Ten prosty i szybki placek z owocami bezglutenowy powstał w mojej kuchni, ale przepis pochodzi od mojej Mamy. Zapewniam, że uda się każdemu z Was. Moja Mama piekła go odkąd pamiętam, choć oczywiście w wersji glutenowej (w latach 80-tych mąki bezglutenowe były w Polsce niedostępne). Pojawiał się na święta, niedziele, imieniny czy rodzinne spotkania – to była ikona Jej kuchni, arcydzieło doceniane już przez 3 pokolenia. Najczęściej Mama przygotowywała go ze śliwkami, i zawsze, ale to zawsze, używała Masła Roślinnego (to był nieodłączny składnik wszystkich ciast, które piekła Mama). W dzieciństwie nie mogłam jeść tego ciasta (chyba, że w czasie licznych prowokacji glutenem),  ale teraz, gdy ocalam od zapomnienia przepisy mojej Mamy, po prostu zamieniłam składniki. Tak powstał placek z owocami bezglutenowy – smak mojego dzieciństwa, słodka pamiątka po Mamie, która w tym roku od nas odeszła. Zachęcam, abyście w swojej kuchni upiekli własnie ten placek z owocami bezglutenowy – to jeden z najprostszych przepisów na moim bezglutenowym blogu.

Składniki (na blachę o wymiarach około 20 x 30 cm)

  • 250 g uniwersalnej mąki bezglutenowej
    lub: 100 g mąki owsianej, 100 g ryżowej i 50 g ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    bezglutenowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 250 g Masła Roślinnego
    miękkiego
  • opcjonalnie cukier waniliowy
    bezglutenowy
  • dowolne owoce: np. 4 jabłka
    lub 2 puszki brzoskwiń w syropie

Sposób przygotowania

Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na ósemki. Jeśli chcesz użyć brzoskwiń, dokładnie je odsącz z syropu. Jeśli zdecydujesz się na śliwki, tylko je umyj i wyjmij pestki. Piekarnik nastaw na 180 stopni C. Formę wyłóż papierem do pieczenia. W misce umieść wszystkie składniki: mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (jeśli używasz mąk naturalnych, zmieszaj je wcześniej), jajka, cukier, masło roślinne, cukier waniliowy. Ciasto na najprostszy placek z owocami bezglutenowy wyrabiaj przez około 5 minut – aż nabierze lekkiej puszystości. Przełóż je do formy i udekoruj owocami. Jeśli chcesz użyć brzoskwiń, każdą połówkę zanurz w miseczce z mąką bezglutenową i dopiero układaj na cieście. Formę wstaw do piekarnika na 40-60 minut. Piecz do suchego patyczka. Gdy ostygnie, udekoruj lukrem lub posyp cukrem pudrem.

 

Placek z owocami bezglutenowy – na każdą okazję

Tak się złożyło, że dopiero po odejściu Mamy skrupulatniej odtwarzam Jej przepisy. Wydobywam je z pamięci oraz od moich czterech sióstr. Każda pamięta inny przepis, inny rarytas z kuchni naszej Mamy…

Ten placek z owocami bezglutenowy upiekłam po raz pierwszy w życiu kilka dni temu. I uwierzcie: oczarował moich domowników, glutenowych przyjaciół oraz kolegów Zosi i Antka. Mój bezglutenowy placek nieco przypomina biszkopt: ma puszystą i lekką konsystencję, a owoce dodają mu smaku, zapachu, wilgotności i apetycznego wyglądu. Placek dobrze się przechowuje – nawet 3-4 dni i wcale nie wysycha tak, jak większość bezglutenowych wypieków. Jeśli użyjecie brzoskwiń lub innych mokrych owoców, placek nie wyrośnie tak bardzo, jak w przypadku np.  jabłek. Ale ciągle będzie pysznym plackiem bezglutenowym z owocami. Zachęcam, by i w Waszych bezglutenowych czy glutenowych domach pojawiał się jak najczęściej. Jest prosty i szybki w wykonaniu, a przede wszystkim bardzo, bardzo smaczny. Bo skoro jedzą go z apetytem dzieci (które w tych czasach pełnych batoników i wafelków raczej nie przepadają za domowymi ciastami), to już jest coś.

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:46+00:0018 września 2017|

    9 komentarzy

    1. Gosia 18 września 2017 w 12:28 - Odpowiedz

      Zamiast maki uniwersalnej jakie mogę wymieszać ??? Nie lubię mąk uniwersalnych 🙁

      • Bezglutenowa Mama 18 września 2017 w 22:17 - Odpowiedz

        Właśnie zrobiłam próbę: 100 g ryżowej, 100 g wsianej i 50 g skrobi ziemniaczanej. Ciasto było kaszkowate, piecze się już niemal godzinę, ale wygląda na to, że będzie OK. Dam znać 🙂

    2. magda 18 września 2017 w 17:50 - Odpowiedz

      Dobre pytanie.co zamiast mąki uniwersalnej?

      • Bezglutenowa Mama 27 września 2017 w 08:25 - Odpowiedz

        W składnikach są już podane proporcje na mąki naturalne zamiast mixu. Placek wyszedł super.

    3. Ania 18 września 2017 w 21:54 - Odpowiedz

      Na jaką blaszkę (wymiary) są podane składniki na ciasto?

      • Bezglutenowa Mama 27 września 2017 w 08:26 - Odpowiedz

        Jest podane przy składnikach, 20×30 cm.

    4. Bezglutenowa Mama 18 września 2017 w 22:18 - Odpowiedz

      Właśnie zrobiłam próbę: 100 g ryżowej, 100 g wsianej i 50 g skrobi ziemniaczanej. Ciasto było kaszkowate, piecze się już niemal godzinę, ale wygląda na to, że będzie OK. Dam znać 🙂

      • lubiedobrerzczy 26 września 2017 w 23:46 - Odpowiedz

        Czekam 🙂 …Dam znać …
        i cisza.
        Ciekawa jestem co wyszło bezglutenowego….
        Jaki smak? czy da się zjeść?

        • Bezglutenowa Mama 27 września 2017 w 08:27 - Odpowiedz

          Ha ,ha, zapomniałam napisać tu w komentarzach, bo dałam duży wpis na FB – tak, ciasto wyszło świetne! Proporcje są podane w składnikach. Polecam 🙂

    Zostaw komentarz