Ten przepis powstał ekspresowo w naszej kolonijnej, bezglutenowej kuchni. Potrzebna była porcja bezglutenowych pierogów bez jajek. Nieoceniona Grażynka zaparzyła gorącą wodę porcję mąki gryczanej i szybko zagniotła ciasto. Po kwadransie bezglutenowe gryczane pierogi z mięsem już leżały na talerzu.

4 lipca kolonia 2016 (28)Składniki na około 20 pierogów:

  • 300 g bezglutenowej mąki gryczanej  
  • szczypta soli;
  • niepełna szklanka bardzo gorącej (ale nie wrzącej) wody;
  • skrobia ziemniaczana lub kukurydziana do obsypania stolnicy;
  • dowolny farsz, np. mięsny, serowy, ruski;
  • do okraszenia bezglutenowy boczek wędzony sałatkowy Kaminiarz;

 

4 lipca 2016 dodatkowe (2)Grażyna wlała wodę do mąki z solą i energicznie mieszała ciasto drewnianą łyżką. Wlewała wodę, dopóki mąka przestała ją chłonąć. Czasem wystarczy więc niepełna szklanka wody, a czasem trochę więcej (każda mąka ma inną wilgotność, stąd ewentualne różnice w proporcjach wody).

Po chwili mieszania powstało jednolite ciasto, o lekko ciągnącej konsystencji. Jeszcze ciepłe ciasto Grażyna rozwałkowała na stolnicy obsypanej bezglutenową mąką (letnie i zimne ciasto klei się do stolnicy i trudno je rozwałkować). Wycinała kółka, nakładała farsz i zlepiała brzegi pierogów. Gotowałyśmy je we wrzątku z solą i wodą – do wypłynięcia na powierzchnię. Serwowałyśmy je na stole dla bezglutenowych alergików – oprószone podsmażonym boczkiem zeszły wszystkie w mig.

  • Gdy trzeba wyrobić większą ilość bezglutenowego ciasta zaparzonego, najlepiej je mieszać w kąpieli wodnej – doradza Grażyna Żmudzin, współautorka kulinarnej uczty na naszej bezglutenowej kolonii z Bezglutenową Mamą we Wieleniu.

Zapewniam, że gryczane pierogi bezglutenowe z zaparzanego ciasta smakują fenomenalnie – moim zdaniem niczym nie różnią się od pierogów przygotowanych tradycyjnie.

Bezglutenowe kolonie z Bezglutenową Mamą odbywają się od 2016 r.

Zobacz FILMIK, jak Bezglutenowa Mama lepi pierogi

Przeczytaj poradnik Jak ulepić pierwsze pierogi bezglutenowe na Wigilię i nie tylko

Zobacz, jak ulepić pierogi bezglutenowe

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-12-27T20:13:38+00:0012 lipca 2016|

    25 komentarzy

    1. Michalina_MiejskoWiejsko 8 września 2016 w 10:55 - Odpowiedz

      Super przepis na ciasto z mąki gryczanej 🙂 Muszę wypróbować!

      • admin 11 września 2016 w 22:04 - Odpowiedz

        Są naprawdę bardzo smaczne.

      • Jolka 23 grudnia 2019 w 21:36 - Odpowiedz

        super ale szkoda że nie podano ile tej oliwy??