięsem, ale też jako naleśniki bezglutenowe po meksykańsku KLIK. Pamiętajcie też o zdrowych tłuszczach – oliwa z oliwek buduje odporność, pomaga zbić zły cholesterol, obniża ciśnienie krwi i … odchudza. 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się