Blog

2

Thermomix odświeżanie chleba bezglutenowego w 8 minut

03/09/2021

Thermomix odświeżanie chleba bezglutenowego w 8 minut

03/09/2021

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Mięciutkie i pachnące kromki chleba bezglutenowego na stole każdego ranka? Tak, to możliwe! Jeśli masz thermomix lub lidlomix, koniec z suchym, twardym i czerstwym chlebem bezglutenowym! Przetestowałam i podaję sposób, jak odświeżyć chleb bezglutenowy w thermomixie. Jak sprawić, by zmiękczyć chleb bezglutenowy, by w konsystencji i strukturze był identyczny, mięciutki i pachnący, jak glutenowy. To naprawdę niezwykle proste i trwa tylko 8 minut na varomie (nakładce do gotowania na parze)! Od teraz Twój chleb bezglutenowy dla dziecka lub dorosłego będzie każdego ranka mięciutki, a w śniadaniówce długo zachowa świeżość. 

Tak się składa, że celiakia wymaga od nas więcej zabiegów kulinarnych. Niewielu z nas ma ten luksus, by w specjalistycznej piekarni koło domu kupować świeży chleb bezglutenowy. No, ale nawet jeśli kupimy taki bochenek, to po 1-2 dniach on i tak straci miękkość. Podobnie jest z pieczywem o długim terminie ważności. Owszem, jest smaczne i zjadliwe i coraz częściej miękkie od razu po otwarciu opakowania i nie wymaga odświeżania. Ale …. nawet te nowoczesne chleby, bułki czy bajgle po odparowaniu są 100x lepsze!

Pieczywo bezglutenowe, zwłaszcza białe i puszyste, oparte na skrobiach lub niektórych rodzajach mąk (np. kukurydziana, jaglana), czerstwieje bowiem znacznie szybciej, niż pszenne. I nie ma na to to rady, nawet jeśli producenci stają na głowie, by temu zapobiegać. Dlatego na diecie bezglutenowej trzeba znać trochę tricków na szybkie odświeżanie pieczywa bezglutenowego. Przeczytajcie, a na pewno skorzystacie z porad. 

Tutaj kupisz

Ebook z przepisami bezglutenowymi na thermomix/lidlomix oraz tradycyjna książkę kucharską – 134 przepisy

Jak odświeżyć chleb bezglutenowy w thermomixie? Potrzebne sprzęty

  • urządzenie typu thermomix lub lidlomix
  • nakładka do gotowania na parze wraz z przykrywką
  • bawełniana ściereczka pocięta na kawałki o takich wymiarach, by mieściły się na nakładce do gotowania na parze
  • 500 ml letniej wody z kranu
  • 4 kwadratowe kromki dowolnego chleba bezglutenowego, świeżego, domowego lub o długim terminie ważności (np. Dr Żurek bez glutenu, Putka Bez Glutenu, Balviten, Bezgluten, Incola, WOLNA czy Pan Blancko, Pan Multigrano itp. marki Dr. Schär)
  • mogą być też bułki czy rogale, bajgle bezglutenowe czy bagietki przekrojone na pół
  • metalowa kratka lub drewniana deseczka + bawełniana ściereczka do suszenia odparowanego chleba
  • drewniana lub silikonowa łopatka (najlepiej płaska, jak do naleśników)
  • jeśli chcesz na raz odparować więcej kromek chleba bezglutenowego, ściereczkę i pieczywo ułóż na obu nakładkach do gotowania na parze

KROK I –  odświeżanie chleba bezglutenowego w thermomixie

  • bawełnianą ściereczkę potnij na 4 części, można też użyć pieluchy tetrowej
  • do naczynia miksującego wlej około 500 ml letniej wody i zamknij pokrywę
  • na nakładce do gotowania na parze (na jednej części lub na obu, w zależności od liczby odświeżanych kromek) ułóż jedną warstwę ściereczki bawełnianej
  • na ściereczce ułóż chleb bezglutenowy, tyle kromek, ile potrzebujesz; zwróć uwagę, by kromki się nie stykały, nie mogą też wystawać poza naczynie
  • nałóż pokrywkę i sprawdź, czy szczelnie przylega do nakładki do parowania

KROK II –  odświeżanie chleba bezglutenowego w thermomixie

  • ustaw thermomix / lidlomix: 8 minut, gotowanie na parze
  • włącz urządzenie i napij się kawy lub herbaty ziołowej, teraz masz 8 minut tylko dla siebie 😎
  • przygotuj metalową kratkę lub drewnianą deseczkę, ułóż na niej kawałek bawełnianej ściereczki, ewentualnie kilka warstw ręcznika papierowego
  • po 8 minutach wyłącz urządzenie, delikatnie odchyl pokrywkę starając się, by osadzone na niej krople wody nie spadły na chleb bezglutenowy
  • sprawdź, czy chleb ma oczekiwaną przez Ciebie miękkość; uważaj, by się nie poparzyć!

KROK III –  odświeżanie chleba bezglutenowego w thermomixie

  • przy pomocy drewnianej łopatki zdejmij z varomy mięciutkie kromki chleba bezglutenowego i ułóż je na bawełnianej ściereczce, leżącej na desce lub metalowej kratce;
  • postaraj się, aby kromki nie stykały się ze sobą, gdyż w miejscach styku mogą powstać zbyt rozmiękczona, kluskowata skórka lub miękisz 
  • nie korzystaj z talerza, nie rezygnuj z bawełnianej ściereczki! woda, skraplająca się na spodzie studzonych kromek, opadnie na talerz, a następnie „wróci” na spód chleba, czyniąc go rozmiękczonym i mało apetycznym
  • gdy pieczywo ostygnie i odparuje, jest gotowe do smarowania, jedzenia, pakowania do śniadaniówki i wszelkich innych zabiegów kulinarnych lub konsumpcyjnych 😋

Mrożony chleb bezglutenowy – jak postępować?

W identyczny sposób w thermomixie lub lidlomiksie można odświeżać mrożony chleb bezglutenowy. To cenna informacja, gdyż wielu z nas ma w zamrażarce pokrojone różne rodzaje pieczywa. Przechowujemy w ten sposób część chleba czy bułek upieczonych w domu albo pieczywo kupione w internetowej piekarni lub w promocji.

Jak szybko zmiękczyć mrożony chleb? Na bawełnianej ściereczce wystarczy ułożyć kromki wyjęte bezpośrednio z zamrażarki i wydłużyć czas parowania o 2-3 minuty. Gotowe!

Dlaczego chleb bezglutenowy trzeba odparowywać, zmiękczać, odświeżać?

Życie na diecie bezglutenowej w Polsce jest coraz łatwiejsze, gdyż mamy dostęp do coraz lepszych produktów. Mimo to z chlebem czy bułkami zazwyczaj zawsze jest kłopot. Jak wspomniałam, nasze pieczywo szybciej traci świeżość, wilgotność, puszystość. To efekt braku glutenu, którego w 100% nie zastąpią nawet najdoskonalsze dodatki funkcjonalne, stosowane przez piekarzy.

Ale spokojnie, wystarczy mu „tchnienie ciepła” – o czym szerzej piszę w moim poradniku i bezglutenowej książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy” KLIK. Chleb czy bułki, poddane działaniu wysokiej temperatury, odzyskują lekką strukturę, wilgotność i miękkość. Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce bochenka chleba lub bułeczek czy rogali, wystarczy wstawić te wypieki na około 5 minut do piekarnika (góra-dół, około 160 stopni C). 

Dieta bezglutenowa nie odbiera nam zatem przyjemności jedzenia pysznego pieczywa. Wystarczą proste triki, by ulubiony chleb bezglutenowy  zawsze był mięciutki, lekki, elastyczny i pyszny! 

KOMENTARZE (2)

Dorcia 27/09/2021 23:33
Sporo osób sugerowało mi, że na pierwszy przepis na Themomixa powinniśmy wypróbować właśnie chleb- wszyscy bardzo sobie chwalą pomoc tego urządzenia jeśli chodzi o takie wypieki. Nie jestem jeszcze do końća przekonana, ale już pod koniec tygodnia Thermomix wyląduje u mnie (znajoma wzięła z supergarnek.pl i bardzo sobie chwali), więc chyba jednak skuszę się na ten chlebek :)
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 14/10/2021 11:10
Tak naprawdę w thermomixie zrobisz wszystkie wypieki i dania z mojego bloga i książki - jak tylko nauczysz się podstawowych funkcji, że np. ciasto na pieczywo wyrabia się zawsze około 5 minut, funkcja Ciasto/lub Interwał (takie zboże na ikonce chyba jest, przynajmniej w moim starym TM), że ziarna i kasze na mąkę mieli się na obrotach 10, zaczynając od krotkiego czasu, np. 4-5 sekund i sprawdzając przez otwór stopień zmielenia, w razie potrzeby dodajemy parę sekund :) Powodzenia, w razie pytań pisz smiało tutaj lub na FB
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się