W Polsce trudno wyobrazić sobie Wigilię bez pierogów z kapustą i grzybami. Jeśli przed wami pierwsza bezglutenowa Wigilia, głowa do góry. Oto garść porad, jak ulepić najlepsze pierogi bezglutenowe, jak je gotować, zamrażać i odgrzewać. Wasze bezglutenowe pierogi nie chcą się zlepiać? Mam na to sposób. Rwą się? I temu zaradzimy. Szukacie przepisu na bezglutenowe pierogi bez jajek albo na pierogi z mąki gryczanej? Przeczytajcie i zacznijcie planować bezglutenowe Boże Narodzenie – smaczne, pyszne i rodzinne. 

Bezglutenowe pierogi – myśl pozytywnie!

Lepienie pierogów, nie tylko bezglutenowych, wydawało mi się zawsze czarną magią. W rodzinnym domu w ogóle się ich nie przygotowywało ani nie jadało, więc moje bezglutenowe dzieciństwo minęło bez tego smaku. Tradycję lepienia i jadania pierogów na Wigilię wprowadził dopiero mąż – i wtedy stanęłam przed wyzwaniem: jak ulepić pierwsze bezglutenowe pierogi? Jak przygotować ciasto na bezglutenowe pierogi? Jak je gotować, by się nie rozpadały? Czy szykować osobno pierogi bezglutenowe i glutenowe? Od tamtej pory minęło ponad 10 lat – i wreszcie znam odpowiedzi. Czym prędzej się z wami dzielę – by Wasze pierwsze pierogi bezglutenowe zostawiły najlepsze wspomnienia. A jeśli mimo wszystko nie podejmiecie wyzwania – polecam gotowe pierogi bezglutenowe i wegańskie z Atelier Smaku.

Pierwsza zasada brzmi: ważny jest każdy etap – od zagniecenia ciasta do gotowania i mrożenia pierogów. Zapamiętajcie też drugą: bezglutenowe pierogi się udadzą, jeśli podejmiecie to wyzwanie z pozytywnym nastawianiem. I nie bójcie się bałaganu – nie taki diabeł straszny.

Zobacz to na filmiku 🙂 – moje bezglutenowe pierogi

Przygotowanie ciasta na bezglutenowe pierogi

Ciasto na pierogi bezglutenowe przygotujemy bez użycia miksera. Potrzebny jest mix bezglutenowy (najczęściej używam Mix B Schaer) lub bezglutenowa mąka gryczana (przepis na pierogi gryczane znajdziesz TUTAJ). Do tego: gorąca woda, sól, olej i łyżka. Składniki na pierwsze pierogi bezglutenowe bez jajek – KLIKNIJ.

  • przesiewamy mąką z solą do miski
  • stopniowo dodajemy gorącą, prawie wrzącą wodę i mieszamy składniki łyżką
  • dodajemy olej i mieszamy
  • gdy ciasto nie jest już takie gorące, zagniatamy je energicznie dłońmi
  • ma powstać elastyczna, ale dość twarda kulka
  • ciasto na pierogi bezglutenowe przykrywamy szczelnie bawełnianą ściereczką lub  folią spożywczą
  • odstawiamy na 15-30 minut, by odpoczęło i nabrało właściwej konsystencji
  • przygotowujemy dowolny farsz – musi być dobrze odciśnięty
  • wstawiamy na gaz garnek z wodą, 1/2 łyżeczką soli i 2 łyżkami oleju
  • stolnicę obsypujemy mąką bezglutenową, np. skrobią ziemniaczaną
  • wykładamy połowę ciasta, druga część zostaje przykryta
  • wałek smarujemy mąką
  • ciasto na pierogi bezglutenowe wałkujemy w miarę cienko – 1-2 mm grubości
  • wykrawamy kółka, najlepiej szklanką o większej średnicy
  • kółeczko układamy na dłoni i dodajemy farsz
  • zlepiamy brzegi pieroga bezglutenowego, mocno i energicznie dociskając palcami
  • ulepione pierogi układamy na talerzu obsypanym mąką bezglutenową
  • talerz z pierogami przykrywamy ściereczką, by nie wysychały czekając na gotowanie

Wycinanie kółek i lepienie pierogów

Gotowanie bezglutenowych pierogów

  • gdy woda wrze, delikatnie wrzucamy pierogi z pierwszej partii
  • mieszamy je drewnianą łyżką, dotykając dna
  • gotujemy je na małym ogniu przez około 5 minut
  • ugotowane pierogi delikatnie wyjmujemy, najlepiej pojedynczo, łyżką cedzakową
  • wykładamy je na talerz posmarowany masłem lub olejem
  • ugotowane pierogi bezglutenowe nie mogą się stykać, bo skleją się na zawsze 🙂
  • kropimy je z z wierzchu olejem lub masłem
  • serwujemy od razu lub po podsmażeniu, z zeszkloną na tłuszczu cebulką

Odsmażanie pierogów bezglutenowych

  • ugotowane pierogi bezglutenowe można podsmażyć, gdy ostygną, nawet na 2-3 dzień
  • na patelni roztapiamy masło
  • układamy pierogi tak, aby się nie stykały
  • smażymy z obu stron na złoto
  • podajemy same lub z zeszkloną cebulką

Jak mrozić pierogi bezglutenowe?

  • ulepione, surowe pierogi układamy na deseczce oprószonej mąką bezglutenową (nie mogą się stykać)
  • można je układać na deseczce piętrowo, ale każde piętro oddzielamy foliowym woreczkiem
  • wkładamy na kilka godzin do zamrażarki
  • zamrożone pierogi bezglutenowe zsypujemy do woreczka i chowamy do zamrażarki
  • najlepiej przechowywać je nie dłużej, niż 3-4 tygodnie (bo mogą popękać)
  • zamrożone pierogi bezglutenowe wrzucamy do wrzątku z silą i wodą
  • gotujemy przez około 10 minut na małym ogniu, delikatnie mieszając raz po raz drewnianą łyżką
  • wykładamy pojedynczo na talerz posmarowany tłuszczem
  • ugotowane pierogi bezglutenowe nie mogą się stykać

Złote rady od Bezglutenowej Mamy

  • ciasto na bezglutenowe pierogi nie jest tak elastyczne, jak na glutenowe. Obchodzimy się z nim dużo delikatniej, bo łatwo rwie, co widać na filmie o pierogach bezglutenowych na Wigilię KLIKNIJ
  • ulepione pierogi nie powinny zbyt długo czekać: albo je od razu mrozimy, albo gotujemy. Inaczej wyschną i będą pękać
  • farsz nakładamy na tę stronę kółka, która nie stykała się z mąką i stolnicą. Palcem zanurzonym w mące ugniatamy farsz, składamy pieroga na pół i równomiernie rozprowadzamy farsz. Dopiero teraz zlepiamy, oczywiście suchymi palcami (można je znów zanurzyć w miseczce z mąką – ZOBACZ TO NA FILMIE – KLIKNIJ.   
  • Gdy z jakichś względów pieróg się nie zlepia, zawijamy jego złączone brzegi i dociskamy. Najwyżej straci kształt, ale nie zmarnujemy ciasta i farszu – ZOBACZ TO NA FILMIE Z INSTRUKCJĄ LEPIENIA PIEROGÓW BEZGLUTENOWYCH    
  • część surowych pierogów można zamrozić. Układamy je w odstępach na deseczce i mrozimy, potem zsypujemy do woreczka. Przechowujemy nie dłużej niż miesiąc, gdyż przy dłuższym mrożeniu ciasto może popękać
  • zachęcam, by takie pierogi podać na wigilię całej rodzinie. Jeśli jednak część biesiadników woli zjeść glutenowe pierogi, zadbajcie, by bezglutenowe pierogi ugotować i odsmażać jako pierwsze lub w osobnym garnku. Bezglutenowe pierogi nie mogą się stykać z glutenowymi. 

Bezglutenowe Boże Narodzenie jest smaczne!

Już teraz życzę smacznego świętowania na bezglutenowej Wigilii i bezglutenowego Bożego Narodzenia. Przy okazji zachęcam, abyście przygotowali jak najwięcej wigilijnych potraw bezglutenowych dla całej rodziny. Krokiety bezglutenowe smakują tak samo jak glutenowe, podobnie ryba po grecku w panierce bezglutenowej czy ryba w galarecie na żelatynie bez zawartości glutenu. 

Zerknijcie również do specjalnego serwisu z przepisami na bezglutenową Wigilię i bezglutenowe Boże Narodzenie. I na pozostałe filmy ze świątecznymi przepisami od Bezglutenowej Mamy – na moim kanale na YouTube – KLIKNIJ. Wkrótce ukaże się również odcinek z przepisem na pierogi bezglutenowe bez mixu. Pamiętajcie o konkursie „Wigilia z Bezglutenową Mamą”, w którym nagrodą jest torba pełna produktów od sponsora – firmy BALVITEN, a także udział w odcinku kulinarnym na moim kanale. 

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:01:20+00:0027 listopada 20