Blog

8

Przepis na sto gryczanych pierniczków bezglutenowych z daktylami

14/12/2019

Przepis na sto gryczanych pierniczków bezglutenowych z daktylami

14/12/2019

Drukuj
UDOSTĘPNIJ

Tak doskonałego przepisu na pierniki bezglutenowe jeszcze tu nie było ;)  Zero mixów, niezdrowych tłuszczów, słodzików i chemii – tylko jednorodne mąki i najlepsze składniki, w tym daktyle. Jestem przekonana, że tak zdrowych pierniczków bezglutenowych nie kupicie w żadnym sklepie. Dlaczego? Bo musiałyby słono kosztować. Natomiast moje zdrowe, gryczane pierniczki bezglutenowe z daktylami kosztują zaledwie 4,50 zł za 100 sztuk, a ich wałkowanie i wycinanie to prawdziwa przyjemność – zobacz filmik na moim profilu na Facebooku KLIK. Z dumą przedstawiam zatem przepis na sto gryczanych pierniczków bezglutenowych na Boże Narodzenie. Od razu uprzedzam, że uzależniają i mogą nie dotrwać do Wigilii… Gryczane pierniczki bezglutenowe z daktylami mają klasyczny smak, więc nie wyczują jej „nielubiacze” mąki gryczanej. Skąd to wiem? Moja Zosia ma obecnie bunt na kaszę gryczaną, a te gryczane pierniczki bezglutenowe wcina z apetytem, najpierw wyjadając kawałeczki daktyli w czekoladzie… . Jeśli za chwilę wyrobicie ciasto, już za półtorej godziny Wasz dom wypełni się zapachem świąt ;) 

Składniki 100 cienkich gryczanych pierniczków bezglutenowych z daktylami

  • 280 g białej mąki gryczanej bezglutenowej
    lub zamiennie pełnoziarnistą mąkę gryczaną Denver Food KLIK
  • 20 dowolnej skrobi bezglutenowej
    można pominąć skrobię i dodać zamiast niej 20 g mąki gryczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej bez glutenu
  • 1,5 łyżki bezglutenowej przyprawy do piernika KLIK
  • 1 łyżeczka kakao bezglutenowego
    opcjonalnie – można pominąć
  • skórka z wyparzonej cytryny
    lub 2 łyżeczki suszonej skórki cytrynowej bezglutenowej (BIOVEGAN)
  • 80 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 3 łyżki miodu
  • 10 daktyli posiekanych bardzo drobno
    lub 3 łyżki daktyli w czekoladzie bezglutenowej KLIK 
  • bezglutenowa mąka – np. kukurydziana – do posypania stolnicy i wałka
  • dekoracje: lukier, czekolada bezglutenowa, daktyle w czekoladzie, posypka bezglutenowa, owoce suszone, orzechy itp.

 

Ciasto na zdrowe, gryczane pierniczki bezglutenowe z daktylami

  • masło z miodem rozpuść w rondelku i ostudź
  • wymieszaj suche składniki: mąki, cukier, proszek i sodę, przyprawę bezglutenową do pierniczków, kakao, skórkę cytrynową, posiekane daktyle
  • do miski z suchymi składnikami wlej ostudzone masło z miodem, wbij jajko i zagniataj ciasto za gryczane pierniczki bezglutenowe
  • ma powstać elastyczne ciasto, z którego uformujesz płaski placek o grubości około 1 cm
  • ciasto owiń folią i wstaw na godzinę do lodówki (ale próbowałam też wycinać pierniczki ze świeżo zagniecionego ciasta – też da radę)
  • stolnicę przeznaczoną wyłącznie do dań bezglutenowych posyp mąką i ułóż na niej porcję ciasta
  • piekarnik nastaw na 180 stopni C, blachę wyłóż papierem do pieczenia
  • wałkiem przeznaczonym wyłącznie do dań bezglutenowych rozwałkuj ciasto na dowolną grubość (nawet 1-2 mm)
  • foremkami przeznaczonymi wyłącznie do wypieków bezglutenowych wycinaj gryczane pierniczki bezglutenowe
  • jeśli chcesz, w kilku pierniczkach zrób wykałaczką dziurkę o średnicy około 3-4 mm – będą mogły potem zawisnąć na choince
  • układaj je na blaszce, a jeśli chcesz użyć daktyle w czekoladzie Pięć Przemian – to na tym etapie powciskaj je w pierniczki
  • bezglutenowe pierniczki z daktylami piecz około 7-10 minut – do zrumienienia
  • zdejmuj je z blachy dopiero po ostudzeniu – inaczej mogą się pokruszyć
  • zdrowe, gryczane pierniczki bezglutenowe przechowuj w metalowej puszce, dekoruj lub nie ;) – osobiście wolę pierniczki bez dekoracji, bo są mniej kaloryczne i prawdziwie piernikowe
  • smacznego ;) 

Na moim blogu wiele jest przepisów na pierniczki bezglutenowe na Boże Narodzenie

Trudno się dziwić, że bezglutenowa blogerka ma na swojej stronie mnóstwo przepisów na niby to samo danie ;) . Piszę „niby”, bo przecież pierniki piernikom nierówne. U Bezglutenowej Mamy znajdziecie sprawdzone przepisy na pierniczki bezglutenowe KLIK – np. wegańskie, bez kakao, nadziewane powidłami, z ziemniakami, na bazie mak jednorodnych lub szybkie – na bazie gotowych mieszanek. 

Który przepis jest moim ulubionym? Największy sentyment mam do pierwszych w naszym domu pierników bezglutenowych KLIK, które powstały w 2014 r. Cenię też przepis na pierniczki bezglutenowe z dodatkiem ziemniaków – bo skorzystały z niego już setki bezglutenowych mam ;) Od teraz jednak moim ulubionym będzie przepis na gryczane pierniczki bezglutenowe z daktylami, bo:

  • mają idealny skład, nie ma lepszego
  • dzięki mące gryczanej mają niższy indeks glikemiczny
  • ciasto idealnie się wałkuje
  • kawałeczki daktyli w czekoladzie to jak wisienka na torcie – nagryzamy je i jesteśmy w siódmym niebie…

Oczywiście pierniczki to nie jedyny smakołyk na bezglutenową Wigilię i bezglutenowe Boże Narodzenie – zerknijcie na inne pyszności, które warto przygotować, najlepiej w rodzinnym gronie ;)  – KLIK.

KOMENTARZE (8)

Julia 22/12/2020 15:30
Czy jajko można zastąpić glutkiem lnianym? Niestety mam alergię na jajka, ale przepis bardzo mi się podoba...
Sylwia 09/01/2020 20:46
Dziekuję za ten przepis. Córka nie może, glutenu, ryżu a teraz jeszcze ziemniaków i kukurydzy. I wymyśl coś człowieku. Modyfikuje y, zmieniamy i jakoś dajemy radę. Ale dzięki tym pierniką młooda odzyskała magię świąt. Pierwsza porcja wytrzymała 1 dzień. Jestem wdzięczna za Pani pomysły. Oby tak dalej Serdecznie pozdrawiam Sylwia Janowska
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 10/01/2020 08:10
Sylwio, jetem pełna podziwu, że z tak małej grupy zbóż komponujesz posiłki dla córki. W niektórych przepisach możesz zastąpić ziemniaki batatami, skrobię ziemniaczaną - tapioką, a mąkę ryżową - jaglaną lub z komosy lub z ciecierzycy lub owsianą - ale wtedy zmieniają się nieco proporcje wody. Zerknij np. na przepis na ten chleb: https://bezglutenowamama.pl/razowy-chleb-bezglutenowy-z-ziemniakami/
Ela 16/12/2019 10:25
Czy jajko dodać do rozpuszczonego masła z miodem, czy w innym momencie, czy też jest to bez znaczenia, kiedy. Pozdrawiam
Marta Krzyżanowska-Sołtysiak 16/12/2019 10:51
Ja dodałam do mąki, ale można też do ostudzonego masła z miodem :)
Ania 15/12/2019 13:48
Zrobiliśmy dzisiaj i ... nasze wyszły o wiele ciemniejsze. 7 minut w 180 st. To bylo za długo w przypadku mojego piekarnika. Zmniejszyłam temperaturę do175st. Ale i tak to było za dużo, bo pierniczki szybko się przypiekają. I ja bym dodała trochę więcej cukru ☺ ale synek się zajada.
Kinga 14/12/2019 15:26
A jakby dać sama czekoladę i daktyle osobno to tez wyjdzie? Jest szamana zrobić to w thermomixie?
Bezglutenowa Mama 19/12/2019 07:52
Kinga - do ciasta nie musisz dodawać czekolady ani daktyli - możesz je dodać potem jako dekoracje. jak najbardziej w TM wyjdzie - np. najpierw rozpuść masło i miód, potem wsyp wymieszane suche składniki i jajko i wyrób ciasto np. obroty 6 lub na interwale - sama zobaczysz, jaki system zastosować :)
Co nowego?

Instagram

Bądź na bieżąco

Newsletter

Zapisz się