Blog

2

Lniany chlebak do bezglutenowego pieczywa

12/03/2017

Lniany chlebak do bezglutenowego pieczywa

12/03/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

To była miłość od pierwszego wejrzenia, choć z zasady jestem odporna na wszelkie gadżety. Ale lniany chlebak z koszykiem wiklinowym to nie gadżet, ale ekologiczny i naturalny pojemnik na pieczywo. Śliczny, a przy tym niezwykle praktyczny, zwłaszcza w bezglutenowej kuchni. Wyobrażacie sobie bezglutenowy chleb świeży przez kilka dni? Z lnianym workiem lub chlebakiem to możliwe. Bezglutenowa mama przetestowała to we własnej kuchni. Polecam do bezglutenowego domu i na prezenty.

Dlaczego bezglutenowy chleb szybko czerstwieje?

Dziwi się każdy, kto po raz pierwszy ma kontakt z bezglutenowym pieczywem lub z bezglutenowymi ciastami. Zwłaszcza kilka godzin po wypieku, bądź na drugi czy trzeci dzień.

  • Dlaczego ten chleb jest taki suchy? – denerwują się i dorośli, i bezglutenowe dzieci, krztuszący się okruszkami czerstwiejących wypieków.

Sekret szybkiego czerstwienia bezglutenowych wypieków tkwi właśnie w braku glutenu oraz w składzie mąk do bezglutenowego pieczywa lub ciast. Bezglutenowe mixy (czyli specjalne mieszanki mączne) są skomponowane tak, aby uzyskać wypiek podobny do pszennego: puszysty i jasny. Zawierają najczęściej dużo skrobi oraz zagęstników. Niektóre nowe mixy (np. Bakels, mix vitalny ciemny Glutenexu) zawierają więcej błonnika i dodatkowe substancje, które nieco dłużej utrzymują bezglutenowy chleb w świeżości.

Idealny jest len

Niebagatelne znaczenie ma jednak sposób przechowywania bezglutenowego pieczywa. Na pewno nieodpowiednim miejscem jest lodówka lub foliowe worki (w chlebie powstają wtedy zarodki pleśni), bezglutenowego chleba absolutnie nie można też trzymać w tym samym chlebaku, co glutenowy chleb.

Jak więc przechowywać bezglutenowe pieczywo? Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem są lniane ściereczki, woreczki lub chlebaki – co we własnej kuchni przetestowała Bezglutenowa mama. W jednym ze sklepów w Poznaniu dostrzegłam lniany chlebak z koszykiem wiklinowym. I zakochałam się od pierwszego wejrzenia.

  • Przechowywanie chleba w lnianej tkaninie jest znane od dawien dawna – opowiada Bezglutenowej mamie Aleksandra Sulska z firmy aleWorek w Poznaniu.- Len jest praktyczny, ponieważ zapewnia naturalne warunki do przechowywania pieczywa. Dzięki lnianej tkaninie o właściwościach antybakteryjnych, antyalergicznych i pochłaniających wodę, nasze worki i chlebaki uszyte z grubego 100% lnu, zabezpieczają przed pleśnią, spowalniają proces wysychania i chronią produkty spożywcze.

Po prostu: w lnianym woreczku lub chlebaku pieczywo pozostaje dłużej świeże, co szczególnie docenią osoby z celiakią i na diecie bezglutenowej. Oto pozostałe zalety lnianych worków do chleba: naturalne warunki do przechowywania pieczywa, zabezpieczenie przed pleśnią, ręcznie wykonane z najwyższej jakości grubego lnu.

Test bezglutenowego chleba

W przeciągu tygodnia upiekłam  w sumie trzy bezglutenowe chleby: biały z mąki mix it Schaer, ciemny z mąki bezglutenowej Bakels oraz bezglutenowy chleb na zakwasie. I wszystkie po kolei testowałam w lnianym chlebaku z koszykiem wiklinowym z firmy aleWorek. Przyznam, że byłam sceptyczna, mimo rozmowy z producentem. Czy len aż tak bardzo wpłynie na przedłużenie świeżości bezglutenowego pieczywa? Hmmm….Wcześniej przechowywałam chleb bezglutenowy w bawełnianej ściereczce. Wysychał, to fakt, choć na pewno nie pleśniał. Tłumaczyłam sobie, że to wysychanie to urok bezglutenowych wypieków.

No i poległam. Firma aleWorek ma rację. Len jako materiał jest idealny, doskonały, wspaniały. Wszystkie bezglutenowe chleby, które testowałam w lnianym chlebaku, zachowały dłużej świeżość. Lepiej przechowywały się zarówno rozkrojone bochenki, jak i te jeszcze nienapoczęte. Nawet, jeśli pierwsza kromka rozkrojonego już chleba wydawała się lekko podsuszona, to nadal nadawała się do zjedzenia. Chleb bezglutenowy w lnianym chlebaku (lub worku) nie pęka, nie staje się wiórowaty ani suchy. To szczególnie ważne, gdy na diecie bezglutenowej jest tylko jeden domownik, który nie jest w stanie zjeść bochenka chleba w ciągu 1-2 dni. Chleb przechowany w lnianym worku do pieczywa pozostanie świeży i smaczny nawet przez 4 dni (dłużej nie testowałam, bo chleb schodził na pniu). Za radą aleWorek do lnianego chlebaka włożyłam połowę jabłka – w sezonie grzewczym, gdy mieszkania są przesuszone, jabłko pomagało zachować w worku odpowiednią wilgotność.  Muszę napisać jeszcze coś: piękny, lniany chlebak jest po prostu ozdobą bezglutenowego domu, bezglutenowej kuchni.

Lniany worek do pieczywa – konkurs

Bezglutenowa mama wspólnie z firmą aleWorek z Poznania przygotowała konkurs dla uczestników bezglutenowych warsztatów w Lesznie KLIKNIJ TUTAJ. Na warsztatach 18 marca 2017 r. w Lesznie padnie TRUDNE pytanie konkursowe. Osoba, która jako pierwsza udzieli poprawnej odpowiedzi, otrzyma w prezencie lniany worek do chleba. Pytanie będzie trudne, bo i nagroda jest niecodzienne ;) – co we własnym bezglutenowym domu przetestowała Bezglutenowa mama.

KOMENTARZE (2)

mamahani 12/03/2017 21:06
Gdzie można kupić taki chlebak?
Bezglutenowa Mama 12/03/2017 21:40
Kupiłam na stronie firmy aleWorek, przez internet. Firma ma zarówno worki, jak i ściereczki i chlebaki.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się