Blog

6

Niezwykłe pierniczki bezglutenowe nikt nie rozpozna głównego składnika!

24/11/2021

Niezwykłe pierniczki bezglutenowe nikt nie rozpozna głównego składnika!

24/11/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Pierniki bezglutenowe na Boże Narodzenie to tradycja, dlatego na moim blogu jest wiele receptur. Ale dziś mam przepis na niezwykłe pierniki bezglutenowe – nikt nie rozpozna głównego, mega zdrowego składnika! Sama w to nie wierzyłam, a jednak!

Dziecko z celiakią zje słodkie pierniczki, a jednocześnie bardzo dużo cennego białka i witamin z ciecierzycy! Bo właśnie mąka z ciecierzycy jest tym magicznym składnikiem. Dzięki temu niezwykłe pierniki bezglutenowe są dużo zdrowsze od tradycyjnych, na skrobiach i białych mąkach. Można się nawet pokusić o stwierdzenie, że obecnie to najlepsze pierniczki bezglutenowe na moim blogu! A przy tym ekspresowo powstają i znikają!

Ważna informacja: choć mąka z ciecierzycy ma specyficzny posmak, niemal zawsze wyczuwalny w daniach i wypiekach, tu jest inaczej!

Nikt, naprawdę nikt nie rozpozna głównego składnika niezwykłych pierniczków bezglutenowych. Od razu zdradzę drugi sekret: niewyczuwalność tej mąki to zasługa naturalnej mieszanki bezglutenowej na ciasteczka z ciecierzycy Grano. Zawiera wszystkie suche składniki, w tym znakomitą kompozycje przypraw. Dodajemy tylko jaja, masło i miód i proszek do pieczenia. Gdy pierwszy raz piekłam ciasteczka z tej mieszanki, byłam sceptyczna. Ale gdy mój Antek (wybiórczość pokarmowa) zjadał je ze smakiem, to już COŚ! A to naprawdę niezwykły tester pierniczków bezglutenowych i wszelkich moich wypieków. No i wtedy od razu wpadłam na pomysł, że to jednocześnie mieszanka na pierniczki bezglutenowe! Nie myliłam się. Zobaczcie, jakie to proste. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebook na thermomix

Składniki około 30 niezwykłych pierników bezglutenowych

  • 400 g – opakowanie mieszanki bezglutenowej
    na ciasteczka z ciecierzycy GRANO KLIK
  • 100 g roztopionego masła
  • 100 g miodu
  • 2 jaja
  • bezglutenowego łyżeczka proszku do pieczenia
  • bezglutenowa mąka ryżowa
    do podsypywania stolnicy
  • dekoracje: cukier puder, wrzątek, ozdoby cukrowe bez glutenu

Zobacz na filmiku, jak dzieci pieką najlepsze pierniki bezglutenowe, również wegańskie

Jak wykonać niezwykłe, najlepsze pierniki bezglutenowe z ciecierzycy?

  • w rondlu roztop masło, ostudź
  • w misce połącz proszek do pieczenia z mieszanką na ciasteczka z ciecierzycy
  • dodaj miód, jaja, masło i zagnieć ciasto na jednolitą masę
  • uformuj płaski placek, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na około godzinę
  • stolnicę i wałek oprósz mąką ryżową
  • blachę piekarnikową wyłóż papierem do pieczenia
  • piekarnik rozgrzej do 160 stopni C, opcja góra-dół
  • porcję ciasta rozwałkuj – grubość ciasta jest dowolna; jeśli chcesz uzyskać cienkie pierniczki, ciasto powinno mieć około 2-3 mm, jeśli puchate i grube – nawet 4-6 mm
  • foremkami wycinaj najlepsze pierniczki bezglutenowe z ciecierzycy i układaj je na blaszce w niewielkich odstępach
  • wstaw blachę na środkową półkę piekarnika
  • pierniczki z cienkiego ciasta piecz około 10-15 minut, te grube – nawet 20-25 minut
  • ostudź i dopiero zdejmij z blachy
  • niezwykłe pierniki bezglutenowe są gotowe do dekoracji: lukrem, mleczną roztopioną czekoladą, cukrem pudrem, posypkami itd. 

Jak przechowywać niezwykłe pierniki bezglutenowe z ciecierzycy?

Pierniczki bezglutenowe lubią szkło i metal, dlatego najlepiej przechowywać je  naczyniach z tych surowców. Nie wiem, jak długo zachowają świeżość, ale z pewnością miesiąc przetrwają w idealnym stanie. Sama nie sprawdziłam tego, bo Zosia, Antek i glutenożerca Daniel wszystko zjedli jednego dnia!

Ale jak wiem z doświadczenia, piernikom czas sprzyja, również tym gluten-free. W słoiczku mam jeszcze mały zapas puchatych pierniczków z ubiegłego roku, upieczonych na bazie mąk jednorodnych – i są nadal pyszne, choć lekko podsuszone, ale nadal można je jeść bez zmiękczania w herbacie 😁

Tutaj kupisz

Bajkę terapeutyczną dla dzieci z celiakią i na dietach eliminacyjnych

KOMENTARZE (6)

Natalia 11/12/2023 11:13
Jakie pierniczki powinno się dekorować: ciepłe wyjęte z piekarnika czy już zimne/ostudzone? Po jakim czasie od zakończenia pieczenia należy wyjąć pierniczki z piekarnika? Jakie proporcje cukru pudru i wrzątku należy użyć aby przygotować lukier do dekoracji pierniczków? Czy pierniczki bezglutenowe po wystudzeniu można przechowywać we woreczku foliowym lub plastikowym pojemniku?
Bezglutenowa Mama 15/12/2023 10:48
zawsze ostudzone :)
Weronika 22/11/2023 16:21
Kolejny super przepis:) Z uwagi na to, iż dopiero od niedawna jestem na diecie bezglutenowej i będą to moje pierwsze pierniczki bezglutenowe mam pytanie dotyczące miodu potrzebnego do ich wykonania. Czy miody dostępne w marketach są bezpieczne w przypadku celiakii? Na co zwrócić uwagę przed ich zakupem?
Bezglutenowa Mama 23/11/2023 14:21
Tak, są bezpieczne dla osób z celiakią :)
Żaneta 06/01/2022 16:21
W składnikach potrzebnych do przygotowania niezwykłych pierniczków bezglutenowych widnieje między innymi bezglutenowy proszek do pieczenia. W przepisie nie jest podane ile należy dodać bezglutenowego proszku do pieczenia.. Czy mogę prosić o informacje ile należy dodać proszku do pieczenia?:)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 13/01/2022 22:59
Było podane "łyżeczka", teraz doprecyzowałam, że chodzi o jedną :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się