Do dziś pamiętam smak domowego chleba bezglutenowego. Chleba, który piekła dla mnie mama przed trzydziestu laty. Piekła go z mąk, które zdobywała cudem i z jajek, by pieczywo lepiej się „trzymało” i było wartościowsze.

Wczoraj podobny chlebek upiekłam Zosi i Antkowi. Nasza mała celiaczka była nim tak zachwycona, że pocałowała rozkrojony bochenek… Przepis jest szybki i prosty. Naprawdę. 

 

chleb jajeczny (4)Składniki (*):

– 250 g bezglutenowej mąki chlebowej;

– 1,5 rozmąconego jaja (lub 2 małe);

– 100 g miękkiego masła lub 30 ml oleju;

– 8 g świeżych drożdży lub 5 g suszonych;

– szczypta soli;

– około 150 ml letniej wody;

– do obsypania foremki np. bezglutenowa mąka amarantusowa amaratusowa Amarello;

– do posypania mak, słonecznik, siemię lniane itp. bez śladowych ilości glutenu;

– mała foremka chlebowa np. 24 cm x 12 cm

 

 

WP_20150320_010Z łyżki mąki, łyżeczki cukru, świeżych drożdży i paru łyżek letniej wody zrobiłam rozczyn i zostawiłam  go na 10 minut, by podrósł. Do mąki dodałam szczyptę soli, jajka oraz wyrośnięty rozczyn (jeśli chcecie użyć drożdży w proszku, dodajcie je bezpośrednio do maki i wymieszajcie). Ręcznie wyrobiłam ciasto, dodając wodę. Na końcu dodałam olej i ponownie wyrobiłam.

 

 

Gęste ciasto przełożyłam do foremki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką amarantusową (można użyć bułki tartej bezglutenowej itp.). Mokrą łyżką wygładziłam powierzchnię.

Foremkę przykryłam wilgotną ściereczką i zostawiłam w ciepłym miejscu na około 40 minut – by ciasto urosło niemal dwukrotnie (ale nie może wystawać ponad brzeg foremki, bo opadnie w piekarniku). Piekarnik rozgrzałam do 200 stopni C i wstawiłam naczynie żaroodporne z wrzącą wodą, by zaparowała wnętrze.

 

chleb jajeczny (2)Wyrośnięty chleb posmarowałam rozkłóconym jajkiem i posypałam makiem oraz słonecznikiem (można dowolne ziarna bez śladowych ilości glutenu). Do nagrzanego piekarnika wstawiłam foremkę i piekłam przez 50 minut – do suchego patyczka. Chleb wyjęłam z formy i studziłam na metalowej kratce. Rozkroiłam dopiero dziś rano. Zosia właśnie je śniadanie i mówi, że jej smakuje. A na widok bochenka ucałowała go z namaszczeniem….

 

 

 

 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-30T22:06:56+00:0031 marca 2015|

    7 komentarzy

    1. Marek 31 marca 2015 w 11:41 - Odpowiedz

      Jakimi własnymi makami moge zastąpić mix z Schara?
      Pozdrawiam

    2. admin 2 kwietnia 2015 w 11:45 - Odpowiedz

      Mieszanką mąki ryżowej, kukurydzianej oraz skrobi np kukurydzianej i ziemniaczanej.

    3. Jadwiga 3 kwietnia 2015 w 14:42 - Odpowiedz

      Witam,czy ten przepis nadaje sie na chlebek do żurku wielkanocnego?

    4. ANA 28 lipca 2016 w 23:57 - Odpowiedz

      JAKA TO MĄKA CHLEBOWA?

      • admin 2 sierpnia 2016 w 10:31 - Odpowiedz

        Bezglutenowa mąka chlebowa to taka, która jest dedykowana do wypieku bg pieczywa, np. Mix B Schaer, Nutrifree Mix per pane, koncentrat ciasta chlebowego Glutenex itp.

    5. Eve 30 stycznia 2018 w 21:45 - Odpowiedz

      Zrobilam. Ciasto nie wyszło gęste ale lejące a w efekcie wyszedl zakalec. Robiłam wszystko według przepisu. Wykonczy mnie pieczenie chleba bezglutenowego….masakra.
      Pytanie: w składnikach piszesz o 1,5 jajek a w przepisie o trzech…to ile w końcu?

      • Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 30 stycznia 2018 w 22:10 - Odpowiedz

        Evo, pieczenie bezglutenowego chleba to magia i trzeba nabyć praktyki. Wiele osób wie, że najpierw trzeba wiele chlebów wyrzucić, zanim zaczną wychodzić dobre…. Jakiej konkretnie mąki użyłaś? Trzeba użyć 1,5 jajka, te 3 zostały z poprzedniej wersji przepisu, gdy piekliśmy go z podwójnej porcji składników. Dzięki za uwagę, już nanieśliśmy poprawki. Zerknij na ten przepis: https://bezglutenowamama.pl/najsmaczniejszy-chleb-bezglutenowy/

    6. <