Bezglutenowe warsztaty kulinarne to już tradycja różnych imprez z Bezglutenową Mamą. Warsztaty odbywają się na koloniach, na wakacjach z rodzinami, podczas szkoleń, targów, festynów, a czasem są organizowane niezależnie, dla dużej grupy uczestników. Prowadzę również indywidulane warsztaty w domach osób na diecie bezglutenowej. W programie bezglutenowych warsztatów kulinarnych znajdują się głównie dania mączne: chleb bezglutenowy na zakwasie, bezglutenowe pierogi i naleśniki, długo świeże bułki bezglutenowe, bezglutenowe pyzy drożdżowe. Podczas warsztatów uczestnicy poznają również mało znane produkty (m. in. mąki, płatki, nasiona), których wcześniej nie używały w swoich bezglutenowych kuchniach. W czasie zajęć przemycam również wiedzę o zdrowej diecie bezglutenowej, o wartościach odżywczych różnych potraw, o bilansowaniu diety, o żywieniu dzieci czy seniorów z celiakią. Dlatego moje bezglutenowe warsztaty kulinarne cieszą się zawsze ogromnym zainteresowaniem, tym bardziej, że niemal zawsze są bezpłatne.
Podczas kilku spotkań, m.in. w ramach naszych wakacyjnych bezglutenowych warsztatów kulinarnych, ogromnym powodzeniem cieszyły się wypieki chleba bezglutenowego oraz bułek bezglutenowych. Wspólnie z mamami przygotowałyśmy najlepsze bułki bezglutenowe z mixu vitalnego ciemnego i jasnego Glutenexu, a także bułki bezglutenowe z Miks for Bread marki Balviten. Wybrałam właśnie te mixy, gdyż moim zdaniem najbardziej sprawdzają się w menu dzieci i dorosłych na diecie bezglutenowej. Łatwo z nich przygotować pyszne, miękkie i długo świeże bułeczki bezglutenowe. Wszystkie te mixy nie zawierają skrobi pszennej bezglutenowej ani jakichkolwiek alergenów. By przygotować świeże bułeczki bezglutenowe, wystarczy do mixów dodać drożdże (suszone lub świeże), wodę i olej (sekret udanego wypieku bułek bezglutenowych znajdziesz TUTAJ). Z wyrobieniem ciasta z tych mixów poradzi sobie zwykły mikser z hakami. Uczestniczki warsztatów przekonały się, że lepienie bułek bezglutenowych nie jest wcale trudnym zadaniem, podobnie jak przygotowanie chleba bezglutenowego. Na warsztatach kulinarnych bezglutenowych przygotowałyśmy m. in. chleb na zakwasie oraz chleb gryczany z ziemniakami.
PRZEPISY (KLIKNIJ W NAZWĘ, BY PRZEJŚĆ DO PRZEPISU)
Bułki bezglutenowe vitalne jasne Glutenex
Bułki bezglutenowe vitalne ciemne Glutenex
Wiejskie bułki bezglutenowe Bakels
Chleb na zakwasie bezglutenowy
Chleb gryczany z ziemniakami bezglutenowy
Choć w naszych bezglutenowych warsztatach kulinarnych brały udział mamy prowadzące od wielu lat bezglutenowe kuchnie, zależało im na podszkoleniu się w daniach mącznych bezglutenowych. Dlatego w programie znalazło się kilka rodzajów pierogów bezglutenowych, a także naleśniki bezglutenowe. Przygotowałyśmy dwa rodzaje naleśników: naleśniki gryczano-amarantusowe bez mleka i mixów i tradycyjne naleśniki bezglutenowe. W wakacyjnej kuchni bezglutenowej pełną parą działały patelnie, garnki, miksery; fruwały mąki, płatki i zdrowe nasiona. W przerwach prowadziłyśmy rozmowy o produktach bezglutenowych, o przedszkolu dla dzieci na diecie bezglutenowej, o wakacjach bez glutenu i codziennych kłopotach oraz radościach bezglutenowych rodzin. Bo tak naprawdę spotkania na bezglutenowych warsztatach kulinarnych zawsze integrują, zbliżają i jednoczą uczestników – a nie tylko uczą gotowania i pieczenia bez glutenu.
PRZEPISY:
Wielu mamom bardzo zależy na poznaniu sekretów przygotowania bezglutenowych pyz drożdżowych na parze. Zawsze podkreślam, że bezglutenowe pyzy drożdżowe na parze to jeden z prostszych przepisów. Wystarczy zmieszać mix do bezglutenowych wypieków drożdżowych (mix B Balviten lub Dr. Schär) z jajkiem, wodą, solą, cukrem, drożdżami i wodą. Odstawiamy ciasto, formujemy pyzy, odstawiamy do wyrośnięcia i parujemy. I gotowe! Można również przygotować pyzy drożdżowe bez jajek – uczestniczki bezglutenowych warsztatów kulinarnych na wakacjach (m. in. w pensjonacie Moje Tatry) przekonały się, że efekt jest wyśmienity.
PRZEPIS:
Kuchnia bezglutenowa jest pełna tajemnic, które odkrywamy praktycznie nieustannie. Każde spotkanie, każde zakupy, każda impreza w bezglutenowym gronie są okazją do nauki. Tak jest na bezglutenowych warsztatach kulinarnych podczas kursów, kolonii, turnusów rodzinnych, targów czy festynów. Pracujemy głównie na produktach polskich, włoskich, czeskich i niemieckich firm bezglutenowych. Na stołach warsztatowych znajdują się różne mąki, nasiona, płatki, przekąski bezglutenowe, dodatki do pieczenia. Wszystkie uczestniczki otrzymują zazwyczaj upominki od Bezglutenowej Mamy – dzięki temu przetestują w swoich bezglutenowych kuchniach nieznane wcześniej produkty.
KOMENTARZE