Jakie są zamienniki mąki pszennej w diecie bezglutenowej? Wszak polska kuchnia mąką pszenną stoi, czym zatem ją zastąpić w diecie bezglutenowej dziecka i dorosłego z celiakią lub z nietolerancją glutenu? Powiem tak: najprostszym zamiennikiem mąki pszennej są mixy, czyli specjalne mieszanki mąk bezglutenowych. Ale wyższy stopień wtajemniczenia stanowią bezglutenowe mąki jednorodne. Do niedawna sądziłam, że w domowych warunkach nie da się z nich upiec puszystych bułek bezglutenowych czy miękkiego placka drożdżowego bez glutenu. Ale odkąd odkryłam cudowne mąki i skrobie marki SANO Gluten Free, moją kuchnią zawładnął duch eksperymentów. Mam już wiele sukcesów, które poznacie w przygotowywanej do druku książce kucharskiej „W kuchni Bezglutenowej Mamy”. Ale o tym wkrótce. Wróćmy do zamienników mąki pszennej w przepisach bezglutenowych. 

Tutaj kupisz

Bezglutenową książkę kucharską, jakiej jeszcze nie było + e-booki

Mixy bezglutenowe – bezglutenowe mieszanki mąk

Gdy rozpoczynasz przygodę z celiakią i dietą bezglutenową, zacznij gotowanie i pieczenie od mixów. To specjalne mieszanki mąk i zagęstników – czyli proste zamienniki mąki pszennej w diecie bezglutenowej. Są rozwiązaniem dla osób, które stawiają pierwsze kroki w diecie bezglutenowej, ale i dla zabieganych i zapracowanych mam, które nie mają czasu na szukanie rzadkich składników i samodzielne przyrządzanie mieszanek. Nie odsądzajmy od czci i wiary mixów bezglutenowych – są potrzebne, ale w miarę możliwości lepiej zastępować je bezglutenowymi mąkami jednorodnymi. 

Bezglutenowe mąki jednorodne