HIPERMARKETY TESCO. Na bezglutenowych regałach w hipermarketach brytyjskiej sieci w Polsce pojawiły się jednorodne mąki bezglutenowe marki Incola. Są pełne błonnika i wartości odżywczych, tak ważnych w diecie bezglutenowej osób z celiakią. Jednorodne mąki bezglutenowe to świetne zamienniki mąki pszennej. Na tych samych regałach znajdziesz również makarony bezglutenowe Incoli w bardzo dobrych cenach – niespełna 8 zł. Trzymam kciuki, że te produkty trafią również do zwykłych marketów Tesco, a więc będą bardziej dostępne dla osób z celiakią. W obecnej sytuacji epidemii koronawirusa byłoby też przydatne, gdyby te mąki znalazły się w e-Tesco, czyli w sklepie internetowym tej sieci. na razie ich tam nie ma – sprawdziłam. 

Jednorodne mąki bezglutenowe – zamienniki mąki pszennej

W hipermarketach Tesco (w dużych miastach) na razie są dostępne najpopularniejsze mąki jednorodne Incoli – gryczana i jaglana (choć marka ma w ofercie znacznie więcej mąk). Łatwo je zauważyć na bezglutenowych półkach – mają czerwone opakowania, to efekt ubiegłorocznej zmiany desingu marki. Mąka gryczana zawiera sporo białka, fosforu, potasu, magnezu, witamin z grupy B oraz błonnika, który zapobiega zaparciom, tak częstym u osób na diecie bezglutenowej. Sprawdza się m. in. w naleśnikach KLIK, pierogach KLIK, w chlebie KLIK, jest niezastąpiona w wypieku zdrowych, gryczanych pierniczków bezglutenowych KLIK. Dodatek choćby 10-20% mąki gryczanej znacznie podnosi wartość odżywczą przygotowywanych potraw. 

Z kolei bezglutenowa mąka jaglana to bogactwo magnezu, potasu, żelaza, błonnika, cynku, dlatego warto nią wzbogacać bezglutenowe wypieki. Co można przyrządzić z mąki jaglanej? Oto podpowiedzi: chleb KLIK, gofry jaglane KLIK, muffinki KLIK, ciasteczka czekoladowe KLIK. Mąka jaglana, w odróżnieniu od maki gryczanej, raczej nie nadaje się do przygotowania potrawy zawierającej wyłącznie ten składnik.

Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem i zdrową dietą bezglutenową, zerknij na pozostałe mąki Incoli KLIK. Są cudowne, często z nich korzystam,a moje ulubione to: gryczana, kasztanowa, amarantusowa z ciecierzycy, teff.