Wydawało mi się, że o pierniczkach bez glutenu powiedziałam już wszystko. Mam w portalu najbogatszy zbiór przepisów: dla vegan, pasjonatów szybkich wypieków, dla alergików, miłośników mąk jednorodnych i zdrowych składników i wiele innych. A jednak pojawiło się przede mną nowe wyzwanie. Co zrobić, gdy dziecko nie je cukru, a kocha pierniczki bezglutenowe? Ha, mam już rozwiązanie!
Przepis na pomarańczowe pierniki bez glutenu, cukru, miodu i kakao. Aromatyczne, cudownie korzenne z nutką pomarańczy, w pełni świąteczne, a na dodatek bardzo zdrowe. Bazą jest sprawdzony Mix It Universal włoskiej marki Schär (z dodatkiem mąki z sorgo i białka grochu), który jest w niemal każdej kuchni bezglutenowej. Do tego jajka, syrop daktylowy, mielone migdały, pozbawiony kalorii erytrytol (zdrowy zamiennik cukru), skórka starta z pomarańczy ... No i parę drobiazgów, które zazwyczaj są w domu.
Od razu uprzedzam wątpliwości: pomarańczowe pierniczki bezglutenowe bez glutenu, cukru, miodu i kakao smakują jak klasyczne pierniki, naprawdę! Moja nastoletnia córka z celiakią, która właśnie jest na diecie bez cukru, cały wypiek zarezerwowała dla siebie! Tak jej smakują!
Zapraszam do najnowszego przepisu na Boże Narodzenie bez glutenu.
Upieczone pierniki bezglutenowe najlepiej studzić na metalowej kratce, by odparowały wilgoć i dzięki temu dłużej przetrwały w idealnym stanie.
Pomarańczowe pierniczki można zjadać bez ozdób lub udekorować je lukrem lub "cukrem" pudrem z erytrytolu. Najlepiej przechowywać je w słoiku lub w metalowej puszce.
Smacznego i na zdrowie!
KOMENTARZE