Rodziny, które wypoczywały na wakacjach bez glutenu z Bezglutenową Mamą 2017, wzięły udział w kilku bezglutenowych warsztatach kulinarnych. Przy stołach spotkały się bezglutenowe rodziny ze wszystkich stron Polski. W programie bezglutenowych warsztatów kulinarnych znalazły się głównie dania mączne. Był więc chleb na zakwasie bezglutenowy, bezglutenowe pierogi i naleśniki, długo świeże bułki bezglutenowe, bezglutenowe pyzy drożdżowe. Mamy poznały również produkty (m. in. mąki, płatki, nasiona), których wcześniej nie używały w swoich bezglutenowych kuchniach. Dziewczyny zgodnie przyznały, że to było cenne doświadczenie.

Bułki bezglutenowe i chleb

Podczas kilku spotkań, w ramach naszych wakacyjnych bezglutenowych warsztatów kulinarnych, ogromnym powodzeniem cieszyły się wypieki chleba  bezglutenowego oraz bułek bezglutenowych. Wspólnie z mamami przygotowałyśmy najlepsze bułki bezglutenowe z mixu vitalnego ciemnego i jasnego Glutenexu, a także bułki bezglutenowe z mixu Bakels. Wybrałam właśnie te mixy, gdyż moim zdaniem najbardziej sprawdzają się w menu dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej.  Łatwo z nich przygotować pyszne, miękkie i długo świeże bułeczki bezglutenowe. Wszystkie te mixy nie zawierają skrobi pszennej bezglutenowej ani jakichkolwiek alergenów. By przygotować świeże bułeczki bezglutenowe, wystarczy do mixów dodać drożdże (suszone lub świeże), wodę i olej (sekret udanego wypieku bułek bezglutenowych znajdziesz TUTAJ). Z wyrobieniem ciasta z tych mixów poradzi sobie zwykły mikser. Uczestniczki warsztatów przekonały się, że lepienie bułek bezglutenowych nie jest wcale trudnym zadaniem, podobnie jak przygotowanie chleba bezglutenowego. Na warsztatach kulinarnych bezglutenowych przygotowałyśmy m. in. chleb na zakwasie oraz chleb gryczany z ziemniakami.  

PRZEPISY (KLIKNIJ W NAZWĘ, BY PRZEJŚĆ DO PRZEPISU)

Bułki bezglutenowe vitalne jasne Glutenex

Bułki bezglutenowe vitalne ciemne Glutenex

Wiejskie bułki bezglutenowe Bakels

Chleb na zakwasie bezglutenowy

Chleb gryczany z ziemniakami bezglutenowy

 

Bezglutenowe pierogi i naleśniki

Choć w naszych bezglutenowych warsztatach kulinarnych brały udział mamy prowadzące od wielu lat bezglutenowe kuchnie, zależało im na podszkoleniu się w daniach mącznych bezglutenowych. Dlatego w programie znalazło się kilka rodzajów pierogów bezglutenowych,  a także naleśniki bezglutenowe. Przygotowałyśmy dwa rodzaje naleśników: naleśniki gryczano-amarantusowe bez mleka i mixów i tradycyjne naleśniki bezglutenowe. W wakacyjnej kuchni bezglutenowej pełną parą działały patelnie, garnki, miksery; fruwały mąki, płatki i zdrowe nasiona. W przerwach prowadziłyśmy rozmowy o produktach bezglutenowych, o przedszkolu dla dzieci na diecie bezglutenowej, o wakacjach bez glutenu i codziennych kłopotach oraz radościach bezglutenowych rodzin. Bo tak naprawdę spotkania na bezglutenowych warsztatach kulinarnych zawsze integrują, zbliżają i jednoczą uczestników – a nie tylko uczą gotowania i pieczenia bez glutenu.

PRZEPISY:

Pierogi gryczane bezglutenowe

Pierogi bezglutenowe bez jajek

Naleśniki bezglutenowe

Naleśniki bezglutenowe gryczano – amarantusowe bez miksów

Bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze

Kilku mamom bardzo zależało na poznaniu sekretów przygotowania bezglutenowych pyz drożdżowych na parze. Ponieważ w jadłospisie turnusu dla bezglutenowych rodzin miały również wystąpić pyzy drożdżowe, warsztaty były świetną zachętą do nauki tego dania. Zawsze podkreślam, że bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze to jeden z prostszych przepisów.  Wystarczy zmieszać mix do bezglutenowych wypieków drożdżowych (mix B Schaer, czeska Jizerka, Royal Baker Balviten itp.) z jajkiem, wodą, solą, cukrem, drożdżami i wodą. Odstawiamy ciasto, formujemy pyzy, odstawiamy do wyrośnięcia i parujemy. I gotowe! Można również przygotować pyzy drożdżowe bez jajek – uczestniczki warsztatów na wakacjach bez glutenu przekonały się, że efekt jest wyśmienity.

PRZEPIS:

Pyzy drożdżowe na parze bezglutenowe

Poznanie nowych produktów

Kuchnia bezglutenowa jest pełna tajemnic, które odkrywamy praktycznie nieustannie. Każde spotkanie, każde zakupy, każda impreza w bezglutenowym gronie są okazją do nauki. Tak było również na bezglutenowych warsztatach kulinarnych podczas wakacji  bez glutenu 2017. Pracowałyśmy na produktach polskich, włoskich, czeskich i niemieckich firm bezglutenowych. Na stołach warsztatowych znalazły się różne mąki, nasiona, płatki, przekąski bezglutenowe, dodatki do pieczenia. Wszystkie uczestniczki otrzymały również upominki od Bezglutenowej Mamy – dzięki temu przetestują w swoich bezglutenowych kuchniach nieznane wcześniej produkty.

  • Często widziałam te płatki w sklepie, ale dopiero tutaj zobaczyłam , że są świetne i warto je kupować – mówiła Kasia z Łańcuta, oglądając płatki śniadaniowe Amarello.

Galeria zdjęć z bezglutenowych warsztatów kulinarnych na wakacjach

Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!