Pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie to małe wyzwanie i nie dziwię się, że wiele osób unika tej próby. Ale gdy już spróbują, nie chcą wracać do chleba bezglutenowego na drożdżach czy do wafli ryżowych. Dlatego chcę odczarować mity wokół bezglutenowego chleba na zakwasie i zachęcić Was do wypieku zdrowego pieczywa, najlepszego dla chorych na celiakię i będących na diecie bezglutenowej. W swojej kuchni opracowałam prosty przepis na zdrowy, pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie: bez drożdży, bez cukru, bez miksów, bez skrobi, bez mleka i jaj, bez soi i jakichkolwiek alergenów. Niemal wszystkie składniku kupiłam w sklepie internetowym www.sklep.glutenex.com.pl  (przy okazji zamówiłam tam różne rodzaje najlepszych ciastek bezglutenowych). Podkreślę jeszcze raz: jeśli marzysz o pachnącym i zdrowym, pierwszym chlebie bezglutenowym na zakwasie – zerknij na przepis Bezglutenowej Mamy. To chleb na zakwasie ryżowym i na bazie mąki ryżowej – jego delikatny smak i zapach zasmakuje również dzieciom. A w odpowiedzi na Wasze pytania już obiecuję, że wkrótce o pieczeniu prostego chleba bezglutenowego opowiem w programie kulinarnym Bezglutenowej Mamy na Youtube

Składniki na chleb o wadze około 1,2 kg

Keksówka o wymiarach około 14 x 30 cm

(zwykła lub forma rzymska)

Składniki na zakwas ryżowy bezglutenowy

Potrzebne Ci będą: słoik o pojemności 1 l, drewniana łyżka, bawełniana ściereczka, waga, a także:

Trzy dni wcześniej przygotuj ryżowy zakwas bezglutenowy

Pierwszy dzień:

  1. Wieczorem w wyparzonym, litrowym słoiku umieść 100 ml gazowanej wody, 100 g mąki ryżowej bezglutenowej i łyżeczkę soku z cytryny. Przykryj słoik bawełnianą ściereczką (by zapewnić dostęp powietrza) i odstaw w nieprzewiewne miejsce.

Drugi dzień:

  1. Drugiego dnia rano zamieszaj składniki drewnianą łyżką i odstaw.
  2. Wieczorem dodaj 100 g mąki i 100 g wody, zamieszaj, przykryj słoik i odstaw.

Trzeci dzień:

  1. Trzeciego dnia rano wymieszaj składniki drewnianą łyżką.
  2. Wieczorem po raz trzeci dokarm zakwas: 100 g mąki i 100 g wody. Zamieszaj, przykryj i odstaw słoik.

Czwarty dzień:

  1. Czwartego dnia rano Twój zakwas na ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie będzie gotowy: porowaty i wyrośnięty, pachnący lekko kwaskowo. Jeśli teraz wymieszasz składniki, już wieczorem zjesz pierwszą kromkę pachnącego, zdrowego chleba na zakwasie bezglutenowego. 

Przygotowanie ciasta na chleb bezglutenowy na zakwasie

  1. Wymieszaj suche składniki: mąki i sól.
  2. W misce miksera umieść 350 g płynnego zakwasu bezglutenowego (słoik z resztą zakwasu zakręć i wstaw do lodówki), dodaj mąki i stopniowo wlewaj wodę. Wyrabiaj ciasto mikserem (hakami) lub ręcznie przez około 2-3 minuty.
  3. Dodaj ziarna bezglutenowe i olej i wyrabiaj ciasto na małych obrotach jeszcze przez około 1 minutę.
  4. Ciasto na pierwszy chleb bezglutenowy na zakwasie posmaruj z wierzchu olejem i przykryj miskę folią spożywczą lub bawełnianą, wilgotną ściereczką. Odstaw miskę na około 7 godzin w nieprzewiewne miejsce, w pokojowej temperaturze. Ciasto w tym czasie tylko lekko podrośnie.
  5. Wymieszaj je dłońmi i przełóż do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj z wierzchu olejem i wstaw do piekarnika ustawionego na temperaturę około 25-35 stopni C. Ciasto na ryżowy chleb bezglutenowy na zakwasie ma tam garować przez 2,5 godziny.
  6. Po tym czasie możesz posmarować wierzch białkiem jaja  i posyp ziarnami lub po prostu posmaruj ciasto ponownie olejem – ale nie wyjmuj formy z piekarnika, by zapobiec skokom temperatury. Zamknij piec i ustaw temperaturę na 190 stopni C.
  7. Gdy piekarnik osiągnie tę wartość, piecz chleb bezglutenowy na zakwasie przez około godzinę, do suchego patyczka.
  8. W razie potrzeby przedłuż pieczenie do 5-10 minut. 

Dobre rady z kuchni Bezglutenowej Mamy

  • Gotowy, Twój pierwszy chleb na zakwasie bezglutenowy wyjmij z formy i studź na metalowej kratce, w pokojowej temperaturze (nie przy oknie)
  • Przechowuj chleb w lnianej ściereczce lub w lnianym chlebaku
  • Część chleba (w całości lub w kromkach) zamroź
  • Zakwas pozostawiony w lodówce zachowa świeżość przez około 2-3 tygodnie
  • Jeśli chcesz upiec kolejny chleb na zakwasie bezglutenowy, po południu wystaw słoik z lodówki. Gdy osiągnie pokojową temperaturę, dokarm go 200 g mąki ryżowej i 200 ml gazowanej wody. Wymieszaj, przykryj i odstaw. Rano bezglutenowy zakwas ryżowy znów będzie wyrośnięty i gotowy do zmieszania z mąkami i pozostałymi składnikami na chleb. 
  • Możesz również uprościć sobie zadanie i z pierwszego ciasta na chleb odłożyć 3 łyżki do słoiczka i wstawić do lodówki. Jeśli chcesz upiec chleb bezglutenowy na zakwasie z dodatkiem poprzedniego ciasta, skorzystaj z przepisu na KLIKNIJ JASNY CHLEB BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE.

Co to jest zakwas na chleb?

Zakwas to środek do spulchniania i zakwaszania ciasta, wynaleziony w starożytnym Egipcie.
Jest to mieszanina mąki z wodą (przy makach bezglutenowych konieczne jest dodanie kwasu, np. soku z cytryny lub z kiszonych ogórków), podlegająca fermentacji w odpowiedniej temperaturze. Najważniejsze składniki zakwasu to dzikie drożdże, bakterie kwasu mlekowego, bakterie produkujące kwas octowy.

Zakwas w chlebie:

  • Zapobiega rozwojowi pleśni na gotowym chlebie
  • Hamuje kiełkowanie przetrwalników szkodliwych bakterii (rozwój lasecznika jest powodem tzw. choroby ziemniaczanej)
    • Eliminuje mykotoksyny zawarte w mące

Zakwas na chleb bezglutenowy przygotowuje się z mąk bezglutenowych (np. ryżowej, jaglanej, amarantusowej, gryczanej, owsianej), a także z mixów bezglutenowych (specjalnych mieszanek mąk i innych składników, dzięki którym wypiek bezglutenowy przypomina ten glutenowy). 

By dowiedzieć się więcej o moich tajemnicach  ZAKWASU NA CHLEB BEZGLUTENOWY – TUTAJ KLIKNIJ.

Zalety chleba bezglutenowego na zakwasie w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych

  • Kwas mlekowy, zawarty w chlebie bezglutenowym na zakwasie, poprawia skład mikroflory przewodu pokarmowego
  • Bakterie kwasu mlekowego eliminują związki rakotwórcze z pieczywa – azotany, azotyny oraz toksyny pleśniowe
  • Kwas mlekowy stymuluje pracę przewodu pokarmowego i pomaga zapobiegać zaparciom
  • Zakwaszenie treści jelitowej bakteriami kwasu mlekowego hamuje rozwój potencjalnie chorobotwórczych bakterii, a sprzyja zasiedleniu jelita grubego przez prozdrowotne bakterie probiotyczne
  • Obecność bakterii probiotycznych wspiera odporność, pomaga zapobiegać chorobom cywilizacyjnym, w tym niektórym nowotworom, np. jelita grubego
  • Chleb na zakwasie bezglutenowy jest lepiej trawiony
  • Pieczywo bezglutenowe na zakwasie zawiera więcej witamin, m. in. z grupy B, niezbędnych w diecie bezglutenowej dzieci i dorosłych
  • Zakwas chlebowy zwiększa przyswajalność mikroelementów zawartych w ziarnach zbóż i mące i neutralizuje związki rakotwórcze, zwiększając dostępność biologiczną biopierwiastków (cynk, magnez, żelazo,wapń)
  • Chleb na zakwasie bezglutenowy dłużej zachowana świeżość
  • Jest smaczny – tak jak pieczywo wypiekane dawniej przez nasze babcia i prababcie
Drukuj

Podziel się tym wpisem ze znajomymi!