Marzę o domowych, bezglutenowych pierogach – przyznała na warsztatach Blandyna z Leszna, jedna z pierwszych zdiagnozowanych dorosłych z celiakią.

Chwyciłam więc wałek i ruszyłam dziś na wyjazdową sesję! Przepis? Jest prościutki (niżej podaję też linki do przepisów jeszcze doskonalszych).  Ulepiłyśmy 50 sztuk na słodko. Sporo zjadłyśmy, ale część udało się zamrozić.  Tak, wspólne, bezglutenowe gotowanie jest bardzo miłe.

Zobacz, jak lepi pierogi Bezglutenowa Mama

Składniki na ciasto – przepis I:

  • 300 g bezglutenowej mąki np. Mix B Schaer lub Mehl Farine Schaer
  • niepełna 1 szklanka gorącej, lecz nie wrzącej wody
  • 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie serowe:

– 250 g białego sera;

– 100 g bezglutenowej śmietany 12 lub 18% – użyłyśmy firmy Piątnica;

– łyżka cukru;

– bezglutenowy cukier waniliowy (najlepiej domowej produkcji);

Składniki wymieszałyśmy, ser rozgniotłyśmy widelcem i masa była gotowa.

ZOBACZ FILMIK, jak Bezglutenowa Mama lepi pierogi

Przeczytaj poradnik Jak ulepić pierwsze pierogi bezglutenowe na Wigilie i nie tylko

TUTAJ ZOBACZ PRZEPIS NA IDEALNE BEZGLUTENOWE PIEROGI WIGILIJNEKLIKNIJ.

A TUTAJ JEST ZESTAW PRZEPISÓW NA NAJRÓŻNIEJSZE PIEROGI, W TYM BEZ MIKSÓWKLIKNIJ.

Mąkę zmieszaj z solą, dolewaj gorącą wodę i mieszaj łyżką. Dodaj olej i zagnieć ciasto rękoma. Ma powstać elastyczna, ale nieco twarda kula. 

pierogi 2013 (10)Zmiksowane ciasto zostaw w misce na około 10 minut.  Z upływem każdej minuty masa straci swoją kleistość.

Posypałyśmy z Blandyną stół mąką i wyłożyłyśmy ciasto. Rozwałkowałyśmy jedną część i szklanką chciałyśmy wyciąć pierwsze koło. Nic z tego…. ciasto kleiło się i do szklanki, i do stołu. Dodałyśmy więc parę łyżek mąki „na oko” i zagniotłyśmy. Tym razem masa była idealna.

pierogi Blanki (4)Podział pracy sam się dokonał: ja wycinałam kółka, a Blandyna wkładała nadzienie i lepiła. Wychodziło jej po mistrzowsku, co widać na zdjęciu.

Gdy zdarzyło się, że brzegi nie chciały się zlepić, Blandyna spontanicznie zmieniała kształt pieroga i lepiła, jak się dało :).

W kuchni trzeba sobie radzić – stwierdziłyśmy, obie pełne zadowolenia z tak smakowitej pracy.

pierogi Blanki (3)Z 300 g mąki wyszło 25 pierogów.

Mało... – stwierdziła nieśmiało Blandyna, spragniona domowych, mącznych przysmaków. I z uśmiechem wyjęła z szafki kolejne opakowanie mąki oraz dodatkową paczkę sera….

No dobra, lepimy, za jednym bałaganem – trudno mi było odmówić, bo czas spędzony w zacisznej kuchni Blandyny naprawdę płynął bardzo przyjemnie.

W sumie ulepiłyśmy 50 pierogów. Jakieś piętnaście sztuk od razu powędrowało do garnka z wodą, łyżeczką soli i łyżką oleju. Gdy woda zawrzała, Blandyna włożyła pierogi. Gotowanie na małym ogniu trwało jakieś trzy minuty, aż do wypłynięcia na powierzchnię.

Pierwszy kęs… Wyśmienite. Pycha. Niebo… Polane masłem pierogi okazały się wykwintnym daniem. Warto było się spotkać :).

Pozostałe, surowe pierogi Blandyna ułożyła jedną warstwą na deseczce i włożyła do zamrażarki. Gdy zamarzły, przełożyła je do woreczka i wstawiła kolejna partię. Tak, teraz ma kilka obiadów w zanadrzu…

Nasze spostrzeżenie: pierogi bezglutenowe po ugotowaniu są dość lepkie, więc lepiej wykładać je na płaski talerz, ułożone obok siebie.

Ciasto, przygotowane według tych przepisów, można nadziewać dowolną masą: „ruską”, mięsną, serową, owocową, kapustno-grzybową. Jak kto lubi :).

O, zapomniałabym: dzieci uwielbiają lepić pierogi. W naszym domu Zosia i Antek zawsze aktywnie towarzyszą mi przy stolnicy. Nie zrobią o wiele więcej bałaganu, za to będą pamiętać rodzinne lepienie i kuchenne rozmowy. Choć jest zasada, że dzieciom bardziej smakują te dania, które same przygotowują, to w praktyce jest różnie… Zosia pierogi uwielbia, zwłaszcza z kapustą. Antek natomiast takich potraw nie jada :).

Drukuj
Podziel się tym wpisem ze znajomymi!
    2018-01-11T22:08:11+00:0027 marca 2014|

    6 komentarzy

    1. Joanna 29 września 2015 w 12:08 - Odpowiedz

      Wczoraj znalazłam pani bloga i jestem mile zaskoczona:) jestem od roku na diecie bezglutenu moja rodzina choć zdrowa i tak je to co ja ugotuję więc zdrowo i bezglutnowo!!!Szukałam przepisu na pierogi i BINGO jutro bendę działać. Moje gotowanie niczym się nie różni od glutenowego po prostu pozamieniałam mąki,kasze, przyprawy octy i tp jest smacznie:)Jestem w tak komfortowej sytuacji że jajka,mleko,mięso każdego rodzaju mam ze swojego podwórka bo mieszkam na wsi:) tylko mam jedno pytanie co z wędzonymi rybami bo marzy mi się wyjazd nad morze w przyszłe wakacje! i co z przyprawą magi czy można używać w niewielkich ilościach czy można ją czymś zastąpić. Pozdrawiam ze śląska

    2. Mimi 26 listopada 2016 w 09:22 - Odpowiedz

      Hej, wiem że dawno o maggi komentarz był ale może się komuś przyda.
      Magi można zrobić samemu z lubczyka, nazywanego też maggi 😉
      To roślina nie wymagająca i wieloletnia.
      Na YouTube jest mnóstwo przepisów jak zrobić własną maggi lub kostkę rosołową.

      • Bezglutenowa Mama 9 grudnia 2016 w 19:53 - Odpowiedz

        Dobry pomysł 🙂

    3. Aneta 3 lipca 2018 w 09:58 - Odpowiedz

      Do przepisu chciałabym dołączyć tylko swoją uwagę: dlaczego pisze Pani w nim „100 g bezglutenowej śmietany” ? – przecież każda śmietana jest bez glutenu. Albo „bezglutenowy cukier waniliowy” – przecież cukier waniliowy to tylko cukier połączony z aromatem waniliowym. Wiem, że to lepiej brzmi na blogu bezglutenowym szczegółnie dla osób, które nie maja zbytniego pojęcia co to jest gluten. Są to niepotrzebne informacje. Zamiast tego wolałabym by zamieściła Pani informację np. o tym jak