Wigilia 2020 r. będzie na świecie inna, niż wszystkie dotąd, ale tradycyjnie, choć pewnie w mniejszym gronie, zasiądziemy do wigilijnej wieczerzy bezglutenowej. Niezależnie od pandemii, dla nas, celiaków, taka Wigilia to nie lada wyzwanie, prawda? Na półmiskach powinny się znaleźć pierogi, krokiety, kutia, barszcz czerwony z uszkami, ryba po grecku, pierniczki, makowiec, chrupiące pieczywo. A wszędzie mąka! Bagatela, jeśli sami przygotowujemy w domu w pełni bezglutenową wieczerzę i mamy wpływ na menu. Gorzej, jeśli przy stole zasiądziemy jako gość… Jak sobie poradzić? Jak zdobyć produkty, skoro należy ograniczyć wychodzenie z domu? Jak przygotować Boże Narodzenie bez glutenu? Jak sobie poradzić, gdy na Wigilii będziemy w gościach, na dodatek jako jedyna osoba na diecie bezglutenowej?

Tradycyjne dania na bezglutenowej Wigilii w naszym domu

Jest 2020 r. i będzie to moja 41 bezglutenowa Wigilia… Od 2013 r. przygotowuję wigilijną wieczerzę bezglutenową w swoim domu. Spędzamy ją tylko we własnym, czteroosobowym gronie. Czeka nas zawsze sporo pracy, ale jest jedna niezmienna zasada: cały wigilijny stół będzie totalnie gluten free! Na diecie bezglutenowej z powodu celiakii jestem tylko ja z Zosią, ale przecież nie będziemy robić dwóch rodzajów pierogów czy uszek, prawda? Teraz, gdy udoskonaliłyśmy metodę lepienia KLIK, przygotujemy w pełni bezglutenową kolację wigilijną.

Zgodnie ustaliliśmy, że w wigilijnym menu znajdą się: bezglutenowe pierogi z kapustą i grzybami, śledź w oleju lnianym, bezglutenowe krokiety, bezglutenowa kutia, bezglutenowy kompot z suszonych owoców (piszę: „bezglutenowy”, bo przygotuję go z własnych suszonych owoców, a te ze sklepu bywają obsypywane mąką), bezglutenowa ryba po grecku, bezglutenowy galat z łososia, barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami, a także smażony karp bez panierki.

Pierogi będą mrożone,        ale wypieki świeże

Przygotujemy też słodkości – domowe wypieki tak lubiane przez glutenowego Daniela i dzieci. Będą zatem bezglutenowe pierniczki, które pieczemy zazwyczaj jeszcze w listopadzie, będzie bezglutenowa babka makowa z orzechami i bezglutenowy sernik KLIK PRZEPISY. Na stole nie zabraknie oczywiście bezglutenowego opłatka KLIK. Na Boże Narodzenie bez glutenu przygotuję też jakieś domowe, bezglutenowe wędliny (szynkę, boczek i pasztet), upiekę bezglutenowy chleb i bułeczki.

Część potraw postaram się przygotować wcześniej, np. pierogi, uszka czy zakwas buraczany. Zamrożę uszka i pierogi tuż po ulepieniu, a w dniu Wigilii wrzucę zamrożone na wrzątek z solą i olejem. Z kolei zakwas bezglutenowy na barszcz można ukisić już na początku grudnia, przelać do słoika, zakręcić i wstawić do lodówki. Ale większość dań powstanie, rzecz jasna, tuż przed świętami.

Wigilijne dania bezglutenowe z domu lub catering

Większość przepisów na wspomniane wyżej dania podaję na blogu. Od 2013 roku powstała tu całkiem spora baza przepisów bezglutenowych na Wigilię KLIK. Niezależnie od moich receptur, zachęcam Was do eksperymentowania w kuchni, nawet jeśli nie jesteście mistrzami sztuki kulinarnej. Bo żadne wigilijne pierogi nie smakują tak wyśmienicie, jak własne :). Ale jeśli ktoś nie ma czasu lub zamiłowania do kuchennych zajęć, coraz więcej firm oferuje bezglutenowe menu świąteczne, np. Atelier Smaku. (uwaga: to dania bezglutenowe i wegańskie, nie zawsze łatwe do zaakceptowania przez dzieci ceniące tradycyjne smaki)

Uwaga: nie dajcie się nabrać producentom lub restauracjom, które jednocześnie mają w ofercie potrawy glutenowe i nie są w stanie dać żadnej gwarancji osobom chorym na celiakię! Gotowe dania i wypieki bezglutenowe z pewnością znajdziecie w ofercie producentów żywności bezglutenowej, np. w Glutenexie, Balvitenie, Friendly Food czy we wspomnianym wcześniej Atelier Smaku. Oferują je również bezglutenowe restauracje, piekarnie i firmy w wielu miastach np. WOLNA, BEZ. U każdego z producentów można zamawiać towar kurierem, z odbiorem własnym lub w sklepach. Wiem, że firmy oferują m. in. pierogi, krokiety, ciasta, wędliny, uszka. Dobra wiadomość: gotowe, mrożone, bezglutenowe pierogi ruskie z kapustą i szpinakiem oferuje marka Mateo, można ją znaleźć m. in. w sieci Carrefour w dużych miastach. 

A może cała Wigilia bez glutenu?