Blog

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z migdałami bez cukru, bez miksów

18/04/2018

Bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z migdałami bez cukru, bez miksów

18/04/2018

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Przepis na te bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z migdałami znalazłam w zapiskach z moich warsztatów kulinarnych w Jeleniej Górze. Sto lat temu to było, ale pamiętam, że bezglutenowe ciasteczka czekoladowe zachwyciły wszystkie dzieci. Dorośli oczywiście połowę im wyjedli :). Dlatego odnalazłam ten przepis, nieco go zmodyfikowałam i oto jest: bezglutenowe ciasteczka czekoladowe z migdałami, ale bez cukru. Użyłam mąk jednorodnych, ksylitolu oraz deserowej czekolady bezglutenowej Torras  – bez cukru, słodzonej maltitolem. Oczywiście możecie te ciastka przygotować z cukrem i ze zwykłą czekoladą bezglutenową. Z tej porcji ciasta upieczemy 36 małych ciastek lub 18 dużych.

Składniki suche

  • 70 g ksylitolu
  • 50 g bezglutenowej mąki kukurydzianej
  • 50 g bezglutenowej mąki jaglanej
  • 80 g bezglutenowej skrobi ziemniaczanej
  • 50 g zmielonych migdałów
    bez śladowych ilości glutenu
  • 30 g kakao lub karobu
    bez śladowych ilości glutenu
  • 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
    bez śladowych ilości glutenu
  • szczypta soli

Składniki do dekoracji

  • 2 łyżki płatków migdałowych
    bez zawartości glutenu
  • 70 g bezglutenowej czekolady deserowej lub białej

Składniki mokre

Składniki do dekoracji

  • 2 łyżki płatków migdałowych
    bez zawartości glutenu
  • 70 g bezglutenowej czekolady deserowej lub białej

Przygotowanie czekoladowych ciastek bezglutenowych bez cukru

  1. 125 g czekolady połam na kawałki i włóż do metalowej miski. 
  2. Miskę z czekoladą umieść na garnku wypełnionym wodą do ¼ wysokości.
  3. Włącz pod garnkiem palnik. Para, która wytworzy się po chwili, rozpuści czekoladę. Mieszaj czekoladę łyżką, by przyspieszyć ten proces. Płynną czekoladę zestaw z garnka i ostudźcie. Najlepiej, aby lekko zgęstniała.
  4. W osobnej misce wymieszaj wszystkie rodzaje mąk, sól, kakao, zmielone migdały i sodę oczyszczoną.
  5. W kolejnej misce utrzyj mikserem miękkie masło z cukrem, a po chwili wbij tam jajko i ucieraj całość jeszcze przez chwilę.
  6. Dodaj ostudzoną czekoladę i wymieszaj wszystko mikserem. Miskę po czekoladzie odstaw, przyda się do przygotowania dekoracji.
  7. Do utartej masy wsyp suche składniki i wymieszaj całość łyżką. Ma powstać gęste, ale elastyczne ciasto. W razie potrzeby możesz zagęścić je kilkoma łyżkami mąki ziemniaczanej.  
  8. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
  9. Po tym czasie rozłóż stolnicę na stole i rozsmaruj na niej łyżkę mąki ziemniaczanej. Ułóż tam porcję ciasta wyjętego z lodówki.
  10. Piekarnik nastaw na 170 stopni C (opcja grzania: góra – dół).
  11. Na dużej blaszce z piekarnika połóż arkusz papieru do pieczenia.
  12. Wałek posmaruj mąką ziemniaczaną, by nie przyklejał się do ciasta.
  13. Rozwałkuj ciasto na grubość około 0,4 cm. Szklanką lub kieliszkiem wycinaj kółeczka. Podważaj je tępym nożem i układaj w odstępach 1 cm na blaszce.
  14. Blachę wstaw do piekarnika na około 15 minut. W tym czasie przygotuj kolejną porcję ciasteczek.
  15. Upieczone ciastka zostaw do ostygnięcia.
  16. Udekoruj czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i migdałami.

Przechowywanie ciastek

Jak widzicie, przepis na te czekoladowe ciastka bezglutenowe bez cukru jest prosty. Zachęcam, by piec je, zamiast kupować gotowe ciastka bezglutenowe w sklepach. Bowiem w domowej kuchni możemy użyć najlepszych składników, nie musimy też stosować ulepszaczy i konserwantów, które pozwolą przetrwać wypiekom przez rok czy dwa…

Jak przechowywać domowe ciasteczka bezglutenowe? W metalowej puszce przetrwają przynajmniej 2 tygodnie, a pewnie i dłużej, ale nie miałam okazji się przekonać… Nasze dzieci wyjadają je w mig, biorą też na podwórko i częstują nimi dzieci. Najlepsze jest to, że nikt się nie domyśla, że to ciastka bezglutenowe bez cukru :). Bo zostały tak skomponowane, że smakują osobom z celiakią i na diecie bezglutenowej, ale również glutenożercom :). 

KOMENTARZE

Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się