Blog

1

Jak zadbać o odporność w celiakii?

18/10/2017

Jak zadbać o odporność w celiakii?

18/10/2017

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Odporność w celiakii i chorobach glutenozależnych ma szczególne znaczenie jesienią i zimą. Tym bardziej, że dieta bezglutenowa wiąże się często z niedoborami witamin i składników odżywczych. Nic więc dziwnego, że o tej porze roku łatwiej nam złapać przeziębienie. Od kilku dni pytacie więc Bezglutenową Mamę, w jaki sposób wzmocnić odporność w celiakii? Co jeść, pić i suplementować? Jak w gąszczu preparatów znaleźć produkty bezpieczne dla chorych na celiakię lub uczulonych na gluten? Ale same witaminy nie pomogą, jeśli nie zadbamy o ruch i zdrowe jedzenie. Podpowiadam, jak domowymi metodami zadbać o odporność w celiakii – u dzieci i dorosłych.

Koniec z przetworzoną żywnością bezglutenową

O tym, że jedzenie jest naszą naturalną apteką, napisano już wiele książek i artykułów. Co więc jeść i pić, by w okresie jesienno – zimowym wzmocnić odporność u osób chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej? Pamiętajcie, że to jelita sterują odpornością. A jelita osób chorych na celiakię mają słabszą mikroflorę bakteryjną i nie zapewniają nam takiej odporności, jak u ludzi zdrowych. By zachować zdrowie, musimy więc podwójnie dbać o codzienne menu.

Przede wszystkim z diety należy wyeliminować przetworzoną żywność bezglutenową. Odstawiamy zatem wszelkie gotowce, pozostawiając niezbędne minimum: gotowe pieczywo bezglutenowe i dobre gatunkowo wędliny bezglutenowe.

Jedzenie – naturalna apteka

By jesienią i zimą wzmocnić odporność w celiakii, do kuchni wprowadzamy: sezonowe warzywa i owoce, bezglutenowe kasze (głównie jaglana i gryczana), orzechy, masło i oleje (np. lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek, olej dyniowy), pestki (słonecznika, dyni), siemię lniane, sezam, kiełki z własnej kiełkownicy, strączki, ryby, mięso, jaja, kiszonki, fermentowany nabiał (kefiry, maślanki, jogurty – ale bez mleka w proszku w składzie).

Zachęcam, by jak najwięcej dań przygotowywać od podstaw, we własnej kuchni. Stawiam na domowe pieczywo bezglutenowe, zwłaszcza na chleb bezglutenowy na zakwasie, który jest bezcenny dla naszych jelit. Spróbujcie gotowe wędliny zastąpić domowymi: boczkiem pieczonym lub gotowanym, mielonkami, szynką lub schabem z piekarnika, pasztetami pełnymi mięsa. Zamiast serów topionych czy żółtych serwujcie zdrowe pasty, np. rybne, z awokado, humus. Zamiast kremów czekoladowych pełnych niezdrowych składników podawajcie dobre gatunkowo dżemy i miód. Zamiast chemicznych słodyczy bezglutenowych, przygotujcie placki, muffinki, batoniki energetyczne, ciasteczka owsiane itp.

Rozgrzewająca dieta bezglutenowa

Dobrzy dietetycy zalecają, by o tej porze roku stosować jak najwięcej produktów o rozgrzewającej naturze, gdyż one utrzymują ciepło w organizmie, chronią przed zimnem i wzmacniają naszą odporność. Wprowadzamy zatem kasze bezglutenowe: jaglaną i gryczaną, mięso i tłuste ryby (makrela, łosoś, tuńczyk itd.), a także imbir, czosnek i cebulę. Pijemy ziołowe herbatki rozgrzewające: pokrzywę, melisę, koper włoski, skrzyp, rumianek, a odstawiamy czarną i zieloną herbatę oraz miętę. Bezcenne są rozgrzewające i przeciwzapalne przyprawy: cynamon, kurkuma, tymianek, majeranek, pieprz Caynenne, kardamon, rozmaryn, pieprz czarny, ziele angielskie, imbir, goździki. Osobiście polecam w codziennym jadłospisie bezglutenowym rozgrzewającą zupę na przeziębienie KLIKNIJ. Przed wyjściem do szkoły i pracy warto wypić herbatę ziołową ze startym imbirem – rozgrzeje nas na trudny momenty wyjścia z domu. Oczywiście te wskazówki stosujcie tylko wtedy, gdy dane produkty nie są zabronione w Waszej diecie z innych przyczyn zdrowotnych.

Zwróćcie uwagę, że ochładzającą naturę ma nabiał – mleko, białe sery, jogurty, kefiry. Spożywajmy je o tej porze roku w umiarkowanych ilościach, ale nie wtedy, gdy już nas dopadnie przeziębienie. Nabiał ma bowiem właściwości śluzotwórcze i tylko pogorszy nasze samopoczucie w przeziębieniu.

Bezglutenowe witaminy i suplementy diety

Na co dzień staram się unikać witamin i suplementów diety, wychodząc z założenia, że najwięcej cennych składników można dostarczyć organizmowi z pożywieniem. Poza tym tak trudno znaleźć leki, suplementy diety i witaminy bezglutenowe: bezpieczne dla chorych na celiakię i uczulonych na gluten. Ale w okresie jesienno – zimowym wspomagam się zazwyczaj małą kuracją. W tym roku sięgnęłam po probiotyk bez glutenu, olejek z oregano w kapsułkach bez glutenu oraz po witaminę D3 bez glutenu. Więcej o tym przeczytacie we wpisie  SKĄD WZIĄC MILIARDY BAKTERII NA ODPORNOŚĆ W CELIAKII? KLIK

Akurat od paru dni mamy w Polsce prawdziwą złotą, polska jesień i słońce nas rozpieszcza. Korzystajmy z niego aktywnie: zachęcam do codziennych spacerów, jazdy na rowerze czy rolkach, do pływania na basenie, biegania, gry w piłkę i wszelkich sportów. Także wówczas, gdy temperatura spadnie i zasypie nas śnieg. Bo w zdrowym ciele zdrowy duch! Żadna witamina bezglutenowa nie zastąpi nam ruchu KLIK – poznaj wszystkie zasady wspomagania odporności u osoby z celiakią. 

KOMENTARZE (1)

Joanna 18/10/2017 14:02
Na Akademii Zdrowia Celiaka mówili, że każda suplementacja niedoborów musi być poparta diagnostyką. Nie należy samemu stosować dodatkowych witamin i preparatów, jeżeli wyniki badań są w porządku.
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się