Ten przepis został przetestowany w ciągu kilku lat w setkach bezglutenowych domów, na moich bezglutenowych warsztatach kulinarnych i wśród zaprzyjaźnionych blogerów. Bezglutenowe pierniczki z tej receptury zawsze się udają i długo pozostają miękkie. Idealne na bezglutenowe Boże Narodzenie.
Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodaj pozostałe surowce. Wymieszaj ciasto ręcznie lub mikserem na jednolitą masę i wstaw do lodówki, by stężało (1-2 godziny). Na stolnicę posypaną bezglutenową skrobią wyłóż ciasto i rozwałkuj, lekko posypując mąką. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj niezbyt gęsto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz pierniczki przez około 10-15 minut (cieńsze pierniki będą gotowe po około 10 minutach).
Gdy ostygną, dekoruj lukrem, czekoladą i bakaliami bez śladowych ilości glutenu. O bezglutenowych dekoracjach do pierników czytaj TUTAJ.
Pierniczki wyśmienicie smakują zarówno grubsze, jak i cienkie. Przechowuj je w metalowej puszce – będą długo świeże, miękkie i aromatyczne. Takie, jakie lubi każde bezglutenowe dziecko.
Od kilku lat pracuję właśnie na tym przepisie na bezglutenowe pierniki. Lubię go, ponieważ wyrobienie ciasta jest łatwe i nie wymaga ogromnej siły fizycznej. Zawsze się udaje, a pierniki smakują niebiańsko nawet po 2-3 miesiącach! Przepis na najlepsze pierniki testujemy zazwyczaj na koloniach z Bezglutenową Mamą, a także na różnych warsztatach kulinarnych. Dzieciom i dorosłym podoba się prosty sposób przygotowania ciasta, a także łatwość wakowania i wycinania kształtów.
A jeśli szukasz przepisu na bezglutenowe pierniczki dla alergika, kliknij TUTAJ.