Specjalistyczne kolonie z Bezglutenową Mamą 2019

Domowy, jaglany chleb bezglutenowy podbił małe serduszka uczestników tegorocznych kolonii z Bezglutenową Mamą w Kudowie-Zdroju. Od soboty do wtorku, każdego dnia, piekłam po 13 bochenków jaglanego chleba bezglutenowego dla dzieci spędzających z nami wakacje. W cztery dni ponad 50 chlebów – to mój dotychczasowy rekord :). Piekłam jak na akord, bo zadziałała siła wyższa: z powodu świątecznego czwartku (Boże Ciało) również w piątek kurierzy nie dotarli na nasze kolonie i, chcąc nie chcąc, musieliśmy aż do wtorku piec chleb bezglutenowy dla całej gromadki. Piekłam chleby gryczane, jaglane i owsiane, ale największym powodzeniem cieszył się właśnie bezglutenowy chleb jaglany. Dzięki odpowiedniej proporcji miksu bezglutenowego oraz mąki jaglanej jest delikatny w smaku, a jednocześnie ma więcej wartości odżywczych i błonnika. Dlatego ten jaglany chleb bezglutenowy lubią dzieci :). Obiecałam to na FB, więc dzielę się przepisem.

Składniki na bezglutenowy chleb jaglany (foremka około 30 x 12 cm)

  • 400 g mixu do bezglutenowych wypieków drożdżowych
    użyłam nowego mixu B Dr. Schär – KLIK
  • 100 g bezglutenowej mąki jaglanej
    lub zmielonej kaszy jaglanej bezglutenowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 430 ml letniej wody
  • 25 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki nasion słonecznika
    bezglutenowych

Jak upiec bezglutenowy chleb jaglany dla dzieci?

  • Zmieszaj mix B z mąką jaglaną, solą i cukrem
  • Drożdże rozpuść w wodzie i wlej do miski z suchymi składnikami
  • Ciasto na jaglany chleb bezglutenowy wyrabiaj mikserem (haki) przez około 5 minut
  • Pod koniec wyrabiania dodaj olej i słonecznik
  • Przelej ciasto do formy wyłożonej papierem dopieczenia, skrop wodą i przykryj mokrą ściereczką
  • Formę odstaw na około 30-40 minut w ciepłe miejsce, by podwoiło objętość. Ciasto nie może wyrosnąć poza brzegi formy, bo opadnie w piekarniku
  • Piekarnik nastaw na około 180 stopni
  • Formę z wyrośniętym ciastem wstaw do piekarnika na około 50 minut
  • Pod koniec pieczenia sprawdź patyczkiem, czy chleb jest gotowy i w razie potrzeby skróć lub przedłuż czas pieczenia
  • Wyłącz piekarnik i zostaw formę jeszcze przez około 5 minut
  • Delikatnie wyłóż chleb z formy i studź na metalowej kratce
  • Krój dopiero po ostudzeniu. Przechowuj w lnianym worku. Część kromek możesz zamrozić.
  • Smacznego 🙂
Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2019-06-27T19:11:57+00:0027 czerwca 2019|

    1 komenarz