Blog

57

Najlepsze bezglutenowe pierniki

05/12/2016

Najlepsze bezglutenowe pierniki

05/12/2016

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Ten przepis został przetestowany w ciągu kilku lat w setkach bezglutenowych domów, na moich bezglutenowych warsztatach kulinarnych i wśród zaprzyjaźnionych blogerów. Bezglutenowe pierniczki z tej receptury zawsze się udają i długo pozostają miękkie. Idealne na bezglutenowe Boże Narodzenie.

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + ebooki

Składniki na około 40 pierniczków

  • 320 – 350 g bezglutenowego mixu – np. Mix Cake Balviten
  • 1 łyżka przyprawy do pierników bez śladowych ilości glutenu
    TUTAJ przepis na domową przyprawę
  • 1 łyżeczka bezglutenowego cukru cynamonowego
  • 1 łyżka bezglutenowego kakao
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    bez śladowych ilości glutenu
  • 100 g powideł lub dżemu
    bez śladowych ilości glutenu
  • 3 łyżki miodu
  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 jajko
  • bezglutenowa skrobia kukurydziana
    lub mąka ziemniaczana bez śladowych ilości glutenu

Sposób przygotowania

Do miski wsyp wszystkie suche składniki i wymieszaj. Dodaj pozostałe surowce. Wymieszaj ciasto ręcznie lub mikserem na jednolitą masę i wstaw do lodówki, by stężało (1-2 godziny). Na stolnicę posypaną bezglutenową skrobią wyłóż ciasto i rozwałkuj, lekko posypując mąką. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Foremkami wycinaj pierniczki i układaj niezbyt gęsto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz pierniczki przez około 10-15 minut (cieńsze pierniki będą gotowe po około 10 minutach).

Gdy ostygną, dekoruj lukrem, czekoladą i bakaliami bez śladowych ilości glutenu. O bezglutenowych dekoracjach do pierników czytaj TUTAJ.


Pierniczki wyśmienicie smakują zarówno grubsze, jak i cienkie. Przechowuj je w metalowej puszce – będą długo świeże, miękkie i aromatyczne. Takie, jakie lubi każde bezglutenowe dziecko.

Zobacz, jak dzieci z celiakią pieką bezglutenowe pierniki na Boże Narodzenie

Najlepsze pierniczki bezglutenowe przetestowane na dzieciach

Od kilku lat pracuję właśnie na tym przepisie na bezglutenowe pierniki. Lubię go, ponieważ wyrobienie ciasta jest łatwe i nie wymaga ogromnej siły fizycznej. Zawsze się udaje, a pierniki smakują niebiańsko nawet po 2-3 miesiącach! Przepis na najlepsze pierniki testujemy zazwyczaj na koloniach z Bezglutenową Mamą, a także na różnych warsztatach kulinarnych. Dzieciom i dorosłym podoba się prosty sposób przygotowania ciasta, a także łatwość wakowania i wycinania kształtów. 

A jeśli szukasz przepisu na bezglutenowe pierniczki dla alergika, kliknij TUTAJ.

Bezglutenowe pierniczki z  thermomixem

Do naczynia miksującego odważ ugotowane ziemniaki. Zmiksuj 5s/obr 7. Dodaj suche składniki, a następnie mokre. Wyrób ciasto 30s/obr 6, w razie potrzeby pomagając kopystką. Dalej postępuj jak w instrukcji podanej wyżej.

Tutaj kupisz

Bogato ilustrowaną bajkę dla dzieci z celiakią i na diecie bezglutenowej

KOMENTARZE (57)

Ania 13/12/2023 10:26
Czym mogłabym zastąpić jajko ?
Ania 13/12/2023 10:25
Czym mogłabym zastąpić jajko?
Bezglutenowa Mama 15/12/2023 10:49
Spróbuj qquafabą - wodą z ciecierzycy. Używasz jej w innych przepisach?
EwaS 20/11/2022 14:12
Czy ma ktoś doswiadczenie w temacie dłuższego przechowywania wyrobionego ciasta piernikowego na mące bezglutenowej w lodówce? W tym roku nie mam czasu zrobić tego w jeden weekend, musiałoby kilka dni leżeć. Wiem, że tradycyjne glutenowe spokojnie może tak leżakować. Pozdrawiam :)
Bezglutenowa Mama 20/11/2022 16:55
Tak, ja zawsze trzymam kilka dni :)
Ania 17/12/2021 19:32
Czy z tego przepisu udadzą się pierniczki nadziewane?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 17/12/2021 21:47
Tak, oczywiście :) takie pierożki robię np. z tego ciasta :) nadziewam gęstymi powidłami;
Ewelina 29/11/2021 14:18
Czy ciasto można wyrobić w termomiksie?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 17/12/2021 21:47
jasne, zawsze wyrabiam albo w thermomixie albo recznie :)
Paulina 08/12/2020 12:40
a ile powinnoo wyjść z tej porcji pierniczków ?? :))
Beata 03/12/2020 05:58
Dzień dobry A co zamiast przyprawy do piernika? Nie mam bg a ta do samodzielnego wykonania za trudna. Można pominąć przyprawę do piernika ?:)
Bezglutenowa Mama 07/12/2020 13:06
Daj po prostu cynamon :)
Mama bezglutka 01/12/2020 07:50
Hej. Zrobiłam z ziemniaków typu do piuree. Wyszły wyśmienicie. Dzięki za przepis. Za kilka dni kolejna porcja będzie się piekla. :)
Bezglutenowa Mama 01/12/2020 10:12
Super, bardzo się cieszę :)
Mama bezglutka 23/11/2020 09:33
Witajm. Zaciekawił mnie też przepis ale mam pytanie co do ziemniaków. Jaki rodzaj ziemniaków powinien być? Ziemniak ziemnaikowi nie jest równy, mieszkam w kraju gdzie ziemniaki są głównie 'kruche' albo do szybkiego gotownaia na piuree. Możesz mi prosze doradzić w tej kwestii. Pozdrawiam
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 23/11/2020 11:28
Cześć, no u nas w Polsce jeszcze tak bardzo nie rozgraniczamy ziemniaków, ale moim zdaniem mogą być każde - ich zadaniem w piernikach jest nadanie wilgotności i poprawa konsystencji. Daj znać, jak przetestujesz jakiś konkretny rodzaj, taka informacja może się przydać innym bezglutenowym mamom na obczyźnie Trzymajcie się zdrowo
KasiaK 13/12/2019 21:52
Dzisiaj moja 8-letnia córka chora na celiakię zaprosiła koleżanki z klasy na wspólne pieczenie pierniczków. Wyszły idealne. Ich uśmiechy zapamiętam na zawsze :):) i ten wspaniały zapach w całym domu. Dziękuję za ten przepis i wszystkie inne z tego bloga. Pozdrawiam serdecznie
Małgorzata 09/12/2019 20:47
Zrobiłam pierniczki dokładnie z tego przepisu i niestety są takie sypkie, nie mają konsystencji pierniczków, są jakby piaskowe. Czy one takie wychodzą, czy jednak coś mi nie wyszło?
Dagmara 04/12/2019 15:27
Czy to normalne , że pierniki rosna podczas pieczenia. Pozdrawiam
Aneta 16/12/2018 20:10
Mam pytanie odnośnie tego przepisu, dodałam wszystko oprocz miodu, czy to mogło mieć wpływ na to, że ciężko łączyły się skladniki, a ciasto "robiło sie wdzięczne" dopiero po ogrzaniu i wyrobieniu w dłoni? Trochę obawiałam się dać je synowi ale on był taki szczesliwy, że wkońcu coś innego dostał, mam nadzieję ze mu nie zaszkodzą?
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 14:43
Aneto, najprawdopodobniej dałaś za mało składników płynnych. Nawet, jeśli robiłaś wszystko wg przepisu, to Twoja mąka akurat mogła bardziej wchłaniać wodę, a w efekcie ciasto było za suche. Na pewno pierniczki nie zaszkodziłyby nikomu, nawet zbyt suche :0
Dominika 15/12/2018 13:21
Można zamista sody użyć proszku do pieczenia? A jeśli nie to gdzie mogę kupić sodę bg?
Bezglutenowa Mama 27/12/2018 14:44
Soda bg to np. Dr Oetker
Ania 12/12/2018 19:07
Mam pytanie, mieszkam za granica I tutaj kupuje make tzw do wszystkiego (all purpose) bezglutenowa czy ona może być do pierniczków czy lepiej kupić jakiś specjalny nic do ciast?
Bezglutenowa Mama 13/12/2018 22:58
Aniu, zwykła mąka , taka "do wszystkiego" też może być :)
Aneta 10/12/2018 14:44
Dzień dobry, przymierzam się do zrobienia pierników dla syna ale przerazają mnie w dalszym ciągu zakupy, boje się że coś złego kupie i mu zaszkodze. Boje się kupic miód, sode, dżem, bo mam barierę przed wzieciem tego do koszyka , nawet jeśli nie jest wymieniony gluten tylko inne alergeny ja nie jestem przekonana. Prosze Bezglutenowa Mamo, pomóż mi, bo moje dziecko zaczyna przeżywać że tego mu nie wolno i tego bo ja sie ciągle boje. Pozdrawiam
Bezglutenowa Mama 12/12/2018 12:47
Aneto, minie jeszcze sporo czasu, zanim zakupy staną się dla Ciebie łatwiejsze. Zaufaj sobie, kupuj produkty znanych firm, czytaj etykiety - i będzie dobrze :). Miód każdy jest OK, dżem w zasadzie też, zwłaszcza te 100% owoców, soda oczyszczona - Dr Oetker, kakao Celiko itd. Trzymam kciuki, by Twój syn upiekł z Tobą fantastyczne pierniczki :)
Justyna 09/12/2018 19:41
To zamiar dżemu czy powideł dałam zmielone namoczone daktyle suszone... wyszly .. są pyszne :)
Justyna 09/12/2018 13:49
Nie mam powideł. Mam za to daktyle. Czy mogę je namoczyć i zmiksować? Czy to można uznać za powidła?
Basia 06/12/2018 13:35
Czy można użyć mieszanki Mix C Schaer zamiast Glutenexu?
Bezglutenowa Mama 07/12/2018 08:07
Basiu - jasne, Mix C będzie idealny :)
Ewa 24/11/2018 19:04
Niedługo święta - postanowiłam przetestować z myślą "no dobra, ten ostatni raz spróbuję, jak nie wyjdą - żegnam się ze smakiem pierników do odwołania". Z lekką dozą niepokoju dodawałam wszystkie składniki ("hmmm dżem, hmmm ziemniaki - dziwne, ale dodam, skoro tak jest i działa - co będę kombinować, życia nie oszukasz, nie przechytrzysz, metoda prób i błędów miała na pewno tutaj sens"). Konsystencja - "ooo wszystko się trzyma kupy, nie rozpada, nie jest przesadnie maziste i klejące - jest nadzieja". W lodówce 2 godzinki tak na wszelki wypadek, a potem chwila prawdy - "zobaczymy jak się będą wałkować - poprzednie kleiły się do wałka jak poxipol", ale pierniczki wykrojone i nie poleciały żadne niecenzuralne słowa - "oh jest ogromna nadzieja". Udało się nie spalić żadnej partii, nadeszła chwila smakowania - przeniosłam się lata wstecz, kiedy znałam jeszcze smak glutenu i domowych glutenowych pierniczków - łezka w oku "tak, to będą magiczne piernikowe święta - oh yeah" - przepis już jest w moim notesie - DZIĘKUJĘ :)
Bezglutenowa Mama 26/11/2018 15:51
Ewo, bardzo się cieszę, że przepis się sprawdził :) Wiem, jakie to uczucie, gdy udadzą się pierwsze pierniczki :). Powodzenia w dalszych eksperymentach :)
Bezglutenowa Mama 15/12/2017 20:53
Julio, zaraz poprawię w przepisie: ta skrobia jest do posypywania na stolnicy.
Julia 15/12/2017 16:38
Dzień dobry mam pytanie i mąki ziemniaczanej wsypujemy do wypieku pierniczków?
Gabriela 13/12/2017 21:37
Jak długo pierniczki mogą siedzieć. Czy one jak klasyczne pierniki stają się z czasem miękkie ?
Bezglutenowa Mama 14/12/2017 08:46
Gabrielo, my przechowujemy je w metalowej puszce 2-3 tygodnie, dłużej nigdy nie przetrwały, znikały w mig :0. Tak, one potem miękną.
Justyna 21/12/2023 23:10
Czy kiedykolwiek podczas przechowywania pierniczki pani spleśniały? Mi po półtora tygodniu trzymania w zamkniętych pojemnikach wszystkie zaczęły pokrywać się watą... Chciałam je pięknie udekorować na święta a tu nie ma do czego siadać. Co mogłam zrobić nie tak? 🤔 Wszystkie składniki dałam wg przepisu, nic od siebie nie dorzucałam
Bezglutenowa Mama 22/12/2023 11:52
Hm, trudno mi powiedzieć..... wcześniej nikt nie zgłaszał, że tak się stało .... mnie to się nigdy nie zdarzyło, raz tylko krajanka pokryła się takim nalotem po jakichś około 10 dniach Bardzo mi przykro ....
Emila 07/12/2017 13:12
Czy po ostatnich badaniach Stowarzyszenia poleca Pani gotową przyprawę do piernika z Darów Natury?
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 07/12/2017 13:28
Z Darów Natury bezpieczne są przyprawy, które są na etykiecie opisane jako BEZ GLUTENU. W ofercie tej firmy jest wiele takich przypraw - one są badane, bezpieczne.
Katarzyna 30/11/2017 16:42
Czy może być kakao Wedla? Takiego używam. Czy to błąd przy celiaki?
Bezglutenowa Mama 04/12/2017 08:16
Kasiu, sprawdź na etykiecie, czy jest ostrzeżenie o możliwej zawartości glutenu. Jeśli jest taka informacja, to produkt ten jest ryzykowny u osoby chorej na celiakię. Nie wiemy, ile tego glutenu tam jest.... Kiedyś bezglutenowe było kakao Kruger, Wawel - ale zawsze czytaj etykiety. Celiko ma też kakao oznaczone jako produkt bezglutenowy.
Magda 19/12/2016 22:34
Dziekuje za przepis. Świetne pierniczki , nie kruszą się jak i smak wyśmienity.
Renata 17/12/2016 23:32
Dziękuję, wyszły super ☺
Renata 17/12/2016 17:49
A powidła to do ciasta ,pierwszy raz robię bezglutenowe święta i się uczę
Bezglutenowa Mama 17/12/2016 21:56
Tak Renato, dodajemy je do ciasta ze wszystkimi składnikami. Powodzenia!
Paula 15/12/2016 03:12
Ugotowane ziemniaki? ... ? :)
Bezglutenowa Mama 19/12/2016 09:31
Oczywiście, ugotowane :)
Basia 14/12/2016 16:03
Cudnie :) No to się zabieram . Życz mi powodzenia .Pozdrawiam .
Bezglutenowa Mama 15/12/2016 07:52
Życzę powodzenia :)
Basia 14/12/2016 08:51
Witam :) czy nie jest za póżno na zrobienie tych pierniczków? Dzisiaj mam dzień piernikowy i musze rozwiązać swoje wszystkie dylematyL))) Pozdrawiam Basia
Bezglutenowa Mama 14/12/2016 13:07
Basiu, na pierniki nigdy nie jest za późno. Nawet w dzień Wigilii :)
Sylwia 07/12/2016 11:11
Czy masło można zastąpić masłem klarowanym? A jajko siemieniem lnianym mielonym? Jeśli tak to ile tego siemienia?
Bezglutenowa Mama 07/12/2016 11:21
Sylwio, zaraz wrzucę na blog przepis na te pierniczki w wydaniu dla alergika. Nie wiem, czy masło klarowane się sprawdzi.... Dla mojego mlecznego alergika używam margaryny wegańskiej.
Magda 06/12/2016 10:35
Dzień dobry! Mam pytanie - a co to za mąka do słodkich wypieków? Pozdrawiam!
Bezglutenowa Mama 19/12/2016 09:32
Magdo, to np. Mix C Schaer, mix per dolci Nutrifree lub koncentrat uniwersalny Glutenexu.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się