Blog

5

Bezglutenowa przekąska dla ucznia

25/09/2015

Bezglutenowa przekąska dla ucznia

25/09/2015

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Wyobraź sobie, że masz 8 lat. Codziennie w szkole otwierasz śniadaniówkę i widzisz kanapki, warzywo, owoc, czasem owocowego batona. A któregoś dnia znajdujesz misternie opakowane zawiniątko. W środku – chrupiące wafelki przekładane czymś ciemnym. – Nutella!? – myślisz i serce bije ci z radości jak oszalałe. Pierwszy kęs. Nie nutella, ale równie słodkie. – Dobra, też może być – stwierdzasz i zatapiasz zęby w słodkiej przekąsce bezglutenowej. Nikt w całej szkole nie ma takiej samej… ha, dobra przekąska bezglutenowa dla ucznia czy przedszkolaka jest po prostu na wagę złota! Zobacz przepis na pyszny krem do przekładania wafli, poznaj też przekąski bezglutenowe atrakcyjne dla dzieci z celiakią. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było

Czekoladowa lub karobowa przekąska bezglutenowa  – smaczna i zdrowa

Dziś przygotowałam dzieciom słodką, zdrową przekąskę bezglutenową do szkoły. Bezglutenowe wafelki przekładane domową śliwellą (to dla Zosi) oraz suche, chrupiące wafelki (to wersja dla Antka). Jestem ciekawa, jak im się spodobało. Jedno jest pewne: takiej przekąski nie ma nikt inny :).

Jest i trochę słodka, i oryginalna i trochę zdrowa. A przede wszystkim: domowa i bezglutenowa.

Skład wafli Miran: skrobia ziemniaczana, mąka sojowa, tłuszcz kokosowy, lecytyna sojowa, sól, aromat. Skład śliwelli domowej: śliwki, cukier dark muscodado, karob w proszku lub kakao.

„Śliwellę” przygotowałam w prosty sposób: do domowych powideł śliwkowych dodałam kilkanaście łyżek cukru dark muscovado (może być zwykły cukier) oraz 2-3 łyżki kakao. Chwilę gotujemy i gotowe. Nie podam wam teraz konkretnych proporcji, ale obiecuję, że w nowym sezonie śliwkowym opracuję je skrupulatnie 😎 W podobny sposób można przygotować „daktynellę” – suszone daktyle wystarczy zalać wrzątkiem, po 30 minutach odsączyć, wymieszać z cukrem i kakao, chwilę gotować i smarować – bułkę, wafle, wafle kukurydziane i co komu przyjdzie do głowy. Mniam.

Domowe przekąski bezglutenowe są najzdrowsze

Wiem, że dzieci z celiakią, podobnie jak ich glutenowi rówieśnicy, lubią słodycze i przekąski ze sklepu. W kolorowych opakowaniach, znane z reklam. Atrakcyjne, podobne do glutenowych (sporo bezglutenowych zamienników znanych słodyczy glutenowych znajdziesz w sklepie jedzbezglutenu.pl KLIK). Ale warto jak najczęściej podsuwać przedszkolakom i uczniom również zdrowe przekąski bezglutenowe. Przygotowane w domu, ze zdrowych i naturalnych składników. Mogą to być batony z suszonych owoców i orzechów, ciasteczka czekoladowe, rogaliki drożdżowe z dżemem, paluchy serowe, nachosy i inne smakołyki.

O tym, czy dzieci je polubią, może zadecydować m. in. nasze podejście do przekąsek bezglutenowych. Czy sami jemy czekoladowe batony czy marchewkowe słupki? Co kupujemy w marketach? Czy w domowym jadłospisie bezglutenowym stawiamy na prawdziwe jedzenie  i naturalne składniki?

Gdy mowa o naturalnych składnikach, podrzucę jeszcze jeden przepis na krem czekoladowy z ciecierzycy, pyszny. Dzieci na moich koloniach bezglutenowych go uwielbiają! KLIK – przepis na domowy krem czekoladowy. Jest świetny do przekładania wafli, do smarowania bułek i rogali, do smakowania z paluchami drożdżowymi. No i idealny jako bezglutenowa przekąska!

KOMENTARZE (5)

Iwona 30/09/2015 22:07
Zrobiłam swojej Hani takie wafelki z domowym dżemem do szkoły, bo w domu wszyscy się nimi zajadamy. Żeby ułatwić sobie życie przygotowałam je wieczorem, a rano nic już nie zostało z chrupkości wafelków. Zrobiły się wilgotne i ciągnące. Nie dało się ich zjeść. Może to wina tego, że zostawiłam je w lodówce na noc?
gosiasit 25/09/2015 21:18
Gdzie są dostępne te wafle?
Bezglutenowa Mama 26/09/2015 10:16
Kupiłam w Carrefour w Lesznie.
mamaANI 25/09/2015 12:56
Nikt w całej szkole nie ma takiej samej…i w sklepiku nie kupi he he...
Bezglutenowa Mama 26/09/2015 10:17
W sklepiku na pewno nie kupi :) - i to jest własnie wyjątkowość naszych bezglutenowych dzieci :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się