Blog

2

Przepis: bezglutenowa, słodka tarta z musem z pieczonej dyni

23/10/2022

Przepis: bezglutenowa, słodka tarta z musem z pieczonej dyni

23/10/2022

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Czas na dynię! Niech będzie słodka tarta bezglutenowe z musem dyniowym!

Zawsze jestem tak podekscytowana, gdy stworzę nowy przepis! Tym razem upiekłam aż 5 ciast i konsultowałam się z dwoma cukiernikami, zanim uznałam, że moja słodka, bezglutenowa tarta na spodzie migdałowym, z musem z pieczonej dyni, jest idealna. I ten kruchy spód, najlepszy, jak dotąd upiekłam!

Jeśli macie w ogródku dynię Hokkaido (lub kupioną w promocji, teraz naprawdę są dobre ceny), już teraz upieczcie 500 g surowego warzywa. Po upieczeniu dynia może poczekać w lodówce nawet 2-3 dni, aż zgromadzicie pozostałe składniki. Zobaczycie, że słodka, bezglutenowa tarta dyniowa wprowadziła w zachwyt domowników i gości.

Liczba osób 8 osób
Czas 6 godz.
Poziom Łatwe
Budżet Tanie
tarta bezglutenowa z dynia

Składniki ciasta - forma o średnicy około 24 - 26 cm

  • 75 g bezglutenowej mąki migdałowej (lub zmielonych migdałów)
  • 75 g bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • 75 g bezglutenowej mąki z tapioki lub ziemniaczanej
  • 75 g bezglutenowej mąki ryżowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru
  • 150 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
Poznaj przepis na tartę bezglutenową z budyniem i malinami

Składniki musu dyniowego

  • 400 g upieczonej dyni Hokkaido (czyli 500 g surowej, ze skórką)
  • 250 serka ricotta
  • 200 g cukru
  • 40 g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • szczypta przypraw bez glutenu: imbir, gałka muszkatołowa lub cynamon, może być przyprawa piernikowa
  • 3 jajka
Czas na dynię! Poznaj inne bezglutenowe przepisy z udziałem dyni

Wykonanie ciasta do tarty

  • Wymieszaj mąki z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia
  • Dodaj masło pokrojone na kawałki, wbij jajko
  • Energicznie zagnieć ciasto, by było elastyczne i miękkie
  • Wylep nim formę do tarty - dla ułatwienia zwilżaj palce zimną wodą
  • Nożem zetnij brzegi, by były równe
  • Widelcem zrób kilkanaście nakłuć widelcem na spodzie ciasta
  • Wstaw formę do lodówki na 2-3 godziny, by ciasto mocno się schłodziło
  • Piekarnik nastaw na 180 stopni C
  • Wstaw formę i piecz tartę przez około 20-25 minut
  • Ostudź
spód tarta bezglutenowa ciasto

Przed dodaniem jajek spróbuj masę i w razie potrzeby dodaj kolejną szczyptę przypraw.

Wykonanie musu z pieczonej dyni

  • Dynię umyj i pokrój w kostkę (nie obieraj ze skórki)
  • Ułóż ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrop olejem
  • Piecz około 30 minut w 200 stopniach C (do miękkości)
  • Ostudź i zblenduj
  • Piekarni nastaw na 140 stopni C, opcja termoobieg
  • Do miski włóż serek ricotta i wyrób mikserem przez chwilę
  • Dodaj mus dyniowy, rozpuszczone masło, cukier, przyprawy, sól
  • Wyrabiaj mikserem przez około 1-2 minut
  • Wbij jajka i wymieszaj masę łyżką
  • Całość wlej do środka tarty, wyrównaj powierzchnię
  • Bezglutenową tartę wstaw do piekarnika na około 40 minut
tarta dyniowa na slodko przepis

Jeśli masa dyniowa nie zmieści się w całości do tarty, wlej ją do małych foremek (np. silikonowych) i piecz razem z tartą

gotowa tarta bezglutenowa z dynia

Słodka, bezglutenowa tarta z musem dyniowym powinna ostygnąć w temperaturze pokojowej, a potem musi trafić na 2-3 godziny do lodówki. Dzięki temu mus stężeje i po ukrojeniu porcje tarty zachowają ładny kształt. 

Tartę najlepiej przechowywać w lodówce, przetrwa tam nawet 3-4 dni. Pamiętajcie tylko o szczelnym przykryciu ciasta folią spożywczą, by tarta nie przeszła innymi zapachami z lodówki. 

Jesień to sezon na dynię, wiele osób ma ją w ogródku, a w marketach można kupić to warzywo w promocjach. Jedzmy dynię jak najczęściej. Jest bogata w beta-karoten, który pomaga chronić organizm przed wolnymi rodnikami i nowotworami, zapewnia też prawidłowe funkcjonowanie wzroku. Jedzenie dyni obniża poziom cholesterolu, zatem chroni przed miażdżycą. To warzywo jest niskokaloryczne, ale ma wysoki indeks glikemiczny, nie jest więc zalecane w codziennej diecie osób z cukrzycą czy odchudzających się. Poza tym - samo zdrowie i zalety.

Chcecie więcej przepisów bezglutenowych z dynia w roli głównej? Link jest poniżej, na zdrowie!

Oto najlepsze przepisy bezglutenowe z dynią w roli głównej


smacznego tarta bezglutenowa

KOMENTARZE (2)

aga 26/10/2024 12:13
Uwielbiam tę tartę. W przepisie są dwa małe błędy. W składnikach na spód nie ma jajka, a w opisie nagle pojawia się jajko. Natomiast w opisie wykonania musu brakuje informacji, kiedy dodać jajka - w składnikach są 3 jajka. Może warto poprawić przepis, żeby ktoś mniej doświadczony się nie pomylił i nie zapomniał dodać jajek. A szkoda by było, bo tarta jest naprawdę wyborna. Pozdrawiam serdecznie bezglutenową mamę.
Bezglutenowa Mama 12/11/2024 22:03
Kochana bardzo Ci dziękuję, już poprawiam :) Ja musiałabym mieć asystentkę - korektorkę, która by mnie sprawdzała, bo czasem w ropztrzepaniu coś przeoczę .... Uściski :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się