Chcecie upiec bezglutenowy chleb, który ma apetyczne kromki, jest miękki, nie kruszy się i bardzo przypomina glutenowe pieczywo?  Zapewniam: najlepszy chleb bezglutenowy istnieje, choć co innego oznacza dla dzieci z celiakią, a co innego dla dorosłych na diecie bezglutenowej 🙂 . Ale jest pewien wypiek, który przetestowałam na obu grupach wiekowych, podczas wakacji dla rodzin bezglutenowych w Moich Tatrach. Wszyscy orzekli zgodnie, że to najlepszy chleb bezglutenowy na świecie, a to nie lada komplement. Niewtajemniczonym dopowiem, że dzieciom i dorosłym, którzy z dnia na dzień muszą przejść na dietę bezglutenową, zazwyczaj najtrudniej polubić bezglutenowy chleb. Łamiący się i kruszący, o specyficznym smaku i zapachu. Jestem na diecie bezglutenowej od 40 lat, ale dopiero niedawno odkryłam zdrowy chleb bezglutenowy z niecodziennym dodatkiem który smakuje, pachnie i wygląda jak glutenowy bochenek z rzemieślniczej piekarni. Trzeba go tylko samemu upiec, ale to bajczenie proste. 

Składniki na najlepszy chleb bezglutenowy

  • 500 g mieszanki bezglutenowej
    Mix Bread – Mix B Dr. Schär KLIK
  • 190 g bezglutenowego pesto alla genovese
  •  21 g świeżych drożdży
    lub 7 g suszonych bezglutenowych
  • około 360 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • opcjonalnie pestki dyni lub bezglutenowe płatki owsiane
    do dekoracji

Jak przygotować najlepszy chleb bezglutenowy

  • Tortownicę lub formę keksową (wymiary 35 x 12 cm) wyłóż papierem do pieczenia
  • Mieszankę wymieszaj z suchymi drożdżami
  • Jeśli użyjesz świeżych drożdży, wymieszaj je z łyżką mixu, z łyżeczką cukru i 4 łyżkami wody
  • Gdy po 5-20 minutach rozczyn napęcznieje, dodaj go do mąki i wymieszaj
  • Dodaj sól i pesto i stopniowo wlewając wodę, wyrabiaj ciasto mikserem (haki) przez około 5 minut. Pod koniec miksowania dodaj oliwę
  • Ciasto na najlepszy chleb bezglutenowy ma być elastyczne, ale gęst
  • Przełóż je do formy (do połowy jej wysokości) i mokrą łyżką wygładź powierzchnię. Posmaruj wierz olejem i przykryj formę folią spożywczą lub mokrą ściereczką.
  • Ciasto ma wyrastać w ciepłym miejscu (przy kaloryferze lub w nasłonecznionym miejscu) przez 40-60 minut, ma niema podwoić objętość, ale nie może wystawać z formy
  • Piekarnik nastaw na 200 stopni C. Na dolną blachę wlej szklankę wody, by nawilżyła powietrze w gorącym piecu
  • Wstaw formę i piecz najlepszy chleb bezglutenowy przez około 50 minut – do suchego patyczka
  • Wyłącz piekarnik i uchyl drzwi, ale jeszcze przez 10 minut nie wyjmuj chleba

Niegdyś najlepszy chleb bezglutenowy był inny ….

Jeszcze do  niedawna mianem najlepszego chleba bezglutenowego określałam chleb z angielskich mieszanek  Bakels. Przyznam szczerze, że był najbardziej zbliżony smakiem, zapachem i wyglądem do glutenowego chleba.

Nie był tani: około 12 zł za 300 g mąki na jeden bochenek chleba lub 6-7 bułek. Ale zachwycał (!) i dlatego był wart, by raz po raz włączyć go do bezglutenowej diety dzieci i dorosłych z celiakią. Nawet, jeśli jego skład nie jest totalnie naturalny – jak to we wszystkich mixach bywa. Bakels oferuje trzy rodzaje mixów na chleb: biały, z ziarnami oraz Artisan. W mojej ocenie najdoskonalszy jest Bakels Artisan, ale nasze dzieci uwielbiają wszystkie chleby z tych mieszanek. Niestety – w 2018 r. polski przedstawiciel marki Bakels zaczął wycofywać bezglutenowe mieszanki z rynku. Obecnie (lato 2019 r.) oferuje je tylko sezonowo sklep: bezglutenowyswiat.pl KLIK – w cenie 8-9 zł.

To własnie ten chleb bezglutenowy miał tak elastyczne kromki, że można je było zginać jak glutenowe pajdy 🙂 . Coś, czego nie da się osiągnąć w przypadku innych wypieków bezglutenowych. 

Najlepszy chleb bezglutenowy to domowy chleb 🙂

Niezależnie od wszelkich opinii, po latach doświadczeń w swojej kuchni i na warsztatach kulinarnych czy koloniach z dietą bezglutenową wiem jedno: najlepszy chleb bezglutenowy to ten domowy. Upieczony z dobranych przez siebie składników, z miłością matki, męża czy żony 🙂 , w domowym piekarniku. I nie jest ważne, czy kromki będą się tak pięknie wyginać, jak w chlebie z mixów Bakels (na zdjęciu), czy będą kwadratowe, zielone lub białe albo czerwone. Po prostu: domowy chleb bezglutenowy jest najlepszy na świecie.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-08-31T13:06:38+00:0021 lutego 2016|

    12 komentarzy

    1. magda 25 lutego 2016 w 18:26 - Odpowiedz

      Z tej mąki piekłam 2razy bulki wyrosły śliczne a po upieczeniu opadły. Dlaczego ???? próbowałam wystudzić w piekarniku i lekko cieple wyjąć niestety tez opadły chodź smak ich byl super