Twoje dziecko ma alergie na wiele produktów, a uwielbia pierniczki? Nie musisz już przeszukiwać całego internetu w poszukiwaniu odpowiedniej receptury na najlepsze pierniczki bezglutenowe dla każdego. Zrobiłam to dla Ciebie :)
Jako mama dzieci na diecie bezglutenowej wiem, jak ważne są świąteczne rytuały, które każdemu, dosłownie każdemu pozwalają poczuć magię świąt. Bez względu na rożne ograniczenie dietetyczne, które obecnie ma coraz więcej dzieci i dorosłych.
Od dziesięciu lat tworzę przepisy i zgromadziłam niezłą kolekcję receptur na najlepsze pierniki bezglutenowe. Zebrałam je teraz tutaj, w jednym miejscu, by każdy mógł wybrać coś dla siebie.
Od klasycznych, pełnych aromatu przypraw, przez oryginalne pierniczki z ziemniakami, aż po wersje bez mixów, bez sody oczyszczonej, bez kakao, bez mleka lub wegańskie, idealne dla alergików. Każdy przepis został starannie przemyślany i przetestowany, aby zapewnić, że te świąteczne przysmaki będą równie pyszne, jak ich tradycyjne odpowiedniki.
Zapraszam do odkrycia, jak bezglutenowe pierniczki mogą stać się nową tradycją w Waszym domu!
Klasyczne pierniki charakteryzują się intensywnym, głębokim smakiem, który zawdzięczają unikalnej mieszance przypraw korzennych. Cynamon, goździki, imbir, i kardamon to tylko niektóre z nich, tworzące niepowtarzalny bukiet smakowy.
Tradycyjne pierniki są także zwykle słodzone miodem, który dodaje im nie tylko słodyczy, ale i głębi smaku, a także pomaga zachować ich świeżość przez długi czas. Poniżej znajdziesz moje przepisy na klasyczne, najlepsze pierniki bezglutenowe.
Pamiętaj, że każdy składnik musi być bezglutenowy, nawet przyprawa! Używaj osobnej stolnicy, wałka i foremek do wykrawania pierników bez glutenu.
Nie jest łatwo upiec bezglutenowe pierniki, które będą smakować jak klasyczne, pszenne. Inne mąki sprawiają, że pierniczki bezglutenowe mogą być suche, pękać, szybko twardnieć. Ale są na to sposoby i dziś je zdradzam :)
Poniższy przepis wiele osób uważa za najlepsze pierniczki bezglutenowe. Dzięki dodatkowi ziemniaków i powideł te pierniczki najbardziej przypominają glutenowe.. Ba, one są lepsze!
Aromatyczne, cudownie korzenne pierniczki bezglutenowe z nutką pomarańczy, w pełni świąteczne, a na dodatek bardzo zdrowe. Bazą jest sprawdzony Mix It Universal włoskiej marki Schär (z dodatkiem mąki z sorgo i białka grochu), który jest w niemal każdej kuchni bezglutenowej.
Do tego jajka, syrop daktylowy, mielone migdały, pozbawiony kalorii erytrytol (zdrowy zamiennik cukru), skórka starta z pomarańczy... Przepis poniżej.
Takie mamy czasy, że można być uczulonym niemal na wszystko, nawet na marchewkę czy ziemniaki, ale i na naturalną sodę oczyszczoną.
Dlatego rok temu stworzyłam przepis na pierniki bezglutenowe bez sody oczyszczonej, na proszku do pieczenia. Pulchne, aromatyczne, lekko wilgotne - takie jak powinny być pierniki. Nikt nie wyczuje, że powstały bez sody oczyszczonej, która jest - wydawałoby się - nieodzownym składnikiem piernika.
Poniżej jest przepis na niezwykłe pierniki bezglutenowe – nikt nie rozpozna głównego, mega zdrowego składnika! Mąka z ciecierzycy jest tym magicznym składnikiem. Dzięki temu niezwykłe pierniki bezglutenowe są dużo zdrowsze od tradycyjnych, na skrobiach i białych mąkach. A przy tym ekspresowo powstają i znikają! Ten przepis powstaje na gotowej mieszance (100% naturalna) marki Grano Bez Glutenu (dostępne w sklepach internetowych producenta i innych).
Ważna informacja: choć mąka z ciecierzycy ma specyficzny posmak, niemal zawsze wyczuwalny w daniach i wypiekach, tu jest inaczej! Nikt, naprawdę nikt nie rozpozna głównego składnika niezwykłych pierniczków bezglutenowych.
Oto pierniczki bezglutenowe bez mleka, za to PEŁNE, pełne miodu (który można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy) i bajecznie szybkie w wykonaniu. Puszyste, pyszne i miękkie przez kilka miesięcy! Tym razem nie ja wymyśliłam przepis, ale chętnie go upowszechnię. Recepturę na pierniczki bezglutenowe bez mleka, na miodzie, zaczerpnęłam z fejsbuka piekarni Dr Żurek bez glutenu. Od razu uprzedzam: te pierniczki udadzą się tylko z mieszanki Przepysznej Dla Dzieci, nawet nie kombinujcie z inną. I nie jest to reklama, ale dobra rada.
Tak doskonałego przepisu na pierniki bezglutenowe jeszcze tu nie było ;) Zero mixów, niezdrowych tłuszczów, słodzików i chemii – tylko jednorodne mąki i najlepsze składniki, w tym daktyle (można je pominąć). Jestem przekonana, że tak zdrowych pierniczków bezglutenowych nie kupicie w żadnym sklepie. Dlaczego?
Bo musiałyby słono kosztować. Natomiast moje zdrowe, gryczane pierniczki bezglutenowe z daktylami kosztują zaledwie 4,50 zł za 100 sztuk, a ich wałkowanie i wycinanie to prawdziwa przyjemność
Poznajcie teraz naturalne pierniczki bezglutenowe, nadziewane powidłami. Korzenne, kruche, długo świeże. Bardzo dobrze się lepią, ale tak jak w przypadku pierogów – zalecana jest delikatność przy stolnicy :).
Te pierniczki zaskoczą każdego, podobnych nie można bowiem kupić w żadnym sklepie ani cukierni. Z taki smakołykiem Boże Narodzenie bez glutenu będzie smakowało bardzo, bardzo świątecznie :).
Te pierniczki bezglutenowe powstają wyłącznie z jednorodnych mąk, nie mają grama mixu bezglutenowego, kakao, pszenicy, jaja, mleka czy niezdrowych tłuszczów. Są genialne i również smakują jak pszenne, a nikt nie rozpozna braku kakao! Jak je przechowywać? Nigdy w plastikach, lecz zawsze w metalowej puszce – wytrwają tam kilka tygodni. Jeśli przygotujesz nieco grubsze pierniczki, zachowają świeżość i miękkość na dłużej.
Pierniczki bezglutenowe bez jajek, mleka czy miodu wcale nie są gorszą wersją, tak samo smakują każdemu, nie tylko osobom na dietach eliminacyjnych!
Gdy dziecko na diecie bezglutenowej ma także dodatkowe diety eliminacyjne, to nie oznacza, że na Wigilię nie zje pierniczków! Po prostu przygotujcie świąteczne pierniki z użyciem zastępników. Zmieszajcie mąkę z siemieniem lnianym, margaryną wegańską i karobem. W czasach, gdy nasze dzieci nie mogą kakao, takie bezglutenowe pierniczki dla alergika są u nas świątecznym hitem.
Jednym z pierwszych przepisów świątecznych, który ukazał się na moim blogu bezglutenowym, w listopadzie 204 r., były pierniczki. Pamiętam, że za pierwszym razem napracowałam się przy zagnieceniu ciasta, bo nie znałam konsystencji - w moim rodzinnym domu nie było tradycji pieczenia pierników, nawet glutenowych.
Ten stary przepis wspominam jednak z dużym sentymentem i z przyjemnością się nim dzielę.
Sama się dziwiłam, że przepis na bezglutenową krajankę piernikową jest tak genialnie prosty! Ciasto wystarczy wymieszać łyżką, nie musi rosnąć ani chłodzić się w lodówce, nie trzeba go wałkować ani wycinać nic foremkami. Minimum bałaganu w kuchni i proste składniki. Uwaga. Użyłam sprawdzonej mieszanki uniwersalnej Multi Mix Incoli, która nie zawiera mąki ryżowej.
Pamiętaj, by pierniczki bezglutenowe i wszelkie inne wypieki kupować tylko w BEZGLUTENOWYCH piekarniach.
Może się zdarzyć, że z różnych względów nie zdążysz upiec bezglutenowych pierników. Spokojnie – w sklepach internetowych możesz kupić gotowe pierniczki. Znajdziesz m. in. w Glutenexie, Balvitenie (w ich sklepach firmowych), ale również w ofercie rzemieślniczych cukierni bezglutenowych:
Gotowe pierniki bezglutenowe gwiazdki jak co roku będzie też sprzedawać wysyłkowo i stacjonarnie piekarnia Putka Bez Glutenu.
Podoba Ci się mój zestaw przepisów na najlepsze pierniczki bezglutenowe? Chcesz wspierać rozwój portalu Bezglutenowamama.pl? Możesz kliknąć w ikonę poniżej, wypijmy razem dobrą kawę :)
KOMENTARZE