Wiele razy pisałam o tym, że bezglutenowe pieczywo na zakwasie, bez drożdży i zbędnej skrobi, jest najlepszym pokarmem dla bezglutenowych dzieci i dorosłych. Chleby na zakwasie pomagają bowiem odbudować korzystną florę bakteryjną przewodu pokarmowego. Zamiast więc łykać probiotyki, jedzmy zdrowy chleb z własnego piekarnika.

Dziś proponuję jasny chleb na zakwasie (ze zdrowych mąk i nasion), o delikatnym smaku i zapachu, a więc łatwiejszy do zaakceptowania przez dzieci na diecie bezglutenowej.

 

BmixSkładniki:

– 180 g bezglutenowej mąki do pieczenia chleba (*);
– w sumie około 150 g bezglutenowych nasion i ziaren: (słonecznik bez śladowych ilości glutenu, siemię lniane bez śladowych ilości glutenu, nasiona Chia (maksymalnie 30 g) bezglutenowe płatki owsiane, sezam bez śladowych ilości glutenu);
– porcja bezglutenowego ciasta z zakwasem pozostawionego z poprzedniego wypieku – PRZEPIS TUTAJ;
– 1,5-2 łyżeczki soli;
– około 2-3 szklanki mocno gazowanej wody Żywiec (ilość wody dozuje się w zależności od potrzeb, by uzyskać gęste, ale elastyczne ciasto);

Forma keksowa o wymiarach około 30 cm długości;

 
 
 
 
amarelllo (3)Dwie godziny wcześniej wyjęłam z lodówki słoiczek z ciastem na zakwasie. Mąki, płatki, pestki, ziarna i sól wymieszałam w misce, następnie dodałam 3 łyżki ciasta z zakwasem i dolewałam wodę. Mieszałam dużą drewnianą łyżką, a potem ręką, by uzyskać jednolite, gęste ciasto. W czasie mieszania dłońmi ciasto ma uzyskać konsystencję budyniu: ma być nie zbite i nie płynne.
 
 
 
denverCiasto musi mieć elastyczną konsystencję i odpowiednią ilość wody, by mogły ją wchłonąć nasiona chia.  Trzy łyżki wyrobionego ciasta przełożyłam do słoiczka i wstawiłam do lodówki  – do przygotowania kolejnego chleba za kilka dni. Dużą formę keksową wyłożyłam papierem do pieczenia. Ułożyłam w formie ciasto i mokrą łyżką wygładziłam powierzchnię.

Przykryłam formę mokrą ściereczką i odstawiłam na 10-12 godzin do wyrośnięcia. Kilkakrotnie skrapiałam ściereczkę wodę, by zbytnio nie wyschła powierzchnia ciasta. Chleb urośnie o około 1-2 cm, a jego powierzchnia zaokrągli się nieco (dzięki dodatkowi Mix-u B).

Piekarnik nagrzałam na 200 stopni C. Wstawiłam naczynie żaroodporne z wrzątkiem, by woda nawilżała powietrze. Posmarowałam chleb rozkłóconym jajkiem i posypałam makiem.  Formę wstawiłam na godzinę do piekarnika. Upieczony chleb wyjęłam z formy i zostawiłam na metalowej kratce, by ostygł i odparował. Chleb można kroić dopiero, gdy zupełnie wystygnie.

 

zakwasowy bialy (1)Ten chleb na zakwasie różni się od moich poprzednich wypieków kolorem oraz smakiem. Nie wyczuwa się w nim kwaskowej nuty, tak charakterystycznej dla chlebów na zakwasie. Jest bardzo łagodny w smaku, a jednocześnie – dzięki zawartości wartościowych mąk i nasion – zdrowy, odżywczy i sycący.

Najlepiej przechowywać go na stole, owiniętego w bawełnianą ściereczkę. Nie wysycha tak łatwo, jak skrobiowe chleby – pozostaje idealny nawet przez tydzień. Zazwyczaj połowę chleba kroję na kromki i mrożę.

 

(*) Użyłam Mix B Schaer;

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-11-03T12:05:06+00:0017 kwietnia 2016|

    11 komentarzy

    1. ewa 20 kwietnia 2016 w 21:49 - Odpowiedz

      Twój blog to dla mnie skarbnica przepisów i informacji. Dopiero uczę się pięć pieczywo bez glutenowe i wogóle poruszać się w tym temacie. Proszę o informację czy rezygnując z nasion i płatków przy pieczeniu chleba powinnam je czymś zastąpić czy ich brak znacząco wpłynie na jakość chleba oczywiście poza wartościami odżywczymi? Pytam bo mój synek nie chce nic zjeść co ma wsrodku ziarna czy cokolwiek . Będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawim.

      • Bezglutenowa Mama 21 kwietnia 2016 w 08:22 - Odpowiedz

        Ewo, oczywiście można zrezygnować z ziaren, ale zostawiłabym płatki owsiane – one są niewyczuwalne w chlebie. Odpowiednio musisz zmniejszyć ilość wody, przynajmniej o pół szklanki. Ważne, byś uzyskała konsystencję gęstego, ale plastycznego ciasta. Powodzenia! Mój Antek też długi czas nie cierpiał ziaren, ale od niedawna zaczął je tolerować.

        • ewa 21 kwietnia 2016 w 10:47 - Odpowiedz

          Dziękuję bardzo. Będziemy próbować może z czasem i u nas ziarna przejdą :). Pozdrawiam