Tani, prosty, szybki, bez miksów – takie cechy spełnia mój dzisiejszy przepis na ryżowy chleb bezglutenowy. Nadeszły ciężkie czasy, wszystko podrożało, a ja dostaję mnóstwo zapytań o przepis na tani chleb bezglutenowy bez miksów, prosty i szybki. Cały weekend spędziłam na wymyślaniu receptur, zużyłam ze 3 kg mąki, ale już mam coś, co mogę puścić w świat. Pod hasłem: tani chleb bezglutenowy bez miksów znajdziecie na blogu przynajmniej trzy przepisy, bo tyle opracowałam receptur. Wszędzie bazą jest mąka ryżowa, najtańsza i powszechnie dostępna.
Jako pierwszy podaję przepis na ryżowy tani chleb bezglutenowy bez miksów za 6 zł bochenek! Ma zupełnie inne proporcje składników, niż pozostałe chleby z tej serii. Jest najbardziej neutralny w smaku i puszysty, ma piękny kolor na pewno zasmakuje również dzieciom z celiakią, które są najbardziej wymagającymi zjadaczami pieczywa bez glutenu. Mój ryżowy tani chleb bezglutenowy bez miksów zawiera białko jaja, oczywiście można zamiennie użyć zastępnika jaja w proszku, który jest w ofercie Balvitenu. Z tego przepisu uzyskacie prawie 500 g dobrego chleba bezglutenowego w cenie niespełna 6 zł! Nigdzie nie ma tańszego chleba bezglutenowego.
By zmniejszyć wydatki na bezglutenowe jedzenie, najlepiej piec na raz 3-4 bochenki małe lub 2 duże, w większej keksówce (np. 35 x 12 cm). To pozwala na przygotowanie sporej porcji pieczywa w czasie jednego pieczenia i zużycia prądu. Zapas chleba najlepiej pokroić na kromki i zamrozić KLIK – jak odświeżyć bezglutenowe pieczywo.
Jeśli dopiero uczycie się piec domowy chleb bezglutenowy, zacznijcie od małych bochenków. Najpierw upieczcie jeden chleb i sprawdźcie, jak wyszedł. Jeśli coś się nie uda, przynajmniej zmarnujecie mało składników. W razie potrzeby pytajcie na messengerze lub Grupie Bezglutenowa Mama, chętnie pomogę. Najgorszy błąd przy wypieku domowego chleba bezglutenowego to … rezygnacja po pierwszych nieudanych próbach. Pamiętajcie, trening czyni mistrza, w końcu uda się osiągnąć wprawę. Warto, bo zyskacie prawdziwy, naturalny, świeży chleb bezglutenowy, a nie paczkowany, pełen dodatkowych składników.
Przepis na ryżowy tani chleb bezglutenowy bez miksów zakłada użycie skrobi ryżowej, która jest tylko w ofercie marki Sano i jest doskonałym produktem, bardzo przydatnym przy wypieku pieczywa bezglutenowego. Potrafi zdziałać cuda. Warto mieć tę skrobię w kuchennej szafce, zwłaszcza, jeśli chcecie być na diecie bezglutenowej w zdrowej wersji. Uwaga: jeśli w tym przepisie zechcecie zastąpić skrobie ryżową inną skrobią, np. ziemniaczaną czy kukurydzianą, nie ręczę za efekt. szkoda składników.
Bezglutenowe mąki i skrobie najlepiej kupić w jednym sklepie internetowym, by przy dużym zamówieniu uzyskać darmową przesyłkę. W niektórych sklepach wystarczą zakupy za 150 zł, gdzie indziej 200-250 zł. Sprawdziłam: wszystkie produkty, które używam do tanich chlebów bezglutenowych są w sklepie Friendly Food.
Składniki ryżowego, taniego chleba bezglutenowego bez miksów
foremka około 30×20 cm