Jestem fanką mąki kasztanowej, bo dieta bezglutenowa staje się dzięki niej zdrowsza i smaczniejsza. Ale do rzeczy:dziś – z potrzeby chwili – stworzyłam przepis na pyszne bezglutenowe ciasto kasztanowe bez cukru, specjalnie dla 12-letniej Zosi z celiakią. Dziewczynka nie je cukru, a ponieważ w pensjonacie Moje Tatry do obiadu zawsze podaje się słodkości, gospodyni wezwała mnie na pomoc. Tak powstało kasztanowe ciasto bezglutenowe, bez cukru i jakichkolwiek niezdrowych składników. Dla pozostałych gości jest domowa, bezglutenowa „kinder mleczna kanapka”. Siedzę właśnie na tarasie, słucham śpiewu ptaków i zastanawiam się, czy Zosi przypadnie do gustu kasztanowe ciasto bezglutenowe, bez cukru – a jednak słodkie, pyszne, jak orzekł miejscowy kucharz.
Okazuje się, że dieta bezglutenowa bez cukru, stosowana m. in. przez osoby z celiakią i insulinoopornością lub kandydozą, przysparza wiele kłopotów. Rynek gotowych produktów bezglutenowych bez cukru jest w Polsce wciąż dość ubogi. Uświadomiła mi to mama 12-letniej Zosi z Warszawy, która wraz z rodziną spędza wakacje bez glutenu w pensjonacie Moje Tatry.
By ułatwić Basi zakupy, pokazałam jej stronę Glutenexu, który w sklepie internetowym ma specjalny dział BEZGLUTENOWE BEZ DODATKU CUKRÓW KLIK. Jest tam zaledwie 6 produktów, ale wśród nich m. in. bezglutenowe płatki kukurydziane bez cukru – za jedyne 5 zł. Produkty bezglutenowe bez cukru można znaleźć również u innych producentów. Liderem jest marka Pięć Przemian, która wszystkie wyroby tworzy na bazie ksylitolu lub innych słodzików. Marka Bezgluten wprowadziła niedawno linię pieczywa bezglutenowego BEZ DODATKU CUKRU (miałam je na koloniach dla dzieci z celiakią 2020 r. – rewelacja).
Bezglutenowa mąka kasztanowa jest dostępna w Polsce od kilku lat, wprowadziła ją na rynek marka Incola. Ma niski indeks glikemiczny (ważne dla osób z celiakią, cukrzycą lub insulinopornością), dużo białka i błonnika, sporo minerałów: potas, magnez, witamina B6, żelazo. Nie nadaje się raczej jako jedyna mąka w wypiekach, ale śmiało może zastąpić inne mąki lub mixy w 1/4 lub 1/5 wagi. Na blogu mam fajny przepis na naturalny chleb bezglutenowy z mąką kasztanową KLIK, tatrzański chleb bezglutenowy na zakwasie z mąką kasztanową KLIK, tatrzańskie bułeczki bezglutenowe z kasztanami KLIK. Stworzyłam też świetny przepis na bezglutenowy chleb na zakwasie na bazie dwóch mąk: kasztanowej oraz quinoa, ale ujawnię go dopiero w mojej książce kulinarnej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”. Już niebawem.
KOMENTARZE