Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Rzadko zdarza się bezglutenowy chleb, który ma elastyczne kromki, jest miękki i tak bardzo przypomina glutenowe pieczywo.

Ale zapewniam: na zdjęciu jest własnie kromka bezglutenowego chleba, którą można wyginać, odginać, ściskać i co tylko komu przyjdzie do głowy. I ta kromka się nie złamie… Jest pyszna, pachnąca i wygląda jak glutenowa.

 

 

chleb Bakels Bodzia a (5)Dzieciom i dorosłym, którzy z dnia na dzień muszą przejść na dietę bezglutenową, zazwyczaj najtrudniej polubić bezglutenowy chleb. Łamiący się i kruszący, delikatny, o specyficznym smaku i zapachu. Jestem na diecie bezglutenowej od 36 lat, ale dopiero niedawno odkryłam chleb, który smakuje, pachnie i wygląda jak glutenowy bochenek.  Trzeba go samemu upiec, ale to bajczenie proste.

 

Żadna bezglutenowa mama, dbająca o zdrową dietę swoich dzieci, nie może wyjść z wprawy w pieczeniu bezglutenowych bułek i chlebów. Dlaczego? Bo musi je piec niemal codziennie… Tak jest przynajmniej w naszym bezglutenowym domu, gdzie i glutenowy Daniel chętnie sięga po nasze pieczywo. Piekę zatem dużo i często. Piekę bezglutenowe chleby na zakwasie, chleby z mixów i z naturalnych mak, chleby z dodatkiem warzyw, chleby na sodzie i proszku do pieczenia.

Przyznam szczerze, że najbardziej zbliżony smakiem do glutenowego chleba jest chleb z mieszanki Bakels. Nie jest tani: około 12 zł za 300 g mąki na jeden bochenek chleba lub 6-7 bułek. Ale zachwyca i dlatego jest wart, by raz po raz włączyć go do bezglutenowej diety dzieci. Nawet, jeśli jego skład nie jest totalnie naturalny – jak to we wszystkich mixach bywa. Bakels oferuje trzy rodzaje mixów na chleb: biały, z ziarnami oraz Artisan. W mojej ocenie najdoskonalszy jest Bakels Artisan, ale nasze dzieci uwielbiają wszystkie chleby z tych mieszanek.

 

PS Nie mam umowy z firmą Bakels na promocję jej produktów. Opisuje to, co sama znajduję i uważam za warte opisania.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:05:03+00:0021 lutego 2016|

    12 komentarzy

    1. magda 25 lutego 2016 w 18:26 - Odpowiedz

      Z tej mąki piekłam 2razy bulki wyrosły śliczne a po upieczeniu opadły. Dlaczego ???? próbowałam wystudzić w piekarniku i lekko cieple wyjąć niestety tez opadły chodź smak ich byl super

      • Bezglutenowa Mama 25 lutego 2016 w 21:31 - Odpowiedz

        Może zbyt krótko piekłaś? Z moich doświadczeń wynika, że Bakelsa trzeba trzymać w piekarniku do momentu, aż skórka się porządnie przyrumieni. Nie można chleba ani bułek piec w żadnych formach – bo wtedy wypiek opada.

    2. Dorota 20 marca 2016 w 20:16 - Odpowiedz

      Mi również chlebek dziś opadł po upieczeniu. Piekłam 30 minut tak jak w przepisie. Nie wiem co mogło być nie tak bo ciasto wyrosło idealnie i upieklo się również dość dobrze. Po wyjęciu zaraz zaczął opadać.

      • admin 21 marca 2016 w 21:46 - Odpowiedz

        A gdzie go odparowywałaś? Na drewnianej deseczce, na formie czy na kratce? Piekłaś go w formie czy uformowałaś bochen na dużej blasze? Jakich użyłaś drożdży? Czy dałaś chłodną wodę i mieszałaś ciasto 4-5 minut? Te wszystkie elementy mogą mieć znaczenie. Upiekłam już z 15 bochenków tego chleba i opadł mi tylko raz – gdy go upiekłam w foremce…

        • Anna 13 stycznia 2019 w 21:53 - Odpowiedz

          Mam pytanie…jako że zostałam mamą małego bezglutenowca (celiakia ) upiekłam 3 chleby i 2 partie bułeczek. Wypieki nieudane, ale nie zrażam się i biorę się dalej do pracy. Zaznaczę że piekę tradycyjnie w piekarniku i nie mam nic prócz ręcznego miksera. W czym najlepiej pozostawić i gdzie cisto do wyrośnięcia i jak potem przełożyć go na blachę do piekarnika? Czy blachę mogę wyłożyć papierem do pieczenia? Dodaje zawsze letnia wodę, lekko ciepławą, ale używam drożdży suchych. Czy ma znaczenie dobór drożdży? Czy po wyjęciu z piekarnika można chleb studzić na bambusowej desce? Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc. Marze, aby chociaż jedne wypiek wyszedł mi. Zaznaczę, że przy moich poprzednich próbach chleby były praktycznie bez smaku, nie słone a lekko słodkawe. Były okropne 🙁

    3. Anna 25 marca 2018 w 13:18 - Odpowiedz

      Opadły?? A można tu jakoś wkleić zdjęcie? Bo moje opadnięcie to po prostu arcy klęska:)

      • Bezglutenowa Mama 25 marca 2018 w 18:36 - Odpowiedz

        Zdjęcie możesz wlepić na FB, na profilu Bezglutenowej Mamy. Podkreślam, że ogromne znaczenie ma wyjęcie chleba i studzenie go.

    4. Lidia 17 czerwca 2018 w 08:55 - Odpowiedz

      Ja piekę chleb z mieszanki Grano. Nigdy mi nie upadł. Do tego skład mieszanki nie powala chemią typu E w porównaniu z w/w.
      Do wyboru mam jasby i razowy. Oba dobre w smaku. Zauważyłam że nim popularniejsza firma zagraniczna tym więcej chemi. Grano jedt firmą polską z Kalisza

      • Bezglutenowa Mama 7 listopada 2018 w 13:29 - Odpowiedz

        Znam mieszanki Grano, słyszałam o nich wiele dobrego od użytkowników 🙂

    5. Kasia 2 listopada 2018 w 10:27 - Odpowiedz

      A próbowałyście chleba od Bio piekarza? Ma duży wybór świeżych chlebków bezglutenowych i są naprawdę pyszne. Raz na dwa tygodnie Piekarz robi wysyłkę więc można zamówić sobie zapas i zamrozić. W porównaniu z Scharem czy Belvitą …. no nie ma porównania….

      • Bezglutenowa Mama 7 listopada 2018 w 13:30 - Odpowiedz

        Tak, BIO Piekarz ma interesujące wypieki, z bardzo dobrych mąk. Te chlebki jednak nie zadowolą dzieci, za to dla dorosłych są wyśmienite.

    Zostaw komentarz