Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Oto bułeczki i rogale, które w naszym domu zasłużyły na miano „wiejskich”, a to najwyższa nota. Otóż glutenowy Daniel jada z uwielbieniem wiejskie bułeczki z Lidla, a te, które upiekłam dziś rano, jego zdaniem smakują identycznie. Dzieci potwierdziły, że pachną tak samo bosko. Przygotowanie tych bułek jest bajecznie proste i szybkie. Zapewniam: te bezglutenowe bułki zawsze się udają. Zawsze. Zużyłam ponad 10 opakowań i nie zmarnowałam ani grama mąki :).

 

 

chleb angielski Bakels (2)Składniki:

  • dowolna mąka bezglutenowa Bakels (300 g);
  • opakowanie suszonych drożdży bez śladowych ilości glutenu;
  • 300 ml chłodnej wody;
  • 1,5 łyżki oliwy;
  • do posypania: mak, bezglutenowe płatki owsiane (Provena, Amarello, Glutenex);

 

angielskie rosnaMąkę wsypałam do miski i wymieszałam z drożdżami. Dolewając stopniowo wodę mieszałam składniki robotem (można ręcznie) przez 4-5 minut. Pod koniec dodałam oliwę. Z gęstego ciasta uformowałam 7 bułeczek i rogali średniej wielkości.

Układałam je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając odstępy. Bułki przykryłam folią spożywczą. Piekarnik ustawiłam na 220 stopni C.

 

 

 

Gdy po około 25 minutach bułeczki podwoiły objętość, obsypałam je ziarnami, lekko oprószyłam mąką. Blachę wstawiłam do piekarnika na około 25-30 minut. Powinny się dobrze zrumienić. Studziłam na metalowej kratce. Rozkroiłam, gdy ostygły.  Zapach świeżego pieczywa ściągnął do kuchni wszystkich domowników. Panowie zgodnie orzekli, że te bułki z mąki Bakels wyglądają i smakują jak glutenowe wiejskie z Lidla.

 

angielskie rogale (2)Dzieci zajadały je na sucho i z masłem, aż im się uszy trzęsły. Do szkoły dostały bułeczki z szynką. Śniadaniówki wróciły puste….

  • Środek bułki pachnie trochę bezglutenowo, ale z zewnątrz totalnie glutenowo! – podsumował Antek, wdychając upajający zapach bezglutenowych bułeczek Bakels.

Przyznam, że mąki bezglutenowe Bakels (trzy rodzaje) nie należą do najtańszych.

 

Za opakowanie 300 g trzeba zapłacić około 12 zł w sklepie internetowym lub w sieci glutenowych piekarni Gierczak w regionie leszczyńskim. Ale z drugiej strony za 13 zł (mąka plus drożdże) otrzymujemy 7 świetnych, świeżych bezglutenowych bułeczek. Tyle samo kosztują włoskie, gotowe bułeczki pakowane np. po 4 sztuki.

Skład bezglutenowego Bakelsa jest dość długi, ale wcale nie mega chemiczny, więc można bezpiecznie piec i zjadać to pieczywo. Zaletą mąk Bakels jest także to, że bezglutenowe chleby, bagietki, bułki czy rogale ZAWSZE SIĘ UDAJĄ.  Zużyłam już w sumie z 10 opakowań i za każdym razem sukces! Te bułeczki z uwagi na cenę trudno włączyć do codziennego jadłospisu, ale z pewnością sprawdzą się w diecie bezglutenowych dzieci dopiero rozpoczynających przygodę z żywnością gluten-free. Będą też świetnym urozmaiceniem menu i niespodzianką dla wszystkich osób z celiakią i na diecie bezglutenowej.

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:05:12+00:0013 stycznia 2016|

    16 komentarzy

    1. adziaa_o 14 stycznia 2016 w 07:46 - Odpowiedz

      Czy owe bułki wyjdą z innej mąki bezgluenowej? Przepis genialny! 🙂

    2. Anka 14 stycznia 2016 w 09:31 - Odpowiedz

      No wlasnie Marto….jakiej innej mąki uzyc?

      • Bezglutenowa Mama 14 stycznia 2016 w 09:35 - Odpowiedz

        Do tego przepisu musi być ta mąka – Bakels gluten free. Wszelkie inne bułki bezglutenowe piekę z dowolnej mąki chlebowej bezglutenowej: Nutri Free, Schaer, Glutenex, Jizerske Pekarny – przykładowe przepisy są w komentarzach wyżej;

        • adziaa_o 14 stycznia 2016 w 19:11 - Odpowiedz

          Upiekłam! Ale z mąki Schaer MIX B! Wyszły przepyszne! 🙂

          • Bezglutenowa Mama 14 stycznia 2016 w 22:51 - Odpowiedz

            Super, bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Mix B ma w składzie sól, podobnie jak Bakels. W naszej ocenie jednak buły czy chleb na Bakelsie są najbardziej zbliżone do glutenowych, a te z mixu B są jednak bardziej „bezglutenowe” w smaku. Najważniejsze jednak, że smakowało 🙂

    3. Sylwia 28 stycznia 2016 w 11:32 - Odpowiedz

      Czy orientuje się Pani czy takie bezglutenowe miksy można używać w wypiekaczach do chleba? Poważnie zastanawiam się nad kupnem takiego wypiekacza, bo ceny gotowych chlebów powalają 🙁

      • Bezglutenowa Mama 29 stycznia 2016 w 09:23 - Odpowiedz

        Miałam wypiekacz i oddałam darmo znajomym. Źle mi się na nim pracowało, nie byłam zadowolona z efektów. Chleb z piekarnika jest natomiast znakomity.

    4. Angelika 28 stycznia 2016 w 22:47 - Odpowiedz

      Jednak NIE ZAWSZE się udają! Bułki wyszły jak kamienie, wcale nie urosly, a w środku były surowe, chociaż zrobiłam wszystko zgodni