Pierniczki bezglutenowe bez mleka, na miodzie, na naturalnych i prostych składnikach, a jednocześnie puszyste, mięciutkie, jak dawniej piekły nasze babcie – mam i ja. Powiem więcej – pierniczki bezglutenowe bez mleka, za to PEŁNE, pełne miodu (który można zastąpić syropem klonowym lub syropem z agawy) i bajecznie szybkie w wykonaniu. Tym razem nie ja wymyśliłam przepis, ale chętnie go upowszechnię. Recepturę na pierniczki bezglutenowe bez mleka, na miodzie, zaczerpnęłam z fejsbuka piekarni Dr Żurek bez glutenu KLIK. Od razu uprzedzam: te pierniczki udadzą się tylko z mieszanki Przepysznej Dla Dzieci KLIK, nawet nie kombinujcie z inną. I nie jest to reklama, ale dobra rada 😁 Mieszanki naturalne Dr. Żurka są oparte na mąkach jednorodnych i błonnikach, nie zawierają zagęstników, więc wymagają zupełnie innych receptur, niż miksy. No, po tym wstępie podrzucam – dla zainteresowanych – cudowny moim zdaniem przepis na bezglutenowe pierniczki bez mleka na bezglutenowe pierniczki na miodzie, jak od babci. Upiekłam je już trzy razy i jestem zachwycona!
Przepis na bezglutenowe pierniczki bez mleka znalazłam przypadkiem na fejsbuku Dr. Żurka, gdy sprawdzałam, do kiedy w ich sklepie internetowym chlebbezglutenowy.eu/sklep są przyjmowane zamówienia na święta. Pierniczki bezglutenowe od razu wpadły mi w oko, bo na zdjęciu wyglądały tak puszyście i smakowicie. Miałam akurat w szafie mieszankę Przepyszną Dla Dzieci, wyszperałam też słoik miodu, jajka też się znalazły – no i tak mi ten przepis przypadł do gustu, że te bezglutenowe pierniczki upiekłam już trzy razy, bo dzieci ciągle wyjadały je do ostatniego okruszka…