Blog

8

Sprawdzony przepis na chruściki bezglutenowe bez miksów

05/02/2020

Sprawdzony przepis na chruściki bezglutenowe bez miksów

05/02/2020

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Jeśli nie wierzycie, że istnieją faworki czy chrusty bezglutenowe, to zapewniam, że są i to całkiem pyszne. Kilka dni temu przygotowałam chrusty bezglutenowe z mąk naturalnych, bez miksów i jakichkolwiek zagęstników. Przypominają nieco mój dawny przepis na razowe chruściki bezglutenowe, ale tym razem użyłam inne mąki, m. in. z ciecierzycy i kukurydzianą. Byłam akurat po zakupach w Friendly Food i zaopatrzyłam się w mąki jednorodne w nowych, wygodnych opakowaniach (w czerwonym kolorze, co dodatkowo mnie ujęło). Wracając do razowych chrustów bezglutenowych: nie są tak lekkie i puszyste, jak faworki bezglutenowe z mixu Cake, ale chrupią nieziemsko, smakują niebiańsko, a pachną bosko. Czego chcieć więcej? 😍

Składniki  na chrusty bezglutenowe dla 4 osób 😍

  • 100 g mąki gryczanej 
  • 50 g mąki z ciecierzycy
  • 100 g mąki ryżowej
  • 40 g mąki kukurydzianej
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 200 ml kwaśnej śmietany 18%
  • łyżka miękkiego masła
  • łyżka octu lub spirytusu
  • opcjonalnie: płaska łyżeczka imbiru
    suszonego lub świeżo startego
  • opcjonalnie 30 g cukru
  • 2-3 litry oleju do smażenia faworków bezglutenowych
  • do dekoracji: cukier puder 
    lub zmielony ksylitol

Przygotowanie ciasta na chruściki bezglutenowe

  • mąki przesiej z solą
  • dodaj żółtka, miękkie masło, śmietanę, cukier, spirytus i imbir
  • zagnieć ciasto energicznie na stolnicy lub w misce (uwaga: ciasto nie lepi się tak mocno, jak przy mixie bezglutenowym) aż do połączenia wszystkich składników
  • uformuj płaski placek, owiń go szczelnie folią i wstaw do lodówki na co  najmniej 2 godziny (może być nawet 2-4 dni)
  •  zimne ciasto jest gotowe do lepienia chrustów bezglutenowych
  • w garnku o dużej średnicy rozgrzej olej
  • stolnicę i wałek obsyp dowolną mąką bezglutenową
  • porcję ciasta rozwałkuj na grubość 1-2 mm; jeśli się kruszy, zagnieć je w dłoniach i ponownie rozwałkuj na stolnicy obsypanej mąką
  • nożem wycinaj prostokąty i długości około 10 cm i szerokości 3-4 cm
  • każdy prostokąt natnij na środku i przełóż jeden koniec (zobacz to na filmie na profilu Bezglutenowej Mamy na YouTube)
  • chruściki bezglutenowe układaj na desce obsypanej lekko mąką i przykrywaj ściereczką, aby nie wysychały w oczekiwaniu na smażenie

Jak smażyć bezglutenowe chrusty?

Po zagnieceniu ciasta i ulepieniu chrustów bezglutenowych ich smażenie to już bajeczka 😍 Olej rozgrzej w garnku o szerokiej średnicy  – wstaw go na ogień jeszcze przed lepieniem faworków bezglutenowych,by zdążył osiągnąć wysoką temperaturę. Jak sprawdzić, czy jest dobrze rozgrzany? Kawałeczek ciasta wrzuć do garnka – jeśli wypłynie i zacznie skwierczeć, to znak, że jest OK. 

Porcjami wrzucaj bezglutenowe chruściki i smaż z obu stron na złoty kolor (tak jak pączki). Odsączaj je na papierowych ręcznikach, a gdy ostygną, posyp cukrem pudrem. Faworków się nie mrozi, ale można je przechowywać w metalowym lub plastikowym pudełku lub pod bawełnianą ściereczką. Przetrwają tam kilka dni. Dlatego śmiało można je przygotować kilka dni przed bezglutenowym Tłustym Czwartkiem, a potem zapakować do szkolnej śniadaniówki. 

Zobacz na filmie, jak Bezglutenowa Mama lepi i smaży chrusty bezglutenowe

KOMENTARZE (8)

Agnieszka 23/02/2022 11:24
Witam :) w podanych składnikach jest śmietana ale w przepisie już jej nie ma. Należy já dodać, jeśli tak to w którym momencie?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 23/02/2022 14:48
Dzięki za czujność :) oczywiście śmietanę dodajemy razem ze wszystkimi składnikami, już naniosłam poprawki :)
Wioleta 21/02/2022 18:19
Ile tego wyjdzie? :) Czy z mąka jaglaną i ziemniaczaną zamiast ciecierzycy i ryżowej wyjdą, czy szukać inny przepis? Mam też mix schar uniwersalny, ale średnio mi smakują wyroby z tej mąki.
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 23/02/2022 14:50
ojej, liczba zawsze mi sprawia kłopot, bo raz smażę małe, kiedy indziej duże .... Ale na pewno porcja dla 4 osób :) Odnośnie zamiany mąk, to ziemniaczanej bym nie dawała za dużo, jaglana będzie OK :)
Maja 05/02/2021 20:28
Czy są tak samo kruche przy kształtowaniu kokardek jak też miks C? Tamte przyprawiały mnie o nerwicę
Bezglutenowa Mama 06/02/2021 11:20
Jeśli ciasto jest zbyt kruche przy kształtowaniu kokardek, mam na to sposób: zagnieć porcję ciasta raz jeszcze i dodaj odrobine śmietany lub masła i będzie git :)
Patrycja 18/01/2021 08:23
Witam. Jakiej maki uzyc wiecej aby uniknac zastasowania maki z ciecierzycy? :)
Bezglutenowa Mama 18/01/2021 20:32
Patrycjo, może być np. jaglana lub owsiana :) Trzymam kciuki :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się