Dieta bezglutenowa jest dietą leczniczą i nie należy jej wprowadzać bez wyraźnych wskazań lekarskich. Ale jak stawiać pierwsze kroki w diecie bezglutenowej? Co jeść na diecie bezglutenowej? Czym zastąpić ulubione makarony, bułki, ciasteczka? Gdzie w ogóle szukać tego glutenu, gdzie robić zakupy? Temat to ważny choćby teraz, przed Wigilią, gdy trzeba kupić mąkę na pierogi bezglutenowe, przyprawę do pierniczków, śledzie, kapustę kiszoną lub słodki prezent dla osoby z celiakią. 

Odpowiedzi znajdziecie w rozmowie Bezglutenowej Mamy z mgr Martyną Marciniak KLIK, doktorantką na Uniwersytecie Medycznym w Poznaniu, na co dzień pracującą w klinice w pacjentami na diecie bezglutenowej. Pani magister jest również dietetykiem mojego stowarzyszenia bezglutenowego. By znaleźć praktyczne wskazówki, poszłyśmy na zakupy do marketu – usłyszycie w podcaście, jak rozmawiamy o przyprawach, makaronie, mąkach, a nawet o ciasteczkach i panettone bez glutenu 😁. 

Słuchajcie uważnie, bo pod koniec rozmowy przedstawię wyniki badań produktów, które sprawdziłam w laboratorium pod kątem zawartości glutenu. Wyniki znajdziecie też w zakładce zakupy – badamy produkty z przekreślonym kłosem KLIK. A o tym, co jeść na diecie bezglutenowej? KLIK – tu przeczytacie.

Zadanie „Dieta bezglutenowa w celiakii czyli bezpieczne zakupy w sklepach stacjonarnych i internetowych” jest realizowane dzięki finansowaniu ze środków Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów”.

Poznaj produkty przebadane na obecność glutenu – do pierwszego odcinka podcastu

Na obecność glutenu, w ramach projektu finansowanego przez Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów, przebadałam w laboratorium akredytowanym Nuscana w sumie 33 produkty. Wśród nich znalazły się polskie, czeskie i słowackie wyroby oznaczony znakami przekreślonego kłosa (wszystkie dostępne w stacjonarnych lub internetowych sklepach bezglutenowych) i wyroby oznaczone napisem „bez glutenu”, „gluten free” lub „produkt bezglutenowy” – czyli zgodnie z polskimi i unijnymi przepisami ich producenci gwarantują, iż są bezpieczne dla osób z celiakią (czyli mają poniżej 20 ppm glutenu). Do laboratorium przekazałam również produkty znanych dużych i odpowiedzialnych marek, których etykieta może wskazywać, że są to wyroby bezpieczne dla osób z celiakią. Ja już znam wszystkie wyniki, ale w podcastach będę je publikować stopniowo. Ponieważ projekt zakłada stworzenie 5 podcastów, w czterech odcinkach opowiem o 6 produktach, a w ostatnim – aż o 9 wyrobach. Czy gdzieś był gluten? Słuchajcie uważnie pierwszego odcinka podcastu o diecie bezglutenowej oraz kolejnych 😁